Keloïd litteken

Een keloïd litteken is ontzettend vervelend: het is de naam voor littekengezwellen en littekens die gaan ‘woekeren’. Deze soort valt onder de categorie probleemlittekens. Niet alleen zijn ze veel zichtbaarder en ontsierender dan gewone littekens, ze geven ook meer klachten.

Wat is een keloïd litteken precies?

Een keloïd litteken is een litteken dat overmatig groeit tot (ver) buiten je oorspronkelijke wond. Oftewel: het is een litteken dat extreem verdikt is, en blijft woekeren. De kleur van een keloïd litteken is (fel)rood tot paars. Het komt vooral voor op de schouders, rug, borst en oren. De oorzaak kan erfelijk zijn, maar ook te maken hebben met een donkere huidskleur.

Klachten

Bij een keloïd litteken horen klachten als:

  • Jeuk
  • ‘Trekken’ van de huid
  • Pijn, vooral wanneer je erop gaat liggen

Daarnaast kan een keloïd litteken heel erg ontsierend zijn voor je lichaam.

Wat is het verschil tussen een keloïd en hypertrofisch litteken?

Een hypertrofisch litteken is ook abnormaal verdikt, maar woekert niet. Oftewel: vroeg of laat stopt de groei van een hypertrofisch litteken. Een keloïd litteken blijft groeien als je daar niets tegen doet.

keloïd litteken

Wat is de oorzaak van een keloïd litteken?

Van keloïde littekens is bekend dat sommige mensen er extra gevoelig voor zijn. Vooral wanneer je een donkere huidskleur hebt, is de kans op deze probleemlittekens groter. Maar je kunt er ook erfelijk mee belast zijn. Oftewel: het kan in je familie zitten.

Heb je al eerder last gehad van een keloïd litteken? Ook dan weet je dat je extra op je hoede moet zijn wanneer je een wond hebt.

keloïd litteken

Hoe moet je een keloïd litteken behandelen?

Keloïde littekens herstellen niet vanzelf. Zonder behandeling zullen ze altijd blijven doorwoekeren.

Dus heb je al een keloïd litteken dat flink is gezwollen en/of is gaan woekeren? Ga dan naar je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar gespecialiseerde artsen. Die zullen je dan waarschijnlijk siliconentherapie aanraden.

Let op: Er is geen enkele zalf of crème die je keloïd litteken ‘geneest’ of het woekeren stopt. Je kunt wél starten met onze crème, ALHYDRAN, om je klachten, zoals jeuk en spanning op je huid, te verminderen.

Tip: Download de gratis Littekengids voor meer informatie over alle littekens en littekenbehandelingen.

Hoe kun je een keloïd litteken voorkomen?

Heb je op dit moment nog géén keloïd litteken, maar wél een wond? Wees dan allereerst hierop bedacht:

Blijft je nieuwe huid na wondsluiting na 1 of 2 maanden nog steeds rood, of blijft je huid trekken? Zonder aanvullende behandeling is de kans groot dat je litteken gaat zwellen en/of woekeren. Stel een bezoek aan de specialist dan ook nooit te lang uit! Die zal starten met een therapie die alleen een specialist kan en mag doen.

Tot die tijd raden wij aan om direct na wondsluiting je litteken preventief te behandelen met een goede littekencrème als ALHYDRAN. Zo wordt je huid optimaal verzorgd en blijft die soepel.

Werking van littekencrème

ALHYDRAN bevat een eigenschap die veel andere littekencrèmes niet hebben: behalve vocht inbrengen, zorgt de crème ervoor dat je beschadigde huid afgesloten wordt. Zo kan het vocht niet direct verdampen. Pas wanneer je huid blijvend gevoed wordt door voldoende vocht, is de kans op een zo goed mogelijk herstel het grootst. En dus je kans op een keloïd litteken het kleinst.

Wanneer je vroegtijdig start met een littekencrème, heb je een grotere kans dat littekenproblemen en huidklachten uitblijven.

ALHYDRAN gebruiken voor jouw litteken

Ervaringen met ALHYDRAN bij keloïde littekens

Ik heb hevige keloïde littekenvorming, ontstaan na meerdere operaties en injecties. De littekens zijn pas tot rust gekomen na behandeling met ALHYDRAN.

Henk Smit

35 jaar geleden heb ik waterpokken gekregen. Sindsdien heb ik op mijn rug en borsten lelijke keloïde littekens overgehouden. Vorig jaar kreeg ik van een vriendin een kleine tube ALHYDRAN. De littekens van 35 jaar oud verdwenen bijna allemaal. Ze werden zacht en de dikke verhogingen werden gelijk met de huid. Het is niet te geloven. Ik ben zeer tevreden met de resultaten.

Mevrouw de Palm

Ik heb een nieuwe knieprothese gekregen. Na de operaties kreeg ik ALHYDRAN om op het litteken te smeren. De littekens zijn dan dik, stijf en knobbelig. Na het smeren met de crème verbeterde dat zienderogen. De fysio en de orthopeed waren ook verbaasd over het resultaat!

Mevrouw Baltink

Meer weten?

Meer weten over het voorkomen van een keloïd litteken en bijbehorende klachten? Vraag gratis de littekengids aan!

Hoe dan ook: wacht nooit te lang met actie ondernemen bij (een groot risico op) een keloïd litteken!

 

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.