Jeukende benenJeukende benen

Jeukende benen? Ontdek wat te doen

Heb jij last van jeukende huid op je benen? We helpen je graag van de jeuk af te komen. Het is belangrijk om de oorzaak te weten. We hebben de 7 meest voorkomende op een rij gezet, met advies.

Tip: Wat de oorzaak ook is, probeer niet te krabben! Dat verergert de jeuk. Gebruik een goede crème om de jeuk te verlichten. Zo verminder je de drang om te krabben. Onze anti-jeuk crème bevat iCOOL ML. Een huidvriendelijk ingrediënt met een sterk verkoelend en jeukstillend effect.

Anti jeuk crème

Veelvoorkomende symptomen bij jeukende benen

Last hebben van jeukende benen is niet levensbedreigend. Maar dat neemt niet weg dat het heel vervelend kan zijn. Soms kun je de oorzaak van jeukende benen aan de volgende symptomen herkennen:

 • Rode bultjes (uitslag door galbulten/netelroos)
 • Droge huid (schraalheid)
 • Rode vlekken
 • Lichte pijn

De 7 meest voorkomende oorzaken van jeukende benen

Er zijn nogal wat redenen te bedenken waarom jeuk kan optreden. Wij beschrijven de meest voorkomende oorzaken van jeuk aan je benen, mét tips om er wat tegen te doen:

  1. Douchen
  2. Warmte
  3. Kou
  4. Slechte doorbloeding
  5. Inspanning (zoals wandelen of sporten)
  6. Scheren
  7. Zwangerschap

1. Jeukende benen na douchen

Veel mensen hebben last van jeuk aan hun benen na het douchen. Óf nadat ze in een bad of jacuzzi hebben gezeten. In al deze gevallen ontstaat de jeuk door (een combinatie van) dezelfde factoren:

 • Je doucht of baadt te vaak
 • Je doucht of baadt te heet
 • Het (te vaak) gebruiken van (agressieve) zeep

Behalve de jeuk heb je waarschijnlijk ook last van andere symptomen: droge huid met schilfers en rode vlekken of warmte uitslag. Als je huid te vaak in aanraking komt met heet water en/of zeep, tast je het vetlaagje van je huid aan. Die beschermt je benen tegen uitdroging. Het is die droogte die jeuk tot gevolg heeft.

Oplossing

Douche of baadt dus minder vaak en minder heet. Gebruik daarnaast géén of een mildere zeep en bescherm je huid tegen uitdroging en jeuk met ALHYDRAN Anti Itch Care.

2. Jeukende benen door warmte

Merk je dat de jeuk aan je benen erger wordt als:

 • Het warmer wordt buiten, vooral in de zomer?
 • Als ze blootgesteld zijn aan meer zon?
 • Je in bed ligt, ’s avonds of ’s nachts, of in de ochtend als je opstaat?
 • Je benen op een andere manier warmte te verduren krijgen (bijvoorbeeld door een zonnebank, afsluitende kleding, de kachel, een sauna of een elektrische deken)?

Warmte is een hele bekende oorzaak van jeukende benen. Het staat ook wel bekend als ‘warmte-uitslag’ of ‘hitte-uitslag’. Sommigen noemen het ook wel ‘zweetuitslag’. Want warmte ontstaat ook als je je inspant, bijvoorbeeld tijdens sporten. Zie oorzaak 5: inspanning.

Symptomen die horen bij jeukende benen door warmte zijn: kleine, rode bultjes (of ‘blaasjes’) en/of grotere rode vlekken.

Wat veroorzaakt de jeuk?

Door warmte kunnen je poriën (deels) verstopt raken. Die zijn belangrijk voor een goede werking van je zweetklieren. Het gevolg is dat de huid op je benen de warmte niet meer goed kwijt kan. Op dat moment kun je jeuk en andere symptomen krijgen.

Bij baby’s gebeurt dit vaak doordat ze te warm aangekleed worden en/of in een te warme kamer slapen. Hun zweetkliertjes zijn nog onrijp, waardoor hun poriën sneller verstopt raken.

Oplossing

Wanneer worden jouw benen te veel blootgesteld aan warmte? Als je dat weet, kun je die oorzaken vermijden. Bijvoorbeeld minder in de zon gaan zitten. Of een dunnere deken gebruiken of je elektrische deken uitzetten als je gaat slapen. Daarnaast kun je een verkoelende crème gebruiken die de jeuk aanpakt, zoals ALHYDRAN Anti Itch Care.

Jeukende benen

3. Jeukende benen door kou

Krijg jij jeukende benen in de winter, of zelfs al in de herfst? Dat komt vaak voor: het is de kou die voor jeuk zorgt. Daarom spreken mensen ook van ‘winterjeuk’. Vooral ouderen hebben hier vaak last van.

Symptomen die hierbij horen zijn: een droge huid en schilfers. Uiteindelijk zijn het de schilfers die voor jeuk zorgen.

Oplossing

Je huid heeft van nature een beschermend vetlaagje. Die is heel belangrijk tegen uitdroging. Zorg er daarom allereerst voor dat je dit laagje niet aantast, bijvoorbeeld door het gebruik van te veel zeep. Ook zijn we in de wintermaanden sneller geneigd om heter en langer te douchen. Probeer dit allebei te beperken, zie ook oorzaak 1: douchen.

Zorg er daarnaast voor dat je je huis goed ventileert: door de kachel, die hoger staat in de winter, is de lucht in huis vaak droog. Ook dit is niet goed voor je huid. Gebruik een hydraterende crème die uitdroging en jeuk voorkomt en je huid voedt, zoals ALHYDRAN Anti Itch Care.

4. Jeukende benen door slechte doorbloeding

Een slechte doorbloeding in je benen leidt tot een ontsteking van je huid (dermatitis). Dit komt vooral voor op de onderbenen. De symptomen daarvan zijn jeuk en huiduitslag. Dit gaat ook vaak gepaard met spataderen.

Oplossing

Denk je dat je een slechte doorbloeding hebt? Ga dan naar je huisarts. Die kan deze oorzaak vaststellen, en de juiste behandeling voorschrijven. De arts adviseert dan ook vaak een middel tegen jeuk. Bijvoorbeeld ALHYDRAN Anti Itch Care.

5. Jeukende benen na inspanning (zoals wandelen of sporten)

Heb je last van jeukende benen tijdens of na (hard)lopen, fietsen, sporten of een andere inspanning? Dat heeft alles te maken met de wrijving en warmte die dan ontstaat. Symptomen die hierbij horen, zijn – naast jeuk – rode huiduitslag of bultjes.

Wat veroorzaakt de jeuk?

Door inspanning ga je zweten. Daardoor (in combinatie met vuil) kunnen je poriën verstopt raken. Daardoor kunnen je benen de warmte niet goed kwijt. Zo ontstaat de uitslag én je jeuk. Ook het vrijkomen van histamine (tijdens het sporten) veroorzaakt jeuk.

Oplossing

Je kunt natuurlijk minder gaan bewegen, maar bewegen is immers gezond. Wat je beter kunt doen, is ruimere kleding dragen, zodat je minder snel zweet en de warmte beter weg kan. Smeer daarnaast je benen vóór en ná de inspanning in met een verkoelende crème, bijvoorbeeld met ALHYDRAN Anti Itch Care.

6. Jeukende benen na het scheren of epileren

Veel vrouwen scheren hun benen. Dat kan direct na het scheren, maar ook pas na een paar dagen voor (extreme) jeuk en rode bultjes zorgen. Hetzelfde geldt voor harsen. De huid op je benen is namelijk heel gevoelig. Door scheren of harsen ontstaat er al snel irritatie. En irritatie leidt tot uitslag, met jeuk als onvermijdelijk gevolg.

Oplossing

Verzorg je geschoren benen en voorkom irritatie met een beschermende en hydraterende crème. Bestel bijvoorbeeld ALHYDRAN Anti Itch Care.

7. Jeukende benen bij zwangerschap

Als je zwanger bent, wordt de doorbloeding in je hele lichaam beter. Toch kan dit juist voor jeuk zorgen. Want als je bloed beter stroomt, krijg je het sneller warm. Daardoor kan weer warmte-uitslag ontstaan, en dus uitslag en jeuk. Zie ook oorzaak 2: warmte. De jeuk ontstaat op lichaamsdelen die tijdens de zwangerschap in omvang toenemen, zoals de buik, borsten en bovenbenen.

Wat veroorzaakt de jeuk?

Door warmte kunnen je poriën (deels) verstopt raken. Die zijn belangrijk voor een goede werking van je zweetklieren. Het gevolg is dat de huid op je benen de warmte niet meer goed kwijt kan. Op dat moment kun je jeuk en andere symptomen krijgen.

Oplossing

Kleed je niet te warm, douche of baadt niet te vaak, te heet of te lang en gebruik geen of een milde zeep. Zie ook oorzaak 1: douchen en 2: warmte. Ook kun je je huid daarnaast extra beschermen met een verkoelende en hydraterende crème die jeuk verlicht, bijvoorbeeld met ALHYDRAN Anti Itch Care.

Verkoelende crème voor een jeukende huid: ALHYDRAN Anti Itch Care

ALHYDRAN Anti Itch Care is ontwikkeld om de symptomen van een jeukende huid te behandelen. De crème helpt de verstoorde huid te herstellen door het teveel aan vochtverlies (dehydratatie) in de huid weer in balans te brengen. Het is geschikt voor alle huidtypen en huidaandoeningen die jeuk veroorzaken.

De basis van ALHYDRAN Anti Itch Care is de wetenschappelijk bewezen formule van ALHYDRAN. De crème heeft een direct verkoelend effect op je huid waardoor jeukklachten verlichten. Dit is te danken aan de werking van iCOOL ML (Mentyllacaat). De combinatie van ingrediënten zorgt direct voor langdurige hydratatie en verlicht de jeuk en de drang om te krabben.

Verminder je jeuk

Ervaringen van gebruikers

Mijn vrouw had een rode plek op haar been die zorgde voor irritatie en jeuk. Na het behandelen met ALHYDRAN gedurende een maand bleef een lichte verkleuring zichtbaar, maar de irritatie en jeuk waren verdwenen.

Reijnier Braal

Ik heb brandwonden op mijn hand, gezicht en borst. Op advies van mijn arts heb ik ALHYDRAN gesmeerd. Ik had geen pijnklachten meer en de littekencrème haalde de warmte snel uit mijn brandwond. Ook de jeuk werd stukken minder. Door de snelle werking kon ik snel weer aan het werk.

Anoniem

Ik heb een behoorlijke huidbeschadiging opgelopen door gordelroos. ALHYDRAN verzorgt de aangetaste huid, trekt goed in en vermindert de jeuk. Ik merk nog geen verschil in de dikte van de littekens. Ik vind de crème erg prettig in gebruik!

Jacky Z.

Bronnen

‘Itching, is there a remedy?’ a pilotstudy with a rehydration gel-cream in burnpatients.
KLINISCHE STUDIE , gepresenteerd op de European Burn Assosiation (EBA), Budapest, Hongarije, 2007, en de International Society for Burn Injuries (ISBI), Montreal, Canada, 2008, Burn Centre Rotterdam, Nederland, H.J. van Kempen, RN, BHSc, J. Dokter, MD, I.M.M.H. Oen, MD.

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.