Eczeem

Bij eczeem werkt je huidbarrière minder goed. Je huid is droger en gevoeliger voor infecties. Door de huid te hydrateren met een milde eczeemcrème of -zalf, ga je vochtverlies tegen. Hierdoor gaat je huid minder snel stuk. En herstellen eczeemplekken sneller.

Eczeem handen

Eczeem symptomen

Veel voorkomende symptomen bij eczeem zijn:

 • Rode, droge huid
 • Jeuk, branderig gevoel
 • Schilferige huiduitslag
 • Infecties, wondjes
 • Vochtblaasjes, blaren
 • Verdikte, gebarsten huid
 • Pigmentverandering

ALHYDRAN Eczema Care helpt bij symptomen. Mede dankzij de ureum als ingrediënt, breng je de vochtbalans van de droge huid op peil. Door te hydrateren, gaat de huid minder snel stuk. En herstellen de eczeemplekken sneller. De periodes zonder opvlammingen worden langer. En je hebt minder medicatie (zoals hormoonzalf) nodig.

 • Minder jeuk, pijn en roodheid

 • Helpt de intensiteit en duur van eczeem te verminderen

 • Helpt eczeemvrije periodes te verlengen

Wil je een huidvriendelijke crème tegen eczeem?

Gebruikers over Eczema Care

Sinds ik Eczema Care van ALHYDRAN gebruikt, is de eczeem aan mijn handen een stuk rustiger geworden. Ik ben erg blij met de crème en het is echt een aanrader. Vooral wanneer je af wilt van de hormoonzalven.

Marj

De plekken op gezicht van mijn dochter (eczeem plekken) waren binnen een aantal dagen verdwenen. Mijn dochter en ik zijn super tevreden met dit product!

Alida

ALHYDRAN geeft meteen verlichting van mijn eczeem op mijn handen. De roodheid en het brandende gevoel is snel verdwenen.

Edith
Eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen waarbij de huid ontstoken is. Het is een ontsteking waar je veel last van kunt hebben. Het is niet besmettelijk en komt voor op alle leeftijden. Lees hier meer over de verschillende soorten eczeem.

Bij eczeem werkt de bovenste laag van je huid minder goed. De huid maakt minder hydraterende en vettige stoffen aan. En verlies daardoor snel vocht.
Door de uitdroging kan de huid zichzelf onvoldoende beschermen. Allergenen en irriterende stoffen komen gemakkelijk je huid binnen. Je huid kan gaan jeuken en ontstoken raken.

Er spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan van eczeem symptomen. De belangrijkste is aanleg of erfelijkheid.

Bij eczeem is het afweersysteem van je huid overgevoelig. Je huid reageert op invloeden van binnenuit en buitenaf. Voorbeelden van factoren of omstandigheden die eczeem symptomen kunnen uitlokken of verergeren zijn:

 • Droge lucht
 • Synthetische stoffen die warme niet afvoeren
 • Irriterende kleding en kleding met naden
 • Zowel positieve als negatieve stress
 • Verminderde weerstand
 • Transpiratievocht
 • Irriterende stoffen (bijv. zeep, shampoo, schoonmaakmiddelen, nikkel)

Door zulke invloeden kan je huid gaan ontsteken. Zo’n ontstekingsreactie noemen we ook wel een ‘opvlamming’. Of een ‘flare-up’.

Een opvlamming van eczeem wordt versneld door krabben of uitdroging.

Mensen met eczeem hebben van nature een kwetsbare huid. Hun huid is gevoeliger voor infecties.

Bij een eczeemhuid staan de huidschubben als het ware ‘open’. Hierdoor verdampt vocht (te) snel. Bacteriën komen de huid gemakkelijk binnen. De huid raakt geïnfecteerd.

Tijdens een opvlamming gaan de schubben gaan nog wijder openstaan. Waardoor nog meer vocht verdampt. En infecties blijven binnenkomen.

Vochtverlies tegengaan

Hoe droger de huid, des te sneller je ontstekingen krijgt. Daarom wil je dat het vochtverlies minder wordt.

Eczema Care brengt je de vochtbalans (weer) op peil. Zowel tijdens de opvlamming als in rustige periodes.

De crème helpt:

 • eczeem symptomen te verminderen (verlicht jeuk)
 • periodes zonder eczeem te verlengen

ALHYDRAN heeft een dubbel hydraterende werking*. De crème brengt vocht in de huid. En voorkomt gelijktijdig dat vocht in de huid verdampt. Je huid kan bacteriën daardoor beter tegenhouden. En voelt weer soepel aan.

* ALHYDRAN is de enige crème waarbij de dubbel hydraterende werking door wetenschappers is bewezen.

Krabben vergroot de kans op infecties. Extreme jeuk komt bij eczeem veel voor. Hoe moeilijk het ook is: vermijd krabben!

De kwetsbare huidbarrière van de eczeemhuid krab je met gemak open. Bacteriën komen binnen. Waardoor je huid ontstoken raakt. Met nóg meer jeuk als gevolg.

Je kan gaan bloeden. En er kunnen wondjes ontstaan. Die ook gaan jeuken. En vice versa.

Bij krabben is je jeuk eventjes ‘verdwenen’. Je voelt een korte pijn. Waarbij stofjes vrijkomen die nóg meer jeuken. De jeuk komt dus harder terug.

Blijf je krabben dan kom je in een vicieuze cirkel terecht. De krab-jeuk cirkel.
ALHYDRAN jeuk-krab-cyclus bij eczeem

Stoppen met krabben:

Bestrijd jeuk met een verzachtende anti-jeuk crème. Voor de gevoelige eczeemhuid is Anti Itch Care geschikt. Deze crème verkoelt de huid en vermindert jeuk. Zonder de huid uit te drogen. Sterker nog: De crème herstelt de vochtbalans. Deze crème is dus erg geschikt bij jeukklachten door eczeem.

Door eczeem kan je huiduitslag krijgen. De huid voelt droog en trekkerig. De eczeem plekken kunnen erg jeuken. Soms zo erg dat je er niet van kunt slapen.

Kan je niet slapen door de jeuk? Gebruik dan Anti Itch Care. De crème verkoelt. En is gelijktijdig ook zeer zacht en verzorgend voor de gevoelige huid.

Je kan de anti-jeuk crème combineren met andere behandelingen. Je kan Anti Itch Care samen met Eczema Care gebruiken. Dit geeft je een zo goed mogelijke verzorging van je eczeemhuid.

Let op: Ga je krabben? Dan kom je in een vicieuze cirkel terecht. De krab-jeuk cirkel.

ALHYDRAN jeuk-krab-cyclus bij eczeem

Over je hele lichaam kan eczeem ontstaan. Toch zijn er plekken waar eczeem sneller opduikt.

Bij contact eczeem zijn dit de voeten, handen of het gezicht. Plekken die het vaakst in contact komen met irriterende stoffen. Lees meer over eczeem op handen.

Bij atopisch eczeem hangt dit meestal samen met de leeftijd. De plekken waar de uitslag het snelst verschijnt:

 • Baby’s krijgen meestal eczeem in het gezicht en de buik. Plekken waar ze makkelijk bij kunnen om te krabben.
 • Eczeem bij kleine kinderen zit vaak op plekken als de ellenbogen, knieholten, enkels en polsen.
 • Bij oudere kinderen en volwassenen verplaatst het eczeem zich. Zij hebben vooral last van eczeem op plekken als elleboogplooien, in de knieholten, op de handen en voeten.

Voorkomen is beter dan genezen

Van (atopisch) eczeem kom je niet zomaar af. Wel kan je het dragelijk maken. Hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Atopisch eczeem

Van alle soorten eczeem komt atopisch eczeem (ook wel: constitutioneel eczeem) het meest voor. Deze vorm van eczeem is aangeboren. Het is meestal een chronische huidziekte. En komt op alle leeftijden voor.

Eczeem begint vaak wanneer je jong bent. Geluksvogels groeien er als kind overheen. Voor anderen is de huidziekte blijvend. Hoe dan ook: geen enkel medicijn helpt je in één klap van eczeem af. Je moet dus een manier vinden om er mee te leven.

Eczema Care verlicht jeuk en andere symptomen van atopisch eczeem. Smeer de crème ook om nieuwe opvlammingen te voorkomen.

Contact eczeem

Bij contact eczeem ontstaat er een reactie door ‘contact’ met een bepaalde stof. Je huid is gevoelig voor deze stof.

Tegen de ongemakken van contact eczeem helpt Eczema Care. Smeer een dun laagje om je huid te verzorgen. Probeer daarnaast het contact met irriterende stoffen zo veel mogelijk te vermijden.

Overige soorten eczeem

Ook bij veel andere soorten eczeem werkt Eczema Care. Soms zelfs zo goed dat gebruikers geen medicijnen meer nodig hebben. Dit lees je terug in de ervaringen van onze gebruikers.

Lees hier meer over de verschillende soorten eczeem.

Henriëtte Vievermans ALHYDRAN ervaring
Henriëtte Vievermans
​Huidtherapeut Vievermans Huidkliniek

Over Eczema Care zijn onze klanten positief. Bij licht eczeem kan het helemaal verdwijnen, zwaardere vormen van eczeem worden milder. Ze zijn heel blij dat ze de producten van de dokter niet zoveel meer hoeven te gebruiken.

Behandeling

Eczeem gaat bij de meeste mensen niet weg. Daarom is de behandeling gericht op:

 • het verlichten van klachten tijdens opvlammingen
 • het voorkomen van opvlammingen

De behandeling gebeurt in vier chronologische stappen:

 1. Voorkomen van eczeem.
  Je wil de huid zo rustig mogelijk houden. Dit doe je door het contact met irriterende stoffen en omgevingsfactoren te beperken. Ook helpt het om je huid goed te verzorgen met een milde crème of zalf, zoals onze hormoonvrije eczeem crème.
 2. Uitdroging voorkomen.
  Hoe droger de huid, des te sneller je ontstekingen krijgt. Door de huid met Eczema Care te hydrateren, kan je huid het vocht beter vasthouden. Zo kan je uitdroging van de huid zoveel mogelijk voorkomen.
 3. Opvlammingen onderdrukken.
  Medicinale zalven kunnen de verschijnselen onderdrukken. Denk hierbij aan hormoon- en teerzalven. Of andere ontstekings- of afweer onderdrukkende middelen. Gebruik zulke zalven alleen in overleg met je arts of een gespecialiseerd verpleegkundige.
 4. Overige behandelmethodes.
  Voor de behandeling van matig of ernstig eczeem bestaan er aanvullende mogelijkheden. Zo kan bijvoorbeeld de dermatoloog of kinderarts krabpakken, antibiotica en/of antihistaminica voorschrijven.

Ter behandeling van eczeem kan je arts een hormoonzalf voorschrijven. De corticosteroïden in hormoonzalf zijn ontstekingsremmend. Ze kunnen de symptomen bij een opvlamming tijdelijk onderdrukken.

Begin direct met een goede huidverzorging zodra je met de corticosteroïden stopt. Je huid is door de hormoonzalf namelijk extra kwetsbaar. Je wil de huid dan zo goed mogelijk hydrateren en beschermen.

Eczema Care maakt je huid weerbaarder. Zowel vóór, tijdens en na de hormoonbehandeling. Het bevordert de genezing van de huid.

Combineer je hormooncrème met Eczema Care. Smeer eerst de corticosteroïden. Laat deze intrekken. Breng vervolgens de ALHYDRAN crème aan.

Je kan je eczeem ook behandelen met een goede huidverzorging. Een eczeemhuid is van nature droog. Door uitdroging kan de huid sneller gaan infecteren. Met een vettige zalf of crème zorg je dat je huid niet te droog wordt.

Eczema Care wordt steeds vaker gebruikt tegen eczeemklachten. Veel van onze gebruikers zien positieve effecten na gebruik van de crème. Je hun ervaringen hier lezen.

ALHYDRAN heeft een dubbele hydraterende werking. En is de enige crème waarbij die vocht inbrengende-eigenschap met wetenschap is aangetoond. Juist daardoor zijn de resultaten bij de behandeling van eczeem zo goed.

Eczema Care helpt bij eczeem

Speciaal voor mensen met eczeem is er Eczema Care.

 • Deze crème is hormoonvrij.
 • Het verzorgt de huid.
 • En voorkomt en vermindert eczeemklachten.

De crème voorkomt uitdroging van de huid. Je verkleint daarmee de kans op nieuwe opvlammingen. En klachten nemen af.

Smeer Eczema Care op de eczeem plekken. Ook wanneer je huid niet ontstoken is. Zo voorkom je nieuwe opvlammingen. En kan je langer genieten van periodes zonder eczeem.

Eczema Care helpt de eczeemhuid op twee manieren:

 1. Eczeemklachten verlichten
  Tijdens een opvlamming is je huid ontstoken. Met vervelende klachten als gevolg. Eczema Care kalmeert, verzorgt en beschermt de eczeemhuid. En helpt zo de symptomen te verlichten.
 2. Voorkomen van opvlammingen
  Met onze crème kan je eczeemvrije periodes verlengen. Het versterkt de natuurlijke huid barrière. En maakt de huid weerbaar. Bacteriën komen minder makkelijk binnen. Ook droogt de huid minder snel uit.

Kortom: Eczema Care maakt je huid weerbaar en herstelt de vochtbalans. Precies die eigenschappen die de eczeemhuid nodig heeft. Vóór en tijdens opvlammingen.

Veel van onze gebruikers zien positieve effecten na het gebruik van onze crème. Ook staan veel behandelaars achter dit product.

 • hormoonvrij & parabenenvrij
 • huidvriendelijke crème
 • dubbele hydraterende werking
 • geschikt voor alle leeftijden

Praktijkvoorbeelden

Ervaringen van dermatologen en professionals, bij de behandeling van eczeem met ALHYDRAN. Bekijk de diagnose, symptomen en de persoonlijke ervaring van de behandelaar en patiënt.

Na 2 weken behandeling

Atopisch eczeem

 • Eczeem neemt sterk af
 • Geen bijwerkingen (huidatrofie)
Atopisch eczeem casus (PDF)

Bronnen

We vinden het belangrijk dat de claims die we doen goed onderbouwd zijn. De informatie is gebaseerd op diverse bronnen:


Alhydran, a new option in the treatment of hypostatic eczema.
Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het World Union of Wound Healing Societies (WUWHS), Florence, Italy, 2016
Auteur(s): AALM Rondas, JA Vestjens, JMGA Schols
Instelling: De Zorggroep – Venray, Maastricht University – Health and Primary Care, the Netherlands


ALHYDRAN nu gebruiken