Litteken op rugLitteken op rug

De verschillende soorten littekens

Na een verwonding, brandwond of operatie kunnen littekens ontstaan. Veel mensen denken dat als dokters maar goed genoeg hun best doen dat littekens altijd mooi en onzichtbaar zullen worden. Helaas is dit niet waar. Er zijn dan ook verschillende soorten littekens. Een litteken kan zich op 3 manieren ontwikkelen:

  1. Normaal litteken
  2. Hypertrofisch litteken
  3. Keloïd litteken

De uiteindelijke vorm van littekens hangt af van risicofactoren zoals locatie, diepte en kleur van de huid, leeftijd, tijdsduur voordat de wond gesloten is en de individuele voorgeschiedenis. Maar het is van te voren nooit helemaal te voorspellen hoe een individueel litteken zich in de loop van de tijd zich zal ontwikkelen.

De genezing gebeurt in verschillende fasen. De 1e fase zorgt ervoor dat de wond weer dicht gaat. Dit duurt ongeveer 3 tot 14 dagen. Als de wond is gesloten kunnen de hechtingen worden verwijderd. Een litteken is ontstaan. In de 2e fase zal het litteken vorm gaan krijgen en zich ontwikkelen. Deze fase duurt 6 maanden tot en met 2 jaar. Na deze periode heeft het zich definitief gevormd.

Tip: download gratis de littekengids voor nog meer informatie en adviezen!

Normaal litteken

Normaal litteken

Dit is het ideale litteken. Normale littekens zijn plat, smal en lichter van kleur dan gezonde huid. In de eerste 6 weken na het sluiten van de wond kunnen normale littekens nog jeuken, rood of verdikt zijn. Na deze periode zullen deze klachten afnemen. Vervolgens hebben normale littekens nog ongeveer 1 jaar nodig om zich definitief te vormen en een kleur aan te nemen.

Het is verstandig om normale littekens direct na wondsluiting geregeld te hydrateren met een goede littekencrème. Hiermee kun je voorkomen dat een normaal litteken zich doorontwikkeld tot een probleemlitteken.

Hypertrofisch litteken

Soorten littekens: hypertrofisch Hypertrofisch komt van het Latijnse woord voor verdikking of overmatige groei. Hypertrofische littekens zijn probleemlittekens (abnormale verdikkingen). Ze ontstaan ongeveer 6 weken nadat de wond is gesloten. Deze probleemlittekens kun je herkennen als de roodheid en verdikking van het litteken blijft toenemen. Hypertrofisch littekens zijn vaak rood en verheven. Bovendien kunnen ze jeuken, pijn doen en trekken aan de huid. Hypertrofische littekens steken ver boven de gezonde huidrand uit maar woekeren niet. De genezing van hypertrofische littekens kan wel 2 jaar duren.

Door een hypertrofische verdikking met een goede hydraterende littekencrème te behandelen zorg je voor sneller herstel en minder littekenklachten.

Keloïd litteken

Soorten littekens: KeloïdKeloïd betekent littekengezwel of woekering van een litteken. Keloïde littekens zijn net als hypertrofische littekens probleemlittekens. Keloïde littekens zijn extremer en hebben meer klachten. Het litteken is extreem verdikt en woekerend en kan veel klachten geven zoals jeuk, ‘trekken’ van de huid en een fel rode of paarse kleur. Deze probleemlittekens kunnen ook zeer pijnlijk zijn als je er bijvoorbeeld op gaat liggen. Keloïde littekens groeien door tot buiten de oorspronkelijke littekengrens en gaan woekeren.  Een spontaan herstel zal niet optreden; het litteken zal altijd blijven groeien en woekeren.

Het is zeer verstandig om keloïde littekens te hydrateren met een goede littekencrème. Het kan zijn dat enkel hydrateren niet voldoende blijkt. Keloïde littekens zijn vaak hoofdpijndossiers voor dokters en bij het behandelen ervan worden meerdere behandelopties uitgevoerd. Bespreek de behandelopties met je behandeld arts.

Overtuig jezelf: bestel een gratis ALHYDRAN proefmonster, of koop ALHYDRAN via onze webshop!

Maar, wil je meer weten over soorten littekens en ben je benieuwd of je kans hebt op een afwijkend litteken? Vraag gratis de littekengids aan!

Probeer ALHYDRAN nu

Ervaringen bij diverse soorten littekens

Ik heb hevige keloïde littekenvorming, ontstaan na meerdere operaties en injecties. De littekens zijn pas tot rust gekomen na behandeling met ALHYDRAN.

Henk Smit

35 jaar geleden heb ik waterpokken gekregen. Sindsdien heb ik op mijn rug en borsten lelijke keloïde littekens overgehouden. Vorig jaar kreeg ik van een vriendin een kleine tube ALHYDRAN. De littekens van 35 jaar oud verdwenen bijna allemaal. Ze werden zacht en de dikke verhogingen werden gelijk met de huid. Het is niet te geloven. Ik ben zeer tevreden met de resultaten.

Mevrouw de Palm

Ik heb een nieuwe knieprothese gekregen. Na de operaties kreeg ik ALHYDRAN om op het litteken te smeren. De littekens zijn dan dik, stijf en knobbelig. Na het smeren met de crème verbeterde dat zienderogen. De fysio en de orthopeed waren ook verbaasd over het resultaat!

Mevrouw Baltink

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids aanvragen

Voorwaarden(Vereist)
Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.