Wat helpt het beste tegen een jeukende muggenbult?
Argh, muggen! Ieder jaar weer worden we gek van de jeuk nadat we gestoken worden. Er zijn genoeg middelen om de jeuk te bestrijden. Maar wat helpt het beste tegen de jeuk?
In dit artikel vertellen we over een aantal adviezen (de ‘tips van oma’) en een zalf die op de korte- én lange termijn werken:
- Zalf tegen jeuk van muggenbeten
- Niet krabben
- Kruisje met je nagel (werkt niet)
- Tandpasta (werkt niet)
- Veelgestelde vragen over muggenbulten
Zalf tegen jeuk van muggenbeten
Welk middel kan jeuk verhelpen én zorgt goed voor je huid? ALHYDRAN Anti Itch Care. Een zalf tegen de jeuk van muggenbeten, met Aloë Vera en verkoelend ingrediënt ‘iCOOL ML’.
iCOOL ML – ‘Menthol Lactate’ is een stof die de werking tegen jeuk extra versterkt. Het verzacht jeuk en geeft verkoeling, zonder dat je huid uitdroogt.
Zo verzorgt Anti Itch Care je huid en beschermt deze langdurig tegen die vervelende jeuk (het werkt bijvoorbeeld ook bij de eikenprocessierups).
“Processierupshaartjes en muggenbeten gaven minder jeuk. Anti Itch Care verzacht snel de aandrang tot krabben. Heel fijn ook voor mijn kleindochter, die een heel gevoelig huidje heeft.” – Els, 2020, 5/5 sterren
Echt niet doen tegen jeuk van een muggenbult!
Probeer niet te krabben
Het is onze eerste reactie bij jeuk: krabben! Daar is een goede reden voor: vaak is pijn minder erg dan jeuk. Krabben verlicht de jeuk direct en geeft zelfs een heel bevredigend gevoel.
Maar krabben beschadigt je huid, wat juist tot méér jeuk leidt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Dus ja, krabben verlicht je jeuk wel eventjes. Maar leidt uiteindelijk tot meer jeuk én wondjes. En als je pech hebt, worden die wonden nog littekens ook.
Zet geen kruisje met je nagel
Dit is een klassieke tip van ‘oma’: druk met je nagels een kruisje in je huid, op de plek van de muggenbult. En inderdaad: door de pijn die dat geeft, voel je de jeuk niet meer. Éven. Want zodra de pijn weg is, komt de jeuk weer terug. Je bent de jeuk dus niet aan het verhelpen, maar onderdrukken. (Bron: Rode Kruis, Vijf feiten en fabels over muggen)
Daarbij kun je ook je huid extra beschadigen als je je nagel erin drukt. Dan ontstaat er een wondje, die juist éxtra gaat jeuken.
Tandpasta tegen jeuk door een muggenbeet: geen goed idee
Je leest het op veel websites: met tandpasta kun je jeuk van een muggenbult tegengaan. Dan gaat het om tandpasta met de ingrediënten menthol (mint) en eucalyptus. Want deze stoffen werken verkoelend. Daardoor verlicht het de jeuk van de muggenbult snel.
Maar minder bekend is dat deze stoffen de huid juist uitdrogen en irriteren als je ze te lang gebruikt. En ja, je raadt het al: daardoor krijg je júist weer jeuk! (Dit wordt ook uitgelegd door een dermatoloog in een artikel in het Algemeen Dagblad: ‘Veel aftersuns drogen de huid alleen maar meer uit’.)
Veelgestelde vragen over muggenbulten
Waarom jeukt een muggenbeet?
Een muggenbeet veroorzaakt een allergische reactie doordat er histamine vrijkomt. Daardoor wordt jeuk veroorzaakt (samen met een bultje en roodheid).
Hoe lang jeukt een muggenbult?
Een muggenbult blijft gemiddeld 3 tot 4 dagen zichtbaar. Dat wil niet zeggen dat je ook zolang last hebt van jeuk.
Mijn muggenbult blijft jeuken. Hoe kan dat?
Als je muggenbult langer blijft jeuken, komt dat waarschijnlijk omdat je gekrabd hebt. Dat kan ervoor zorgen dat de bult niet verdwijnt, evenals de jeuk! Als jij dit hebt, ga dan naar je huisarts.