Littekens

Iedereen heeft wel ergens een litteken. Het is onvermijdelijk bij een diepe beschadiging van de huid, bijvoorbeeld na een operatie, brandwond of ongeval. Daarnaast is een litteken vaak ontsierend en zorgt het voor ongemak en klachten. Wel vermindert een goede behandeling klachten én littekens.

Littekens verminderen met Alhydran

Littekenklachten

Om te beginnen, mist een litteken een aantal functies die gezonde huid wel heeft. Dit brengt in veel gevallen ongemak met zich mee. Een litteken veroorzaakt bijvoorbeeld:

  • Jeuk en pijn
  • Aanhoudende roodheid van de huid
  • Dikke roze ‘strengen’ op de huid
  • Een ‘trekkend’ gevoel, alsof de huid te strak staat

Een goede huidverzorging met littekencrème is daarom cruciaal, om klachten te voorkomen en verlichten. Zowel bij oude als nieuwe littekens kun je met de juiste huidverzorging de zichtbaarheid van het litteken verminderen.

  • Minder jeuk, pijn en roodheid

  • Actieve bestrijding van littekens

  • Bescherming en versoepeling van de huid

ALHYDRAN gebruiken voor jouw litteken?

Wat is een litteken?

Je lichaam herstelt een diepe wond door littekenweefsel aan te maken. Er komt meestal eerst een korst op de wond, als deze eraf is gevallen, zit er nieuwe huid onder. De ‘nieuwe huid’ is het litteken.

Bij een diepe wond na bijvoorbeeld een operatie, brandwond of ongeluk, ontstaat altijd een litteken.

Een litteken is in het begin een beetje dik, rood en pijnlijk. Het litteken is ongeveer 2 jaar ‘actief’. Dan heb je nog het meeste invloed op het verminderen van het litteken.

Na 2 jaar

Na ongeveer 2 jaar is het litteken ‘rijp’ of ‘volwassen’. Het is dan wat lichter gekleurd en sluit vaak aan op je huid (bij een normaal litteken). Littekenhuid blijft wel altijd kwetsbaarder dan de rest van je huid, omdat het iets zwakker is. Let op! Een litteken is ook extra kwetsbaar in de zon.

Onze littekencrème is bewezen effectief. Het helpt bij littekenpijn of jeuk én helpt je litteken mooier herstellen.

Tip: Download gratis de Littekengids!

Ervaringen van littekenprofessionals

Medici & professionals kiezen voor ALHYDRAN bij de behandeling van littekens
Dermatoloog M.D. Njoo
Dermatoloog ZiekenhuisGroep Twente (ZGT)

Met Aloë Vera als eerste ingrediënt zorgt het voor een optimale hydratatie van de huid. ALHYDRAN adviseer ik bij de behandeling van Atopisch eczeem, vanwege de uitstekende verzorgende en hydraterende eigenschappen. Ik schrijf ALHYDRAN SPF 30 veel voor bij mensen met actinische keratose.

R.A. Christiano
Plastisch Chirurg Plastisch Cosmetisch Centrum Spaarne

We adviseren onze cliënten het litteken dagelijks te verzorgen met ALHYDRAN, na het verwijderen van de hechtingen. Het masseren met ALHYDRAN zorgt voor het soepel houden van de huid.

Daniëlle van Lieshout
Therapeute OncoReflex®️ Praktijk Daniëlle van Lieshout

Het masseren van littekens met als doel verlichting is onderdeel van mijn therapie. Het structureel gebruiken van de crème heeft een enorm sterk en positief effect.

Verschillende soorten littekens

Littekens horen bij het leven, maar soms gaat het mis. De genezing van een litteken wijkt dan af. Afwijkende littekens komen vaker voor dan je denkt. Klachten kunnen verergeren als je niets doet. Houd je litteken dus goed in de gaten en begin op tijd met littekenbehandeling.

Normaal litteken

Dit is het ideale litteken. Normale littekens zijn plat, smal en lichtrood tot wit van kleur. Daardoor zijn ze weinig opvallend.

Klachten die bij een normaal litteken horen, zijn jeuk, roodheid en/of ’trekken’ van je huid. Ook kan het litteken iets verdikt zijn. Deze klachten komen vooral in de eerste 6 weken voor. Na deze periode zullen ze afnemen.

Vervolgens hebben normale littekens nog ongeveer 1 jaar nodig om zich definitief te vormen en een kleur aan te nemen.

Let op: een normaal litteken kan alsnog een afwijkend litteken worden. Daarom is het belangrijk dat je uitdroging voorkomt. Bovendien geeft een litteken met een goede vochtbalans minder klachten.

normaal litteken

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken is rood van kleur, stug en vooral: abnormaal verdikt. Ze steken ver boven je gezonde huidrand uit. Hypertrofisch komt dan ook van het Latijnse woord voor verdikking of overmatige groei.

Daarnaast kan een hypertrofisch litteken jeuken, pijn doen en trekken aan je huid.

Hypertrofische littekens ontstaan ongeveer 6 weken nadat de wond is gesloten. Je kunt het herkennen wanneer de roodheid en verdikking van je litteken blijven toenemen. Dat kan wel tot 2 jaar nadat ze ontstaan zijn.

Met een hydraterende littekencrème kun je de klachten van een hypertrofisch litteken verminderen.

Lees meer over hypertrofische littekens

Keloïd litteken

Een keloïd litteken is extreem verdikt en blijft woekeren, tot (ver) buiten de randen van je oorspronkelijke wond. De kleur van het litteken is (fel)rood tot paars.

Dit veroorzaakt veelal klachten als jeuk, pijn en ’trekken’ van de huid. Ook kunnen keloïde littekens zo stug en dik worden, dat je er zelfs minder goed door kunt bewegen. Met name bij je hand, elleboog en andere gewrichten kan dit problemen geven.

Een keloïd litteken moet je direct behandelen! Het geneest namelijk niet vanzelf. Ga naar de huisarts of specialist om behandelopties te bespreken.

Lees meer over keloïde littekens

Atrofisch litteken

Een atrofisch litteken is niet verdikt, meer juist verzonken. Het ligt onder je normale huidoppervlak en het ziet eruit als een of deukje of ‘putje’. Oftewel: je littekenhuid is dunner en doorschijnender dan de normale huid eromheen.

Geen enkele crème zorgt dat die ‘putjes’ weer verhoogd worden tot je normale huidoppervlak, ook ALHYDRAN niet. Wél zorgt de littekencrème voor het verminderen van roodheid, jeuk en een droge huid, maar ook dat je atrofische litteken soepeler wordt.

Atrofische littekens ontstaan vaak bij acne, waterpokken en striae. Ze zijn doorgaans moeilijk te voorkomen.

Wil je weten of je kans hebt op een afwijkend litteken of hoe je jouw litteken het best kunt behandelen? Vraag gratis de littekengids aan!

atrofisch litteken

Ja, de structuur van het litteken wijkt af van de normale huid. De nieuw gevormde huid is minder elastisch en mist een aantal functies die een gezonde huid wel heeft. Littekenhuid is kwetsbaar en niet in staat om een goede vochtbalans in stand te houden. Dat zorgt voor een hoge verdamping van water door de huid.

Als tegenreactie op de hoge waterverdamping gaat het lichaam extra littekenhuid produceren. Dit om de waterverdamping tegen te gaan. Dit proces kan leiden tot zichtbare littekenvorming tot boven de huidlijn. Ook kunnen er littekenklachten ontstaan.

De belangrijkste eigenschap van ALHYDRAN is de hydraterende werking. De crème helpt het zo het litteken te verminderen en klachten te verlichten.

Samen met specialisten hebben we alles over littekens verzameld in een handige gids. Door de Littekengids kom je alles te weten over de soorten littekens en littekenbehandelingen, maar ook of je kans hebt op een afwijkend litteken.

Vraag de GRATIS Littekengids aan.

Het advies is om littekens tot of in ieder geval, zolang deze actief is, uit de zon te houden. Lukt dit niet omdat een litteken bijvoorbeeld in het gezicht zit, kan ALHYDRAN SPF30 wat meer bescherming bieden. Als het litteken niet direct wordt blootgesteld aan UV-stralen, omdat deze bijvoorbeeld onder de kleren zit, zal ALHYDRAN zonder UV-bescherming voldoende zijn.

De oorzaken

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Anderen over de Littekengids

Ik heb de Littekengids aangevraagd, omdat ik praktische tips en adviezen zoek die écht werken voor het behandelen van mijn litteken(klachten) en omdat ik graag zélf wat aan het uiterlijk en/of de klachten van mijn litteken wil doen. De Littekengids bevat praktische tips en adviezen, is begrijpelijk geschreven en de informatie heeft mij (verder) geholpen.

Dank ook voor het proefje en de gids, heeft me veel informatie verschaft.

Ingeborg

Ik heb veel over de huid geleerd in mijn opleidingen en BAP Medical heeft punten beschreven die wetenschappelijk goed zijn onderbouwd.

Anoniem

Op basis van de verkregen informatie ben ik mijn nieuwe litteken beter gaan begrijpen. Het litteken in mijn gezicht heb ik daarom tijdens de zonvakantie in de kerstperiode goed UV weten te beschermen.

Anoniem

Bronnen

We vinden het belangrijk dat de claims die we doen goed onderbouwd zijn. Om die reden is de informatie is gebaseerd op diverse bronnen:


Scar management by means of occlusion and hydration: A comparative study of silicones versus a hydration gel-cream.

Bekijk het artikel op PubMed

Auteurs: Hoeksema Hde Vos MVerbelen JPirayesh AMonstrey S.
Publicatie: Burns 2013


Moisturisers in scar management following burn: A servey report.

Bekijk het artikel op PubMed

Publicatie: Burns 2017
Auteurs: Klotz T, Kurmis R, Munn Z, Heath K, Greenwood J.


Two years of experience with a new product based on aloe vera for hydration of burn scars.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het European Burn Assosiation (EBA) Congres, Budapest, Hungary, 2007
Auteur(s): S. Monstrey, MD, PhD, A. Pirayesh, MD, E. Lambrecht, RN, S. Lauwaert, RN, J. Verbelen, RN, MN, H. Hoeksema, RC
Instelling: Burn Centre, University Hospital Ghent, Belgium


‘Itching, is there a remedy?’ a pilotstudy with a rehydration gel-cream in burnpatients.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het European Burn Assosiation (EBA) Congres, Budapest, Hungary, 2007 & The International Society for Burn Injuries (ISBI), Montreal, Canada, 2008
Auteur(s): H.J. van Kempen, RN, BHSc, J. Dokter, MD, I.M.M.H. Oen, MD
Instelling: Burn Centre Rotterdam, the Netherlands


Effect of scar treatment products on unpleasant physical manifestations in patients suffering from extensive burn scarring.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens German-speaking Working Group for Burn Treatment (DAV), Styria, Austria, 2010
Auteur(s): Dr. med. Hans Ziegenthaler
Instelling: Burn Rehabilitation Centre, Bad Klosterlausnitz, Germany,


Scars after large surface thermal burns – Registration of Quality of Life and therapeutic influence of Alhydran.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het European Burn Assosiation (EBA) congres, The Hague, the Netherlands, 2011
Instelling: Burn Rehabilitation Centre, Bad Klosterlausnitz, Germany
Auteur: Dr. med. Hans Ziegenthaler


Application of Alhydran in the treatment of pathologic scars after cryoshape therapy.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het European Burn Assosiation (EBA) congres, The Hague, the Netherlands, 2011
Auteur(s): Dr. Uberto Giovannini
Instelling: Dep. of Plastic Aesthetic and Reconstructive Surgery, Metz, France


Development of a new brochure making aftercare of burns more understandable for patients.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het European Burn Assosiation (EBA) congres, Vienna, Austria, 2013
Auteur(s): Henk Hoeksema, Katrien van Gastel, Veerle van Geertruy, Pieter Lafaire, Jozef Verbelen, Stan Monstrey
Instelling: Burn Centre, University Hospital Ghent, Belgium


Psychological wellbeing – Scar.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het European Wound Management Association (EWMA) congres, Madrid, Spain, 2014
Auteur(s): Wound professional, United Kingdom, Stuart Ashman, Sara-Jane Kray, Tyne & Wear, UK.


Use of Alhydran cream in the treatment of burn scars following a chemical explosion – a case study.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het European Burn Assosiation (EBA) congres, Hannover, Germany, 2015
Auteur(s): Rina Rijkenberg
Instelling: Scar and Burns Aftercare Department, Oosterbeek, the Netherlands


The effect of a topical cream application on water distribution in healthy skin and burn scars: pilot project.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het European Burn Assosiation (EBA) congres, Rotterdam, the Netherlands, 2018
Auteur(s): P. Moortgat, M. Anthonissen, J. Meirte, U. van Daele, T. van Hullebusch, C. Lafaire, L. de Cuyper, K. Maertens
Instelling: OSCARE – Organisation for burns, scar after-care and research, Antwerp, Belgium,


International Clinical Recommendations on Scar Management.

Bekijk het artikel op PubMed

Publicatie: Plastic and reconstructive surgery, 2002
Auteur(s): Mustoe TA, et al.


Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling!

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.