LittekenLitteken

Hoe ontstaat een litteken?

Je kent vast wel het gezegde “Een ongeluk zit in een klein hoekje”. Hiermee wordt bedoeld dat je iedere dag wel een kans hebt op een ongeluk(je). Dit is hetzelfde met een litteken, voor je het weet, heb je een litteken. In dit artikel lees je alles over het ontstaan van een litteken.

Een litteken begint met een wond

Wanneer een wond sluit, kan het cosmetische resultaat tegenvallen. Het schieten van een gaatje in je oorlel kan al voor een litteken zorgen. Het kleinste wondje kan uitgroeien tot een litteken.

Als je een wond(je) hebt, gaat je lichaam aan de slag om het wondgat zo snel mogelijk weer gesloten te krijgen. Je lichaam wil de huid zo snel mogelijk gesloten hebben zodat je beschermd bent tegen onder andere bacteriën en vochtverlies.

De huid en haar littekens

De huid is opgebouwd uit verschillende huidlagen. De buitenste huidlaag wordt gevormd door de opperhuid (epidermis). Daaronder bevindt zich de lederhuid (dermis) en onderop vind je het onderhuids bindweefsel (subcutis). Elke laag heeft een eigen functie en tezamen vormen ze de huid. De huid heeft veel functies, zoals vocht- en warmteregulatie, het dient als stootkussen en het beschermt het lichaam tegen bacteriën van buitenaf. Als bij een wondbeschadiging alleen de oppervlakte van de huid (de opperhuid) beschadigd is, zal de huid volledig genezen. De functies van de huid zullen intact blijven en er zal geen litteken ontstaan. Dit is anders bij een diepere huidbeschadiging.

Oppervlakkige of diepe huidbeschadiging

Oppervlakkige huidbeschadiging

Zolang een huidverwonding oppervlakkig is (beschadiging in de opperhuid), functioneert de huid voldoende (dankzij onder andere bloedvaten, talgklieren en zenuwen) om de huid weer volledig en zonder litteken te herstellen.

Diepe huidbeschadiging

Bij een wond in de diepere huidlagen (beschadiging in de dermis) is de kans groot dat een litteken ontstaat. Zowel de oppervlakkige als diepere huidlagen zijn beschadigd waardoor ook het zelfhelend vermogen van het lichaam niet meer functioneert. Als een gevolg hiervan heeft het lichaam problemen om de huid weer dicht te krijgen.

Om toch de diepe huidbeschadiging dicht te krijgen, maakt het lichaam een litteken. Een litteken bezit niet de functies die een gezonde huid wél heeft. Een litteken is bijvoorbeeld lang niet zo soepel en elastisch als de normale huid. Ook geeft het vaak klachten zoals jeuk, verharding, verdikking en kan het ontsierend zijn.

Gezonde huid VS beschadigde huid

Hypertrofisch of keloïd litteken

Een van de probleemkenmerken van een litteken is een te hoge waterverdamping. Om je lichaam te beschermen tegen uitdroging, gaat het lichaam maatregelen nemen tegen deze hoge waterverdamping. Door extra littekenweefsel aan te maken, probeert het lichaam de hoeveelheid vochtverdamping te verkleinen. Als er extra littekenweefsel wordt aangemaakt, ontstaat er een afwijkend litteken. Het litteken zal zich uitbreiden en dus groeien. Afhankelijk van de vorm en klachten wordt dit een hypertrofisch of keloïd litteken genoemd.

Een litteken en ALHYDRAN

ALHYDRAN is een sterk hydraterende littekencrème. De crème zorgt ervoor dat het litteken gehydrateerd wordt en beschermd is tegen uitdroging. Naast een goede hydratatie zorgt het ook voor een langdurige hydratatie. Een langdurige hydratatie is belangrijk, omdat de huid anders weer snel vocht zal gaan verliezen. ALHYDRAN helpt bij het voorkomen van een litteken. Heb je eenmaal een litteken, dan zorgt ALHYDRAN ervoor dat het behandeld wordt en vermindert. ALHYDRAN is bewezen effectief.

ALHYDRAN littekencrème

  • Minder jeuk, pijn en roodheid
  • Actieve bestrijding van littekens
  • Bescherming en versoepeling van de huid

De werking van de littekencrème is wetenschappelijk bewezen. Het effect blijkt ook uit de vele positieve ervaringen met ALHYDRAN.

Meer lezen over de behandeling van littekens en het voorkomen van een afwijkend litteken? Vraag de gratis littekengids aan!

Ervaringen met ALHYDRAN bij littekens

Het litteken op de hand van mijn dochter is netjes aan het genezen met ALHYDRAN SPF 30 en meteen beschermd tegen de zon. Ideale combinatie.

Judith

Fijne crème. Smeert makkelijk uit. Door dagelijks gebruik verminderen duidelijk de littekens.

Dennis

Onwijs fijn product! Merkte wat mijn littekens betreft snel resultaat. Minder rood en littekens vervagen, zelf die al een tijd oud zijn.

Veerle van Dijk

ALHYDRAN littekencrème gebruiken?

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

Let op! We versturen alleen in Nederland proefmonsters.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.