Jeuk

Jeuk is een reactie van het lichaam. Een gevoel in de huid, waardoor je geneigd bent om te krabben. Hoe moeilijk het ook is, probeer dat te voorkomen. Want krabben maakt het alleen maar erger. Gelukkig is er een oplossing om jeuk direct te verlichten.

Jeuk door de eikenprocessierups - ALHYDRAN blog

Oorzaken van een jeukende huid

Een jeukende huid is een gevolg van een aandoening of een reactie van het lichaam. Je huid jeukt dus nooit zonder reden. Er is altijd een oorzaak, bijvoorbeeld:

Gelukkig kun je de jeuk zelf wél verlichten. Namelijk door in te smeren met ALHYDRAN Anti Itch Care. Het verlicht en vermindert de ongemakken van jeuk.

 • Vermindert jeuk en uitdroging

 • Geeft directe verkoeling

 • Werkt langdurig; je hoeft niet vaak te smeren

Gebruik Anti Itch Care tegen je jeukende huid:

Ervaringen van professionals

Afdeling Radiotherapie Hoofddorp
Assistentes Antoni van Leeuwenhoek (AVL) / Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Van onze patiënten horen we vaak dat ALHYDRAN goed helpt bij de droge huid ivm de radiotherapie Ook bij jeuk en branderigheid geven onze patiënten aan veel baat te hebben bij ALHYDRAN.

Rina Rijkenberg & Jeune de Graaf
Huidtherapeuten De Huidtherapeuten Oosterbeek

Wij adviseren ALHYDRAN al ruim 10 jaar binnen onze praktijk als nazorg bij brandwonden, huidverzorging en na laserbehandelingen. De optimale hydratatie en kalmering zorgen voor een gezonde mooi herstelde huid en bij jeukklachten werkt ALHYDRAN verlichtend.

Mylene Disselkoen
Huidconsulente Apotheek & Beauty Monster

Wij zijn zeer enthousiast over ALHYDRAN littekencrème. De werking is zeer effectief, helpt super bij jeuk, roodheid, beschadiging van de huid en het verbeteren van littekens.

Hoe ontstaat jeuk?

Jeuk is een soort gevaarsignaal. Het geeft aan dat er iets aan de hand is. De reactie is krabben. Je gaat als het ware naar de plek toe waar gevaar dreigt. Zo kun je bijvoorbeeld een insect wegjagen. Een ander gevaarsignaal is pijn. De huid is de enige plek waar je jeuk kunt voelen.

Het ontstaan van jeuk is een complex proces. Ondanks vele onderzoeken is er nog veel onduidelijkheid over. Waarschijnlijk raken speciale jeukzenuwen in de huid geprikkeld, die zorgen voor de irritatie.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor jeuk, deze zijn grofweg in te delen in de volgende groepen:

 • Huidaandoeningen
  Bijna alle huidaandoeningen zorgen voor jeuk. Ook zijn er huidziekten waardoor je gevoeliger bent voor jeuk, zoals eczeem.
 • Van buitenaf
  Bijvoorbeeld door insecten, planten, medicijnen of kou in winter (winterjeuk).
 • Systemische of psychische aandoeningen
  Jeuk kan het gevolg zijn van andere ziekten. Bijvoorbeeld aan lever, nieren, of door kanker. Of psychiatrische aandoeningen, zoals stress of depressie.

Huidaandoeningen

Er zijn heel veel huidaandoeningen die gepaard gaan met jeuk. De bekendste voorbeelden zijn eczeem, psoriasis, en galbulten. Bij ontstekingsprocessen van de huid komen eiwitten vrij die jeuk veroorzaken. Die stoffen komen ook vrij bij de genezing van een wond. Daarom kan bijvoorbeeld een litteken of brandwond jeuk veroorzaken.

Bij veel huidaandoeningen is ook sprake van een droge huid. Een droge huid is gevoeliger voor prikkels en geeft meer jeuk. Jeukende benen komen vaak voor. Ook medische en cosmetische behandelingen kunnen de huid beschadigen en daardoor jeuk veroorzaken. Bijvoorbeeld na bestraling of laserbehandeling.

Van buitenaf

Allerlei insecten kunnen jeuk veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan muggenbulten, vlooien,  huisstofmijt of de brandharen van de eikenprocessierups.

Planten kunnen huidreacties geven. Bijvoorbeeld de giftige reactie van brandnetels, een allergische reactie door klimop of hooikoorts.

Medicijnen kunnen jeuk veroorzaken. Veel geneesmiddelen hebben dit als bijwerking in de bijsluiter staan. Maar ook als het hierin niet genoemd wordt, kan het jeuk veroorzaken.

Systemische of psychische aandoeningen

Diverse stofwisselingsziekten en schildklieraandoeningen kunnen jeuk veroorzaken. Maar ook Diabetes (suikersiekte) en bepaalde kanker soorten zoals Hodgkin. Het verband tussen de interne ziekte en de jeuk is echter vaak nauwelijks te onderzoeken en te bewijzen.

Jeuk kan ook voorkomen bij patiënten die psychische problemen hebben. Vaak gebeurt het na een ernstig voorval. Soms is er sprake van stress, een depressie of een psychiatrische aandoening.

Wanneer systemische of psychische aandoeningen de oorzaak zijn van jeuk, kun je vaak weinig anders doen dan de symptomen bestrijden.

Speciaal ingrediënt

ALHYDRAN Anti Itch Care

ALHYDRAN staat bekend om de basis van de crème. Verse Aloë Vera-gel uit Aruba, die de huid verzorgd en langdurig hydrateert. ALHYDRAN Anti Itch Care is een anti-jeuk crème met een speciaal ingrediënt:

iCOOL ML zorgt voor langdurige verkoeling van de huid. Het verlicht jeuk. En verkoelt de huid. Maar droogt de huid niet uit, zoals menthol of eucalyptus wel doen bij langdurig gebruik. Deze niet-allergene variant van Menthyllactaat is dus extra zacht voor jouw huid.

De combinatie van Aloe Vera & iCOOL ML is de ideale oplossing tegen jeuk!

Krabben? Weersta de verleiding!

Want door krabben raakt je huid snel beschadigd. En dat leidt juist tot méér irritatie van de huid. Voorkom dat je in deze vicieuze cirkel terecht komt.

Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Een jeukende huid is misschien wel het ergste gevoel van allemaal. Dát is de reden waarom je krabben niet kunt laten (waardoor je het alleen maar erger maakt). Dát is de reden waarom je ’s nachts zo slecht slaapt.

En dat is ook de reden waarom we een variant gemaakt hebben van onze crème met bewezen werking: ALHYDRAN Anti Itch Care.

Gevolgen van krabben

Praktische tips

Jeuk kan versterkt worden door alledaagse dingen. Bijvoorbeeld het weer, of hoe vaak je je wast. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje, om het te verminderen:

Droge huid is gevoelig, kan de huid beschadigen en jeukt. Het uitdrogen van de huid kun je voorkomen:

 • Niet te vaak, niet te lang en niet te heet te douchen, baden en handen wassen.
 • Gebruik minder vaak zeep, dat kan de huid uitdrogen.
 • Voorzichtig afdrogen.
 • Gebruik een hydraterende crème.
 • Zorg dat het in huis niet te droog wordt (vooral ’s winters).

Het is makkelijker gezegd dan gedaan.. Maar probeer te voorkomen dat je gaat krabben. Dat verergert het alleen maar. Je huid raakt nog meer beschadigd. En krabben roept een soort beloningsgevoel op, waardoor je meer gaat krabben. Een vicieuze waar je moeilijk weer uit komt.

Een droge huid leidt sneller tot jeuk. Daarom is huidverzorging belangrijk. Gebruik een crème die helpt om je droge huid te herstellen en uitdroging te voorkomen. Bij uitdroging zal de huid extra huidvetten produceren om de huidbarrrière te repareren. Een goede crème helpt de huid met dit herstel.

Soms ontstaat jeuk door warmte, of wordt het daardoor erger. Ook zweten kan invloed hebben op jeuk. Vermijd daarom hitte, zoals warm baden of douchen.

Kou geeft een signaal af, dat de jeuk (tijdelijk) verdringt. Daardoor voel je dus even geen jeuk. Het afkoelen van de huid met een vochtige doek of coldpack geeft direct effect. Maar let op: water zorgt voor uitdroging van de huid.

Wil je een goed en langdurig verkoelend effect?

Kies dan voor een verkoelende en jeukstillende creme, zoals ALHYDRAN Anti Itch Care.

Contact met bepaalde kleding of beddengoed kan de klachten bevorderen. Dat kan komen doordat je een allergische reactie hebt. Maar het is waarschijnlijker dat de irritatie ontstaat door het contact en wrijving met de stof. Textiel heeft bijvoorbeeld een korte vezel, die (normaal ongemerkt) schuurt langs de huid. Als je al jeuk hebt, kan dit het verergeren.

Draag kleding die je huid niet irriteert.

Kleding gemaakt van vezels die glad en zacht zijn waardoor de stof op de huid niet schuurt, wrijft of prikt. Bijvoorbeeld medische verbandkleding van Dermasilk en krabpakken van Binamed.

ALHYDRAN ervaringen

Na het wielrennen zat mijn hele lichaam onder de bultjes. Mijn huisarts zei dat het door de eikenprocessierups komt. Na een aantal dagen met enorme jeuk heb ik ALHYDRAN Anti Itch Care gekocht. De crème zorgt direct voor verkoeling en minder irritatie. Met 1 á 2 keer smeren per dag waren de klachten helemaal weg!

Jan-Willem

Wij hebben de crème gebruikt op wondjes die zijn ontstaan van een bacteriële infectie, als herstellende crème na een dagje zon en op jeukende plekken van muggenbultjes. Heel erg tevreden, de wonden zijn goed genezen en de crème verzachte de jeuk.

Mirjam

Het gebruik van ALHYDRAN heeft zeker bijgedragen tot verzachting van de klachten: pijnlijke, stekende jeuk in mijn hals na zonverbranding. Algeheel herstel van de huid is twijfelachtig volgens de dermatoloog, maar ik wordt 's nachts niet meer wakker van de jeuk, en kan weer kleding verdragen aan mijn hals. ALHYDRAN werkt direct verkoelend en verzachtend, smeert makkelijk uit. Ik blijf er voorlopig mee doorgaan.

Freek van Leeuwen

Gebruik Anti Itch Care bij een jeukende huid:

Bronnen

We vinden het belangrijk dat de claims die we doen goed onderbouwd zijn. De informatie is gebaseerd op diverse bronnen:

‘Itching, is there a remedy?’ a pilotstudy with a rehydration gel-cream in burnpatients.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het European Burn Assosiation (EBA) Congres, Budapest, Hungary, 2007 & The International Society for Burn Injuries (ISBI), Montreal, Canada, 2008
Auteur(s): H.J. van Kempen, RN, BHSc, J. Dokter, MD, I.M.M.H. Oen, MD
Instelling: Burn Centre Rotterdam, the Netherlands


Application of Medical Moisture Retention Cream (ALHYDRAN), A New Option in the Treatment of Venous Eczema

Bekijk het artikel (UM)
Publicatie: Journal of Gerontology & Geriatric Research
Auteur(s): A.A.L.M. Rondas, Jos Schols
Instelling: Universiteit Maastricht


Application of Alhydran in the treatment of pathologic scars after cryoshape therapy.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het European Burn Assosiation (EBA) congres, The Hague, the Netherlands, 2011
Auteur(s): Dr. Uberto Giovannini
Instelling: Dep. of Plastic Aesthetic and Reconstructive Surgery, Metz, France


Two years of experience with a new product based on aloe vera for hydration of burn scars.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het European Burn Assosiation (EBA) Congres, Budapest, Hungary, 2007
Auteur(s): S. Monstrey, MD, PhD, A. Pirayesh, MD, E. Lambrecht, RN, S. Lauwaert, RN, J. Verbelen, RN, MN, H. Hoeksema, RC
Instelling: Burn Centre, University Hospital Ghent, Belgium


Alhydran, a new option in the treatment of hypostatic eczema.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het World Union of Wound Healing Societies (WUWHS), Florence, Italy, 2016
Auteur(s): AALM Rondas, JA Vestjens, JMGA Schols
Instelling: De Zorggroep – Venray, Maastricht University – Health and Primary Care, the Netherlands


Use of Alhydran cream in the treatment of burn scars following a chemical explosion – a case study.

Bekijk het artikel (PDF)

Publicatie: Gepresenteerd tijdens het European Burn Assosiation (EBA) congres, Hannover, Germany, 2015
Auteur(s): Rina Rijkenberg
Instelling: Scar and Burns Aftercare Department, Oosterbeek, the Netherlands