Jeukende benenJeukende benen

Jeukende benen? Ontdek wat te doen

Waar komen die jeukende benen vandaan? Wij helpen je graag bij het vinden van de oorzaak én om van de jeuk af te komen. Bekijk de 7 meest voorkomende oorzaken mét advies. 

Tip: Wat de oorzaak ook is, probeer niet te krabben! Dat verergert de jeuk. Gebruik een goede crème om de jeuk te verlichten. Zo verminder je de drang om te krabben. Onze anti-jeuk crème bevat iCOOL ML. Een huidvriendelijk ingrediënt met een sterk verkoelend en jeukstillend effect.

Anti jeuk crème

De 7 meest voorkomende oorzaken van jeukende benen

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor jeuk aan je benen. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet, mét tips om er wat tegen te doen:

  1. Douchen
  2. Warmte
  3. Kou
  4. Slechte doorbloeding
  5. Inspanning (zoals wandelen of sporten)
  6. Scheren
  7. Zwangerschap

1. Jeukende benen na douchen

Veel mensen hebben last van jeuk aan hun benen na het douchen of nadat ze in bad hebben gelegen. In veel van deze gevallen ontstaat jeuk door (een combinatie van) dezelfde factoren:

 • Je doucht of baadt te vaak;
 • Je doucht of baadt te heet;
 • Je maakt gebruik van zeep met ingrediënten die een agressieve werking hebben;
 • Je wrijft te hard met een ruwe handdoek. Door wrijving ontstaat huidirritatie.

Naast jeuk heb je mogelijk ook last van andere symptomen: een droge huid met schilfers en rode vlekken of warmte-uitslag. Als je huid te vaak in aanraking komt met heet water en/of zeep, tast je het vetlaagje van je huid aan. Die beschermt je benen tegen uitdroging. Die droge huid is een belangrijke trigger voor jeuk op de benen.

Oplossing: Let op met douchen en voorkom uitdroging

Douche of baadt dus minder vaak en minder heet. Gebruik daarnaast géén of een mildere zeep en bescherm je huid tegen uitdroging en jeuk met ALHYDRAN Anti Itch Care.

2. Jeukende benen door warmte

Veel mensen merken dat de jeuk aan hun benen erger wordt als:

 • Het warmer wordt buiten, vooral in de zomer;
 • Ze meer tijd in de zon doorbrengen;
 • Ze in bed liggen, of juist wanneer ze opstaan;
 • De benen op een andere manier warmte te verduren krijgen (bijvoorbeeld door een zonnebank, afsluitende kleding, de kachel, een sauna of een elektrische deken).

Warmte is een bekende oorzaak van jeukende benen. Het staat ook wel bekend als ‘warmte-uitslag’ of ‘hitte-uitslag’. Sommigen noemen het ook wel ‘zweetuitslag’. Want warmte ontstaat ook als je je inspant, bijvoorbeeld tijdens sporten. Zie oorzaak 5: inspanning.

Symptomen die horen bij jeukende benen door warmte zijn: kleine, rode bultjes (of ‘blaasjes’) en/of grotere rode vlekken. Door warmte kunnen je poriën (deels) verstopt raken. Die zijn belangrijk voor een goede werking van je zweetklieren. Het gevolg is dat de huid op je benen de warmte niet goed kwijt kan. Op dat moment kun je last krijgen van jeuk in combinatie met andere symptomen.

Bij baby’s gebeurt dit vaak doordat ze te warm aangekleed worden en/of in een te warme kamer slapen. De zweetkliertjes van baby’s zijn nog onrijp, waardoor poriën sneller verstopt raken.

Oplossing: Vermijd extreme warmtebronnen

Wanneer worden jouw benen te veel blootgesteld aan warmte? Als je dat weet, kun je die oorzaken vermijden. Bijvoorbeeld minder in de zon gaan zitten, een dunnere deken gebruiken of je elektrische deken uitzetten als je gaat slapen. Daarnaast kun je een verkoelende crème gebruiken die de jeuk aanpakt, zoals ALHYDRAN Anti Itch Care.

Jeukende benen

3. Jeukende benen door kou

Heb jij last van jeukende benen in de winter, of zelfs al in de herfst? Het is de kou die voor jeuk zorgt. Daarom spreken mensen ook van ‘winterjeuk’. Vooral ouderen hebben hier vaak last van.

Symptomen die hierbij horen zijn: een droge huid en schilfers.

Oplossing: Voorkom uitdroging van je huid

Je huid heeft van nature een beschermend vetlaagje. Die is heel belangrijk tegen uitdroging. Zorg er daarom voor dat je dit laagje niet aantast, bijvoorbeeld door het gebruik van te veel zeep. Ook zijn we in de wintermaanden sneller geneigd om heter en langer te douchen. Probeer dit allebei te beperken, zie ook oorzaak 1: douchen.

Zorg er daarnaast voor dat je je huis goed ventileert: door de kachel, die hoger staat in de winter, is de lucht in huis vaak droog. Ook dit is niet goed voor je huid. Gebruik een hydraterende crème die uitdroging en jeuk voorkomt, zoals ALHYDRAN Anti Itch Care.

4. Jeukende benen door slechte doorbloeding

Een slechte doorbloeding in je benen kan tot jeukklachten leiden. Vooral op de onderbenen. Symptomen die naast jeuk kunnen ontstaan, zijn huiduitslag en spataderen.

Oplossing: Bezoek de huisarts

Heb je het vermoeden dat je een verminderde doorbloeding in je benen hebt? Ga dan naar je huisarts. Die kan deze oorzaak vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven.

5. Jeukende benen na inspanning (zoals wandelen of sporten)

Tijdens of na het (hard)lopen, fietsen of een andere fysieke inspanning, ontstaat wrijving en warmte. Symptomen die hierbij horen, zijn – naast jeuk – rode huiduitslag of bultjes.

Door inspanning ga je zweten. Door zweet in combinatie met vuil kunnen je poriën verstopt raken. Daardoor kunnen je benen de warmte niet goed kwijt. Zo ontstaat uitslag én jeuk. Ook het vrijkomen van histamine (tijdens het sporten) veroorzaakt jeuk.

Oplossing

Je kunt natuurlijk minder gaan bewegen, maar bewegen is immers gezond. Wat je beter kunt doen, is ruimere kleding dragen, zodat je minder snel zweet en de warmte beter weg kan. Smeer daarnaast je benen vóór en ná de inspanning in met een verkoelende crème, bijvoorbeeld met ALHYDRAN Anti Itch Care.

6. Jeukende benen na het scheren of epileren

Veel vrouwen scheren hun benen. Dat kan direct, maar ook pas na een paar dagen voor (extreme) jeuk en rode bultjes zorgen. Hetzelfde geldt voor harsen. De huid op je benen is namelijk heel gevoelig. Door scheren of harsen ontstaat al snel irritatie. En irritatie leidt tot uitslag, met jeuk als onvermijdelijk gevolg.

Oplossing: Hydrateer je huid

Verzorg je geschoren benen en voorkom irritatie met een beschermende en hydraterende crème. Bestel bijvoorbeeld ALHYDRAN Anti Itch Care.

7. Jeukende benen bij zwangerschap

Als je zwanger bent, verbetert de doorbloeding in je hele lichaam. Toch kan dit juist voor jeuk zorgen. Want als je bloed beter stroomt, krijg je het sneller warm. Daardoor kan weer warmte-uitslag ontstaan, en dus uitslag en jeuk. Zie ook oorzaak 2: warmte. De jeuk ontstaat op lichaamsdelen die tijdens de zwangerschap in omvang toenemen, zoals de buik, borsten en bovenbenen.

Door warmte kunnen je poriën (deels) verstopt raken. Die zijn belangrijk voor een goede werking van je zweetklieren. Het gevolg is dat de huid op je benen de warmte niet meer goed kwijt kan. Op dat moment kun je last krijgen van jeuk.

Oplossing: Verkoel en bescherm je huid

Kleed je niet te warm, douche of baad niet te vaak, te heet of te lang en gebruik geen of een milde zeep. Zie ook oorzaak 1: douchen en 2: warmte. Ook kun je je huid daarnaast extra beschermen met een verkoelende en hydraterende crème die jeuk verlicht, zoals ALHYDRAN Anti Itch Care.

Verkoelende crème voor een jeukende huid: ALHYDRAN Anti Itch Care

Oké, dus je hebt last van die vervelende jeukende benen. Daar hebben we een oplossing voor. ALHYDRAN Anti Itch Care is ontwikkeld om de symptomen van een jeukende huid te behandelen. De crème helpt de verstoorde huid te herstellen door het teveel aan vochtverlies (dehydratatie) in de huid weer in balans te brengen. Het is een hypoallergene anti-jeuk crème voor alle huidtypen en huidaandoeningen die jeuk veroorzaken.

De basis van ALHYDRAN Anti Itch Care is de wetenschappelijk bewezen formule van ALHYDRAN. Aan de anti-jeuk crème hebben we extra ingrediënten toegevoegd die een verkoelende werking hebben op de huid, jeukklachten verminderen en de huid extra zacht en soepel maken. Het verkoelende en jeukstillende effect is onder andere te danken aan het ingrediënt iCool ML (Mentyllacaat).

Stel je voor dat je een koud kompres op een plek legt die pijnlijk of gevoelig is. Dat voelt meteen beter toch? Deze crème doet iets soortgelijks voor je jeukende huid. De combinatie van de ingrediënten zorgt ervoor dat je huid goed gehydrateerd blijft. Hierdoor vermindert die vervelende jeuk en drang om te krabben.

Nu je beter begrijpt wat de mogelijke oorzaken zijn van die vervelende jeuk, willen we je graag helpen om de symptomen te verlichten.
ALHYDRAN Anti Itch Care is speciaal ontwikkeld om jeuk, rode plekjes en schilfers te verminderen. Wacht niet langer en verminder je jeuk.

Verminder je jeuk

Ervaringen van gebruikers

Mijn vrouw had een rode plek op haar been die zorgde voor irritatie en jeuk. Na het behandelen met ALHYDRAN gedurende een maand bleef een lichte verkleuring zichtbaar, maar de irritatie en jeuk waren verdwenen.

Reijnier Braal

Ik heb brandwonden op mijn hand, gezicht en borst. Op advies van mijn arts heb ik ALHYDRAN gesmeerd. Ik had geen pijnklachten meer en de littekencrème haalde de warmte snel uit mijn brandwond. Ook de jeuk werd stukken minder. Door de snelle werking kon ik snel weer aan het werk.

Anoniem

Ik heb een behoorlijke huidbeschadiging opgelopen door gordelroos. ALHYDRAN verzorgt de aangetaste huid, trekt goed in en vermindert de jeuk. Ik merk nog geen verschil in de dikte van de littekens. Ik vind de crème erg prettig in gebruik!

Jacky Z.

Bronnen

‘Itching, is there a remedy?’ a pilotstudy with a rehydration gel-cream in burnpatients.
KLINISCHE STUDIE , gepresenteerd op de European Burn Assosiation (EBA), Budapest, Hongarije, 2007, en de International Society for Burn Injuries (ISBI), Montreal, Canada, 2008, Burn Centre Rotterdam, Nederland, H.J. van Kempen, RN, BHSc, J. Dokter, MD, I.M.M.H. Oen, MD.

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.