winterjeukwinterjeuk

Winterjeuk behandelen: 8 tips

De winter is een gezellige en knusse periode. Maar het brengt ook uitdagingen voor de huid met zich mee. Eén daarvan is winterjeuk. De koude, droge lucht en andere winterse factoren kunnen leiden tot een geïrriteerde, droge en jeukende huid in de winter. In dit blog bespreken we de symptomen, oorzaken en oplossingen (8 tips).

Laten we eerst eens kijken naar de oorzaken, symptomen en veel voorkomende plekken van winterjeuk.

Symptomen van winterjeuk

Misschien herken je bij jezelf winterjeuk als je leest met welke symptomen het gepaard gaat. Je kunt dan actie ondernemen. Winterjeuk, ook bekend als ‘winterhuid‘,  is een veelvoorkomend probleem tijdens de koude maanden. Het gaat gepaard met verschillende symptomen:

Jeuk: Niet geheel verrassend. De intense jeuk op verschillende delen van de huid kan variëren van mild tot ernstig. En het kan de huid daarbij flink beschadigen.

Droge, schilferige huid: De koude, droge lucht in de winter zorgt voor uitdroging van de huid. Deze voelt dan schilferig en ruw aan.

Roodheid: De aangetaste huid kan als gevolg van het krabben en uitdroging, rood en geïrriteerd lijken.

Barsten en kloven: In ernstige gevallen ontstaan barsten en kloven in de huid. Dit veroorzaakt pijn en zelfs bloedingen.

Oorzaken van jeuk in de winter

Een jeukende huid in de winter wordt veroorzaakt door verschillende factoren die te maken hebben met winterse omstandigheden. We benoemen de belangrijkste 4 factoren:

Lage luchtvochtigheid: De winterlucht heeft vaak een lage luchtvochtigheid. Dit leidt tot een afname van de natuurlijke vochtigheid van de huid.

Koud weer: De kou kan de huid beschadigen en de natuurlijke oliën op het huidoppervlak verminderen. Deze oliën helpen de huid gehydrateerd te houden door vocht vast te houden. Ook vormen ze een beschermend laagje dat de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals droge lucht of vervuiling.

Warme douches en baden: Hoe verleidelijk de warme douches in de winter ook zijn, ze drogen de huid alleen maar meer uit.

Verwarmingssystemen: Centrale verwarmingssystemen in woningen kunnen de luchtvochtigheid verlagen, waardoor de huid nog sneller uitdroogt.

Veel voorkomende plekken van winterjeuk

Winterjeuk kan op verschillende plekken op het lichaam voorkomen. Toch zijn sommige plekken vatbaarder voor deze aandoening vanwege hun gevoeligheid voor uitdroging en blootstelling aan kou. De drie meest voorkomende plekken waar winterjeuk optreedt, zijn:

Handen: De handen zijn vaak het meest blootgesteld aan koude temperaturen en droge lucht, en ze hebben een dunne huid die gevoelig is voor uitdroging en jeuk.

Benen: De huid op de benen bevat van nature minder talgklieren dan andere delen van het lichaam. Dit maakt ze gevoeliger voor uitdroging. Doorgaans dragen mensen bovendien meer lagen kleding in de winter om warm te blijven. Dit kan wrijving veroorzaken tussen de kledingstukken en de huid op de benen. Deze wrijving kan leiden tot irritatie en jeuk.  Lees hierover meer in het blog: jeukende benen? Ontdek wat te doen.

Armen: Net als je benen kunnen je armen gevoelig zijn voor uitdroging en jeuk als gevolg van blootstelling aan koude lucht buiten en verwarmde lucht binnen.

Winterjeuk behandelen

Enkele effectieve manieren om winterjeuk te behandelen, zijn:

  1. Vermijd hete douches en baden: Langdurige blootstelling aan heet water kan de huid uitdrogen. Probeer kortere, lauwwarme douches of baden te nemen om de natuurlijke oliën van je huid te behouden.
  2. Gebruik milde zeep: Kies een milde, hydraterende zeep zonder agressieve chemicaliën of parfums. Dit helpt om irritatie te voorkomen en de huid te beschermen.
  3. Gebruik een luchtbevochtiger: Plaats een luchtbevochtiger in je huis om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit helpt om de lucht in huis minder droog te maken en zo je huid te hydrateren.
  4. Draag geschikte kleding: Draag in de winter kleding gemaakt van natuurlijke, ademende stoffen zoals katoen. Vermijd te strakke kleding, die wrijving en irritatie kunnen veroorzaken.
  5. Verminder winterjeuk met een hydraterende crème: Om jeuk in de winter te voorkomen of te verlichten, is het belangrijk om de huid goed te hydrateren. Dit kun je doen met een hydraterende crème. ALHYDRAN is zo’n crème. En de werking is wetenschappelijk aangetoond. Ontdek hier meer over de bewezen werking van ALHYDRAN. Deze formule staat bekend om zijn dubbele werking. Die bestaat niet alleen uit het hydrateren van de huid, maar ook het behouden van het vocht in je huid. Zo voorkom je dat het vocht wat je met een crème in of op je huid aanbrengt, direct weer verdampt.
  6. Drink voldoende water: Voldoende hydratatie van binnenuit is ook belangrijk. Drink voldoende water om je huid van binnenuit te hydrateren.
  7. Vermijd krabben: Probeer niet te krabben. Dit zorgt alleen maar voor meer jeuk. Het beschadigt de huid verder en veroorzaakt ontstekingen. Gebruik in plaats daarvan ALHYDRAN Anti Itch Care om de jeuk te verlichten en de drang om te krabben te verminderen.
  8. Raadpleeg een arts: Blijft de winterjeuk aanhouden? Dan is het altijd verstandig om een dermatoloog te raadplegen. Dermatologen kunnen specifieke behandelingsmogelijkheden aanbevelen. Dit kan bijvoorbeeld een crème zoals ALHYDRAN zijn of een specifieke zalf.

ALHYDRAN anti-jeuk crème

ALHYDRAN Anti Itch Care is een crème tegen jeuk en een variant van de reguliere ALHYDRAN. Deze crème is specifiek ontwikkeld om jeuk door een beschadigde huidbarrière te verlichten. Voor winterjeuk is deze crème dus zeer geschikt. Een uniek ingrediënt in Anti Itch Care is Menthyl Lactate. Dit geeft direct verlichting en verkoeling bij jeuk. Dit effect kun je vergelijken met het aanbrengen van een koelelement op je huid bij pijn; het vermindert jeuk en de drang om te krabben. Bovendien is Menthyl Lactate een niet-allergeen alternatief voor menthol. Voor sommige mensen zorgt menthol namelijk voor allergische reacties.

Nu je meer weet over de symptomen, oorzaken en behandelingen, is het tijd om je huid de zorg te geven die het verdient. Ontdek de kracht van ALHYDRAN Anti Itch Care en geniet van volop van al het moois dat de winter te bieden heeft!

Verminder winterjeuk

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.