Jeukende muggenbultJeukende muggenbult

Wat helpt het beste tegen een jeukende muggenbult?

Argh, muggen! Ieder jaar weer worden we gek van de jeuk nadat we gestoken worden. Er zijn genoeg middelen om de jeuk te bestrijden. Maar wat helpt het beste tegen de jeuk?

 

In dit artikel vertellen we over een aantal adviezen (de ‘tips van oma’) en een zalf die op de korte- én lange termijn werken:

Zalf tegen jeuk van muggenbeten

Welk middel kan jeuk verhelpen én zorgt goed voor je huid? ALHYDRAN Anti Itch Care. Een zalf tegen de jeuk van muggenbeten, met Aloë Vera en verkoelend ingrediënt ‘iCOOL ML’.
Anti jeuk crème

iCOOL ML – ‘Menthol Lactate’ is een stof die de werking tegen jeuk extra versterkt. Het verzacht jeuk en geeft verkoeling, zonder dat je huid uitdroogt.

Zo verzorgt Anti Itch Care je huid en beschermt deze langdurig tegen die vervelende jeuk (het werkt bijvoorbeeld ook bij de eikenprocessierups).

“Processierupshaartjes en muggenbeten gaven minder jeuk. Anti Itch Care verzacht snel de aandrang tot krabben. Heel fijn ook voor mijn kleindochter, die een heel gevoelig huidje heeft.” – Els, 2020, 5/5 sterren

 

Echt niet doen tegen jeuk van een muggenbult!

Gevolgen: krabben bij jeuk

Probeer niet te krabben

Het is onze eerste reactie bij jeuk: krabben! Daar is een goede reden voor: vaak is pijn minder erg dan jeuk. Krabben verlicht de jeuk direct en geeft zelfs een heel bevredigend gevoel.

Maar krabben beschadigt je huid, wat juist tot méér jeuk leidt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Dus ja, krabben verlicht je jeuk wel eventjes. Maar leidt uiteindelijk tot meer jeuk én wondjes. En als je pech hebt, worden die wonden nog littekens ook.

Zet geen kruisje met je nagel

Dit is een klassieke tip van ‘oma’: druk met je nagels een kruisje in je huid, op de plek van de muggenbult. En inderdaad: door de pijn die dat geeft, voel je de jeuk niet meer. Éven. Want zodra de pijn weg is, komt de jeuk weer terug. Je bent de jeuk dus niet aan het verhelpen, maar onderdrukken. (Bron: Rode Kruis, Vijf feiten en fabels over muggen)

Daarbij kun je ook je huid extra beschadigen als je je nagel erin drukt. Dan ontstaat er een wondje, die juist éxtra gaat jeuken.

Tandpasta tegen jeuk door een muggenbeet: geen goed idee

Je leest het op veel websites: met tandpasta kun je jeuk van een muggenbult tegengaan. Dan gaat het om tandpasta met de ingrediënten menthol (mint) en eucalyptus. Want deze stoffen werken verkoelend. Daardoor verlicht het de jeuk van de muggenbult snel.

Maar minder bekend is dat deze stoffen de huid juist uitdrogen en irriteren als je ze te lang gebruikt. En ja, je raadt het al: daardoor krijg je júist weer jeuk! (Dit wordt ook uitgelegd door een dermatoloog in een artikel in het Algemeen Dagblad: ‘Veel aftersuns drogen de huid alleen maar meer uit’.)

Veelgestelde vragen over muggenbulten

Waarom jeukt een muggenbeet?

Een muggenbeet veroorzaakt een allergische reactie doordat er histamine vrijkomt. Daardoor wordt jeuk veroorzaakt (samen met een bultje en roodheid).

Hoe lang jeukt een muggenbult?

Anti jeuk crème
Een muggenbult blijft gemiddeld 3 tot 4 dagen zichtbaar. Dat wil niet zeggen dat je ook zolang last hebt van jeuk.

Mijn muggenbult blijft jeuken. Hoe kan dat?

Als je muggenbult langer blijft jeuken, komt dat waarschijnlijk omdat je gekrabd hebt. Dat kan ervoor zorgen dat de bult niet verdwijnt, evenals de jeuk! Als jij dit hebt, ga dan naar je huisarts.

Bekijk onze zalf tegen jeuk van muggenbeten

De beste créme tegen jeukende muggenbult

Ervaringen

Wij hebben de crème gebruikt op wondjes die zijn ontstaan van een bacteriële infectie, als herstellende crème na een dagje zon en op jeukende plekken van muggenbultjes. Heel erg tevreden, de wonden zijn goed genezen en de crème verzachte de jeuk.

Mirjam

Als moeder heb ik altijd een grote tube ALHYDRAN in de koelkast staan. Niet omdat het koel bewaard moet worden, maar omdat het dan extra jeukstillend is bij insectenbeten, processierups irritaties (zeer recent) en brandwonden (Hallo, oven en strijkijzer). Bijzonder product en naar mijn mening onmisbaar in huis.

Inge van der Aa

Het werkt goed, onder andere bij muggenbulten. Ik merk gelijk dat de jeuk afneemt!

Vrouw

Bronnen

Wij vinden een sterke onderbouwing belangrijk bij alles wat we vertellen over ALHYDRAN. De informatie die je hierboven leest is gebaseerd op diverse bronnen:

‘Itching, is there a remedy?’ a pilotstudy with a rehydration gel-cream in burnpatients.
KLINISCHE STUDIE , gepresenteerd op de European Burn Assosiation (EBA), Budapest, Hongarije, 2007, en de International Society for Burn Injuries (ISBI), Montreal, Canada, 2008, Burn Centre Rotterdam, Nederland, H.J. van Kempen, RN, BHSc, J. Dokter, MD, I.M.M.H. Oen, MD.

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.