Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken wil je te allen tijde voorkomen: het is littekenweefsel dat verdikt is en andere vervelende klachten geeft. Hoe ontstaat zo’n litteken, hoe kun je het behandelen en (liever nog) voorkomen? Wij leggen het uit.

hypertrofisch litteken foto

Wat is een hypertrofisch litteken precies?

Een hypertrofisch litteken stijgt boven je huid uit, is felrood van kleur en voelt stug aan. Ook kun je last hebben van jeuk en/of pijn. Zo’n probleemlitteken kan overal ontstaan, bijvoorbeeld op je borst, knie of zelfs je gezicht. De belangrijkste oorzaak is te veel vochtverlies van je huid.

Klachten

Bij een hypertrofisch litteken horen klachten als:

  • Jeuk
  • Stugheid (‘trekken’ van de huid)
  • Pijn

Daarnaast kan een hypertrofisch litteken heel erg ontsierend zijn voor je lichaam, vanwege de verdikking en felrode kleur.

Wat is het verschil tussen een hypertrofisch en keloïd litteken?

Het verschil tussen een hypertrofisch en keloïd litteken is dat een keloïd blijft groeien (woekeren) wanneer je er niets tegen doet. Een hypertrofisch litteken stopt vroeg of laat met groeien, en zal sowieso niet buiten de oorspronkelijke randen van je wond groeien, in tegenstelling tot een keloïd litteken.

Wat is de oorzaak van een hypertrofisch litteken?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een hypertrofisch litteken géén huidziekte. Dit litteken ontstaat vooral wanneer je een wond/litteken niet goed verzorgt.

Een hypertrofisch litteken kan ontstaan na alle soorten wonden: bij kleine wondjes zoals een schaafwond. Maar ook bij grote en diepe wonden, bijvoorbeeld door een operatie als een keizersnede of ooglidcorrectie.

Hoe moet je een hypertrofisch litteken behandelen?

Wat te doen tegen een hypertrofisch litteken dat al is ontstaan? Er zijn verschillende behandelmogelijkheden:

  • Laseren
  • Masseren (tegen klachten als trekken en pijn)
  • Cortisoneninjectie
  • Microneedling
  • Siliconenpleister

Van bovenstaande behandelingen kunnen wij alleen bevestigen dat siliconen helpen om afwijkende littekens te verminderen. Dit gaat vaak in overleg met de arts. Naast siliconen, helpt de littekencrème van ALHYDRAN littekenklachten als jeuk, pijn, roodheid en een stugge huid verminderen.

Let op: Er is geen enkele zalf, crème of ander huismiddeltje dat je hypertrofische litteken doet verdwijnen. Je kunt wél starten met ALHYDRAN om littekenklachten te verminderen.

Tip: Download de gratis Littekengids voor meer informatie over alle littekens en littekenbehandelingen.

hypertrofisch litteken behandeling

Kun je een hypertrofisch litteken laten verwijderen?

Een hypertrofisch litteken kun je niet zomaar laten weghalen. Dat zou alleen operatief kunnen. Maar dan ontstaat er weer een nieuw litteken, dat ook hypertrofisch zou kunnen worden. Na iedere operatie heb je namelijk 50% kans op een hypertrofisch litteken.

Daarom is het beter om – wanneer je al een hypertrofisch litteken hebt – bewezen behandelingen toe te passen, zoals siliconentherapie. Doe dit bij voorkeur in overleg met een arts of huidspecialist.

Hoe kun je een hypertrofisch litteken voorkomen?

Probleemlittekens zoals een hypertrofisch litteken kun je voorkomen dankzij een goede wond-/littekenverzorging. Hoe sneller je daarmee begint, hoe beter het resultaat.

Het is namelijk van het grootste belang om ervoor te zorgen dat je beschadigde huid gehydrateerd blijft. En dat is precies wat je lichaam op dat moment zelf niet meer kan. Je moet je huid een handje helpen, met een crème of – bij grotere wonden – siliconen.

Wij raden je bijvoorbeeld aan om direct na wondsluiting te starten met een goede littekencrème als ALHYDRAN. Zo herstelt de vochtbalans van je huid waardoor je (probleem)littekens zoveel mogelijk voorkomt.

Werking van littekencrème

ALHYDRAN heeft een unieke hydraterende werking. Naast vocht inbrengen, zorgt de crème er ook voor dat je huid het vocht kan vasthouden. Dit zorgt ervoor dat je beschadigde huid niet uitdroogt én dat je huidbarrière optimaal herstelt. Pas wanneer je huid blijvend gevoed wordt door voldoende vocht, is de kans op een zo goed mogelijk herstel het grootst. En daarmee je kans op een hypertrofisch litteken het kleinst.

Hoe eerder je start met een littekencrème, hoe groter de kans dat je littekenproblemen en huidklachten voorkomt. En hoe beter het resultaat.

ALHYDRAN gebruiken voor jouw litteken

Ervaringen met ALHYDRAN bij hypertrofische littekens

Ik gebruik Alhydran inmiddels 4 maanden ongeveer iedere dag i.c.m. Scarban pleisters. Helaas heb ik last van hypertrofische littekens en zijn ze donker van kleur. Ik smeer stug door. Op enkele kleine plekjes bemerk ik dat het litteken iets dunner en lichter lijkt te worden. Ik ben nu 6 maanden geleden geopereerd. Ik ben van plan door te gaan met smeren totdat het litteken volledig licht is. Als dat gaat lukken op de hypertrofische littekens, zou dit een enorme verbetering zijn van eerdere littekens waar ik niets gebruikte en waar dit vervelende klachten bleef geven. Ik heb geduld.

Anoniem

Voor mijn geplande keizersnede ben ik gaan Googelen voor de beste littekencrème. Toen ben ik bij ALHYDRAN uitgekomen. Slechts een paar uur nadat ik het had aangebracht, voelde ik verlichting van de wond. Het branderige en trekkerige gevoel was weg. Nu een half jaar later is de wond super mooi genezen, zonder roodheid. De crème is super zuinig in gebruik. En het werkt gewoon echt!! Bedankt ik ben er zó blij mee!

Anoniem*

Meer weten?

Meer weten over het voorkomen van een hypertrofisch litteken en bijbehorende klachten? Vraag gratis de littekengids aan!

Hoe dan ook: wacht nooit te lang met actie ondernemen bij (een groot risico op) een hypertrofisch litteken!

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.