Litteken op rugLitteken op rug

De verschillende soorten littekens

Na een verwonding, brandwond of operatie kunnen littekens ontstaan. Wist je dat er verschillende soorten littekens zijn? In dit blog behandelen we meest voorkomende littekens: normale, hypertrofische en keloïde littekens.

  1. Normaal litteken
  2. Hypertrofisch litteken
  3. Keloïd litteken

Hoe ontstaat een litteken eigenlijk?

Als je een wond hebt, dan wil het lichaam deze zo snel mogelijk weer dicht maken. Je huid groeit als eerst weer dicht. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam om zichzelf te beschermen tegen indringers zoals bacteriën, virussen en schadelijke UV-stralen die door de wond kunnen binnendringen.

Normaal gesproken duurt het ongeveer 14 dagen voordat de wond weer dicht is. Is de wond na 14 dagen nog niet dicht, dan zal de kans op het krijgen van een afwijkend litteken veel groter zijn. Dit zie je vooral bij wonden met een groter oppervlakte, zoals bij brandwonden of bijtwonden. Ook kan de wond lastiger dichtgaan, omdat het op een beweegbare plek zit, zoals op de knie, waardoor de wond weer sneller opengaat.

Nadat de buitenste laag van huid weer dicht is, waardoor ziekteverwekkers het lichaam niet meer kunnen binnendringen, zal het lichaam aan de slag gaan om littekenweefsel aan te maken om de diepe beschadigde huidlagen op te vullen en te herstellen. Het kan 1,5 jaar tot 2 jaar duren voor een litteken volledig is uitgerijpt en zich definitief heeft gevormd.

Het is niet helemaal te voorspellen hoe een individueel litteken zich in de loop van de tijd zich zal ontwikkelen. Wel zijn er verschillende factoren die de kans op afwijkende littekens kunnen vergroten, zoals:

  • De ernst van de verwonding
  • Huidbeschadiging
  • De snelheid van wondgenezing
  • Leeftijd
  • Genetische aanleg en huidskleur
  • De plek van het litteken

Ook heb je meer kans op het krijgen van een afwijkend litteken als je in het verleden al eerder een hypertrofisch of keloïde litteken hebt gehad.

Tip: download gratis de Littekengids voor nog meer informatie en adviezen!

Normaal litteken

Normaal litteken

Dit is het ideale litteken. Normale littekens zijn plat, smal en lichter van kleur dan gezonde huid. In de eerste 6 weken na het sluiten van de wond, kunnen normale littekens nog jeuken en rood of verdikt zijn. Na deze periode zullen deze klachten afnemen. Vervolgens hebben normale littekens nog ongeveer 1 jaar nodig om zich definitief te vormen en een kleur aan te nemen.

Het is belangrijk om uitdroging van je litteken te voorkomen. Een litteken verliest namelijk meer vocht dan de gezonde huid, met jeuk en pijn als gevolg. Het litteken kan zelfs roder en dikker worden en veranderen in een hypertrofisch of keloïde litteken.

Een litteken met een goede vochtbalans geeft minder klachten. Zorg daarom voor hydratatie van het litteken met een littekencrème waarbij het vocht goed wordt vastgehouden.

Probeer de littekencrème van ALHYDRAN gratis uit.

Hypertrofisch litteken

Soorten littekens: hypertrofisch

Hypertrofisch komt van het Latijnse woord voor verdikking of overmatige groei. Hypertrofische littekens zijn abnormale verdikkingen. Ze ontstaan ongeveer 6 weken nadat de wond is gesloten. Deze littekens kun je herkennen als de roodheid en verdikking van het litteken blijft toenemen. Hypertrofische littekens zijn vaak rood en verheven. Bovendien kunnen ze jeuken, pijn doen en trekken aan de huid. Ze steken ver boven de gezonde huidrand uit, maar woekeren niet. Hypertrofische littekens kunnen tot wel 2 jaar of langer actief zijn.

Met een hydraterende littekencrème kun je je hypertrofische litteken behandelen en zorg je voor een sneller herstel en minder littekenklachten. Probeer ALHYDRAN gratis uit.

Keloïd litteken

Soorten littekens: Keloïd

Een keloïd litteken is extreem dik, ontsierend en woekert buiten de randen van de oorspronkelijke wond. Het is vaak donker(paars) gekleurd, maar kan ook (fel)rood van kleur zijn. Een keloïd litteken kan direct na wondsluiting of pas na verloop van tijd ontstaan. Het litteken blijft doorgroeien (woekeren) tot buiten de oorspronkelijke littekengrens en geeft steeds meer klachten als, jeuk, pijn en trekken van de huid. Ook kunnen keloïde littekens zo stug en dik worden, dat je er minder goed door kunt bewegen. Met name bij de hand, de elleboog en andere gewrichten kan dit problemen geven.

Een keloïd litteken moet je direct behandelen! Dit litteken geneest namelijk niet vanzelf. Ga naar de huisarts of specialist om behandelopties te bespreken.

Hoe eerder je begint met het verzorgen van je litteken, hoe mooier het eindresultaat! Wil je hier meer over weten?

Probeer ALHYDRAN nu

Ervaringen bij diverse soorten littekens

Ik heb hevige keloïde littekenvorming, ontstaan na meerdere operaties en injecties. De littekens zijn pas tot rust gekomen na behandeling met ALHYDRAN.

Henk Smit

35 jaar geleden heb ik waterpokken gekregen. Sindsdien heb ik op mijn rug en borsten lelijke keloïde littekens overgehouden. Vorig jaar kreeg ik van een vriendin een kleine tube ALHYDRAN. De littekens van 35 jaar oud verdwenen bijna allemaal. Ze werden zacht en de dikke verhogingen werden gelijk met de huid. Het is niet te geloven. Ik ben zeer tevreden met de resultaten.

Mevrouw de Palm

Ik heb een nieuwe knieprothese gekregen. Na de operaties kreeg ik ALHYDRAN om op het litteken te smeren. De littekens zijn dan dik, stijf en knobbelig. Na het smeren met de crème verbeterde dat zienderogen. De fysio en de orthopeed waren ook verbaasd over het resultaat!

Mevrouw Baltink

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.