Eczeem

Door eczeem verliest je huid meer vocht. Daardoor kunnen stoffen van buiten binnendringen en ontstekingen veroorzaken. Goede huidverzorging is bij eczeem dus cruciaal. Gebruik daarvoor een milde crème die de huid hydrateert, beschermt en huidklachten verlicht.

Huidklachten bij eczeem

Veel voorkomende eczeemklachten zijn:

 • Rode, schilferige, gebarsten plekken op de huid (droog eczeem).
 • Vochtblaasjes die kunnen openbarsten tot wondjes (nat eczeem).
 • Jeuk en een branderig gevoel.
 • Infecties die ontstaan door krabben.
 • Blaren door acute verergering van het eczeem.
 • Pigmentverandering.

Een goede huidverzorging is cruciaal, om klachten te voorkomen en verminderen. Eczeemvrije periodes worden verlengt en het gebruik van medicatie (zoals hormoonzalf) kan verminderd worden.

 • Minder jeuk, pijn en roodheid

 • Helpt de intensiteit en duur van eczeem te verminderen

 • Helpt eczeemvrije periodes te verlengen

Wil je ALHYDRAN gebruiken?

Ervaringen met ALHYDRAN

Ik heb ALHYDRAN gebruikt voor mijn droge huid en eczeem. Het product heeft fantastisch werk geleverd.

Sandrina

Ik gebruik ALHYDRAN voor mijn eczeem. Het heeft goed resultaat, mijn huid verbetert goed.

Milou

ALHYDRAN geeft meteen verlichting van mijn eczeem op mijn handen. De roodheid en het brandende gevoel is snel verdwenen.

Edith

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidziekten met dezelfde soort huiduitslag. Het is een oppervlakkige ontsteking van de huid, waarbij de huid jeukt en rood wordt. Bij sommigen is de huid droog en ontstaan schilfers, bij anderen ontstaan blaasjes en komt er vocht vrij.

Eczeem is niet besmettelijk, maar voor de patiënt wel erg vervelend omdat het zichtbaar is en veel irritatie kan geven. De chronische huidziekte komt veel voor in alle leeftijdsklassen. Vaak speelt erfelijke aanleg een rol en het lichaam reageert overdreven op feitelijk onschuldige stoffen (allergenen).

Hoe ontstaan huidklachten door eczeem?

De klachten ontstaan door invloeden van binnenuit en buitenaf. Mensen met eczeem hebben vaak een overgevoelige huid, die sneller reageert op prikkels uit de omgeving. Er ontstaat een ontstekingsreactie op de huid, die de huidbarrière aantast. De ontsteking is in feite een reactie van het afweersysteem. Het gevolg: een geïrriteerde huid met verschillende klachten, zoals jeuk (en daardoor krabben).

De beschadigde huid kan minder vocht vasthouden en is vatbaarder voor schadelijke invloeden die van buitenaf de huid kunnen binnendringen. Er ontstaat een vicieuze cirkel van huidbeschadiging, jeuk en krabben.

Eczeemsoorten

Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem) komt het meest voor, met ongeveer 400.000 patiënten in Nederland. Het wordt veroorzaakt door een genetisch defect bij de aanmaak van een eiwit in de huid (Filaggrine). De belangrijkste functie van deze eiwit is het vasthouden van water in de bovenste laag van de huid (hoornlaag). De vochtbalans van de eczeemhuid raakt verstoort. Dat leidt tot een droge of extreem droge huid.

Een aantal andere eczeemsoorten zijn: seborroïsch eczeem, contacteczeem, en dauwworm. Ongeacht welk type eczeem, de klachten zijn bij elke soort vergelijkbaar. Eczeem is er in een natte en de droge vorm.

Droog of nat eczeem

Bij droog eczeem voelt de huid heel ruw en droog aan. Bij nat eczeem komt er vocht uit de wonden. Droog eczeem is de meest voorkomende vorm. Beide eczeem soorten kunnen overigens ook in elkaar overgaan. Voor de behandeling is het belangrijk of het om de droge of de natte vorm gaat.

Droog eczeem

Bij droog eczeem is het belangrijk geen verzorgingsproducten te gebruiken waarvan het hoofdingrediënt water is. Bij veel crèmes of body lotions is het eerstgenoemde ingrediënt op de ingrediëntenlijst water. Dat is het hoofdbestanddeel. Water in huidverzorgingsproducten zorgt voor uitdroging van de huid. Daardoor kunnen de eczeemklachten erger worden.

ALHYDRAN bevat maar liefst 45% verse Alöe Vera gel en heeft unieke hydraterende eigenschappen. Juist omdat Aloë Vera gel het eerste ingrediënt is zijn de resultaten bij droog eczeem zo goed. ALHYDRAN heeft een positieve werking op de hydratatie van de huid. Alöe Vera heeft bovendien een jeukstillend effect.

Nat eczeem

Bij nat eczeem moet de huid ingedroogd worden. Hoewel ALHYDRAN ook op de natte eczeemhuid een sterk barrière herstellende werking heeft, adviseren wij niet om primair ALHYDRAN toe te passen. Er zijn andere middelen die effectiever zijn voor het indrogen van de eczeem. Vaak ontwikkelt een nat eczeem zich na indrogen tot een droog eczeem.

Hormoonzalf of ALHYDRAN?

Droge huid door hormoonzalf

Om eczeem te bestrijden wordt vaak zware medicatie zoals hormoonzalf voorgeschreven. In hormoonzalf zitten corticosteroïden, die werken als een afweeronderdrukker. Bij een opvlamming (flare up) van eczeem bestrijdt dit actief de symptomen van eczeem. Er is echter een keerzijde: de hormoonzalf tast de huidbarrière aan. Na het stoppen met hormoonzalf komt eczeem vaak in alle hevigheid terug.

ALHYDRAN is hormoonvrij. Het kan gebruikt worden in combinatie met hormoonzalf, om de huid te verzorgen en beschermen. Ook kan het gebruik van medicatie verminderen, doordat eczeemvrije periodes verlengd worden.

Bij het gebruik van corticosteroïden is het belangrijk om de huid extra goed te beschermen en hydrateren met ALHYDRAN. Het advies is om eerst de hormoonzalf te smeren. Na het intrekken kan ALHYDRAN aangebracht worden.

 • hormoonvrij & parabenenvrij
 • huidvriendelijke crème
 • dubbele hydraterende werking
 • geschikt voor alle leeftijden

Praktijkvoorbeelden

Ervaringen van dermatologen en professionals, bij de behandeling van eczeem met ALHYDRAN. Bekijk de diagnose, symptomen en de persoonlijke ervaring van de behandelaar en patiënt.

Na 2 weken behandeling

Atopisch eczeem

 • Eczeem neemt sterk af
 • Geen bijwerkingen (huidatrofie)
Atopisch eczeem casus (PDF)

Dermatoloog M.D. Njoo
Dermatoloog ZiekenhuisGroep Twente (ZGT)

Met Aloë Vera als eerste ingrediënt zorgt het voor een optimale hydratatie van de huid. ALHYDRAN adviseer ik bij de behandeling van Atopisch eczeem, vanwege de uitstekende verzorgende en hydraterende eigenschappen. Ik schrijf ALHYDRAN SPF 30 veel voor bij mensen met actinische keratose.

Bronnen

We vinden het belangrijk dat de claims die we doen goed onderbouwd zijn. De informatie is gebaseerd op diverse bronnen:


Alhydran, a new option in the treatment of hypostatic eczema.
Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het World Union of Wound Healing Societies (WUWHS), Florence, Italy, 2016
Auteur(s): AALM Rondas, JA Vestjens, JMGA Schols
Instelling: De Zorggroep – Venray, Maastricht University – Health and Primary Care, the Netherlands


ALHYDRAN nu gebruiken