Eczeem op de handen / handeczeemEczeem op de handen / handeczeem

8 tips bij handeczeem

Eczeem is geen pretje. Zeker niet als het op je handrug, handpalmen en/of andere zichtbare plekken verschijnt. In dit artikel bespreken we in een notendop de oorzaken van handeczeem. En geven we je 8 tips die kunnen helpen tegen eczeem op jouw handen.

  1. Voorkom uitdroging
  2. Stop met krabben
  3. Handschoenen en andere hulpmiddelen
  4. Gebruik neutrale crèmes
  5. Vermijd irriterende stoffen
  6. Doseer waterpret
  7. Vraag om hulp
  8. Voorkom wrijving

Waar komt eczeem op je handen vandaan?

Eczeem is een verzamelnaam voor diverse huidproblemen. In de meeste gevallen is eczeem aangeboren. Het komt zowel bij kinderen als volwassenen voor.

De meest voorkomende vorm is atopisch eczeem. Ofwel: constitutioneel eczeem. Bij deze vorm heb je van jezelf een kwetsbare huidbarrière.

In andere gevallen kan eczeem op je handen ontstaan door aanraking met bepaalde stoffen. Dit noemen we ook wel allergisch contacteczeem.

Eczeemvrije handen?

Handeczeem is niet besmettelijk. Ook niet als je last hebt van vochtblaasjes. Of andere vervelende symptomen. Toch blijf je er niet graag mee rondlopen. Je wil graag van je eczeem af. Of het in elk geval proberen te voorkomen.

Je dokter kan bij eczeem op diverse manieren helpen. Gelukkig kan je zelf ook veel doen: smeren met eczeem crème bijvoorbeeld. En doe je voordeel met deze 8 tips:

8 tips die helpen tegen handeczeem.

1. Voorkom uitdroging

Als je eczeem hebt, is de huid van je handen meestal van nature snel droog. Een droge huid is minder goed in staat zichzelf te weren tegen prikkels van buitenaf. Dus loop je bij uitdroging meer kans op nieuwe opvlammingen.

Vermijd overmatig contact met water (lees ook tip 6). En droog je handen voorzichtig af. Kies bij het afdrogen van je handen voor deppen in plaats van wrijven. Zo voorkom je dat je handpalmen verder uitdrogen.

Moet je toch met je handen in het sop. Of de vaat afwassen. Smeer je handen daarna dan goed in met een neutrale crème (lees ook tip 4). Ook wanneer je handen niet direct geïrriteerd aanvoelen.

2. Stop met krabben

Eczeem jeukt verschrikkelijk! En dat maakt deze tip extra moeilijk. Maar echt: doe het niet!

De huid op je handen is kwetsbaar. Je kan er vrijwel altijd goed bij. Daarom krab je je handen vaak moeiteloos open. Waardoor je nóg sneller infecties krijgt.

Voorkom krabben. En verminder jeuk. Het kan helpen om je huid te koelen met iets uit de vriezer. Jezelf afleiden is ook een optie. Maar de makkelijkste en meest effectieve manier tegen jeuk is het gebruik van een huidvriendelijke anti-jeukzalf.

Krab je de huid van je handen vaak (onbewust) open tijdens je slaap? Dan kan je ’s nachts handschoentjes dragen om je huid te beschermen.

3. Handschoenen en andere hulpmiddelen

Bij eczeem is het natuurlijke beschermlaagje van je huid kwetsbaar. Je huid is onvoldoende weerbaar tegen kou, (te)veel water en/of irriterende stoffen.

De juiste attributen in huis kunnen je veel narigheid besparen. Maak van de vaatwasser je beste vriend. En zorg dat je voldoende huishoudhandschoenen in je keukenkastje hebt liggen.

Bescherm je handen daarom met handschoenen. Pak ze lekker warm in op winterse dagen. En gebruik schoonmaakhandschoenen tijdens het afwassen of andere huishoudelijke taken. Draag werkhandschoenen bij tuinieren en klussen. Met zulke hulpmiddelen kans ruwe handpalmen en eczeem op je handrug verkleinen.

4. Gebruik neutrale crèmes

Gebruik bij eczeem een verzachtende zalf of crème. Wij zijn niet de enige met deze raad. Onder andere de website thuisarts.nl adviseert dagelijks te smeren met een goede zalf.

Kies een neutrale crème zonder toevoegingen. Ga bijvoorbeeld voor een parfum-vrije crème. Want wanneer je eczeem hebt, is de huid (van je handen) vaak extra gevoelig voor irriterende stoffen.

Veel crèmes voelen erg vettig. En blijven als een soort van laagje op je huid liggen. Gelukkig is dat bij onze verzorgende crème voor eczeem niet het geval. Eczema Care voelt niet plakkerig, geeft niet af en trekt snel in. Wel zo handig als je het op je handen en vingers smeert 😉

5. Vermijd irriterende stoffen

Bij eczeem is jouw huid van nature extra gevoelig. Voor kriebelige stoffen, (was)middelen, haarverf, noem maar op.

Met je handen raak je veel aan. Erg logisch dat juist op je handpalmen extra snel irritatie ontstaat. Het klinkt wellicht voor de hand liggend, maar:

Blijf zoveel mogelijk uit te buurt van stoffen die de huid irriteren. Dit doe je o.a. door te kiezen voor producten zonder irriterende stoffen. Gebruik afwasmiddel en zeep zonder allergenen (bijvoorbeeld van AT14), zonnebrand voor de gevoelige huid. En draag geen wol of andere irriterende stoffen.

Werk je met irriterende of bijtende stoffen? Maak dan gebruik van tip 3.

6. Doseer waterpret

Lekker lang badderen. En hele dag naar de sauna. Of baantjes trekken in het zwembad. Waterpret is heerlijk. Maar niet bevorderlijk voor eczeem op je handen.

Water droogt je huid uit. Het beschadigt je huidbarrière. En daardoor kan eczeem sneller opkomen. Blijf dus niet te lang in het water. En bescherm je huid voor en na de waterpret met een goede crème.

7. Vraag om hulp

Voor sommige klusjes kan je beter om hulp vragen. Denk aan taken waarbij je met handen in het sop moet. (Bijvoorbeeld afwassen, de badkamer poetsen of de vloer dweilen).

Ruil van taak met je huidgenoot of collega. (Heb jij eindelijk een excuus om de afwas te laten staan 😉) En kijk of iemand je taak wil overnemen. Kortom: vraag hulp als dat kan.

8. Voorkom wrijving

Je handen gebruik je overal: op het werk, thuis, in het huishouden of bij het sleutelen aan auto’s of motoren. In veel van deze situaties komen wrijvende of schurende bewegingen voor. Je huid kan hierdoor sneller kapot gaan.

Hoe meer je huid beschadigd is, hoe groter de kans dat je eczeem opkomt. Probeer wrijving te voorkomen. Bekijk bij welke klussen je de handen veel belast. En probeer de wrijving te minimaliseren.

Handeczeem behandelen

Soms kan je eczeem op je handen niet voorkomen. En zoek je vooral naar een manier om de symptomen te beperken. Je arts kan je hierin adviseren. Ook kan het gebruik van vocht inbrengende crème een uitkomst bieden.

Met Eczema Care kan je de huid langdurig hydrateren. Deze crème is erg geconcentreerd. Daarom is een dun laagje al voldoende. Je mag het meerdere malen per dag aanbrengen.

Voorkomen is beter dan genezen

Smeer de crème ook als het beter gaat met je eczeem. Je hebt nou eenmaal een kwetsbare huid. En zolang je de huid in een goede conditie houdt, kan je dat heel wat ellende besparen.

De werking van ALHYDRAN is met wetenschap onderbouwd. En vanwege de dubbel hydraterende werking zijn de resultaten van deze crème bij eczeem opmerkelijk. Dat blijkt ook uit de ervaringen van gebruikers met eczeem.

Lees verder: seborroïsch eczeem behandelen.

Ervaringen met ALHYDRAN bij eczeem

Sinds ik Eczema Care van ALHYDRAN gebruikt, is de eczeem aan mijn handen een stuk rustiger geworden. Ik ben erg blij met de crème en het is echt een aanrader. Vooral wanneer je af wilt van de hormoonzalven.

Marj

Mijn huidtherapeut adviseerde ALHYDRAN als handcrème, vooral nu in de tijd van extra veel handen wassen (door de corona). Voor mijn altijd al droge huid bleek deze crème erg fijn in gebruik. Ook bij eczeem werkt het prettig. Je hebt er weinig van nodig voor een goed resultaat. Blij deze crème te hebben ontdekt. Wel wat prijzig... maar een prettig voelende en goede huid vind ik veel waard.

J.

Bij mensen met een droge huid als gevolg van hun eczeem kan ALHYDRAN een goede optie zijn als neutrale onderhoudsbehandeling naast een hormoonzalf.

Menno Gaastra

Wil je minder last van eczeem op je handen?

Bronnen

We vinden het belangrijk dat de claims die we doen goed onderbouwd zijn. De informatie is gebaseerd op diverse bronnen:

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.