Hoe moet je seborroïsch eczeem behandelen?
Seborroïsch eczeem is een huidaandoening die voorkomt op plekken in het gezicht en op het behaarde hoofd. Het kan een vervelende huidziekte zijn. Hoe kun je daarom deze huidziekte het beste behandelen? In dit blog leggen we het uit.
Maar voordat we dat doen, eerst wat achtergrondinformatie over de aandoening.
Wat is seborroïsch eczeem?
Seborroïsch eczeem is een huidaandoening of huidziekte die gepaard gaat met roodheid, schilfering en jeuk. Vooral in het gezicht en op het behaarde hoofd komt de eczeem voor.
Ongeveer 5 procent van de bevolking heeft last van deze aandoening. Bij mannen zie je het vaker dan bij vrouwen. De aandoening ontstaat meestal rondom de puberteit. Bij kinderen die nog niet in de puberteit zitten, komt het vrijwel niet voor.
Bij baby’s kan het wel weer voorkomen, maar gaat het vaak na ongeveer een jaar weer weg. De medische term voor seborroïsch eczeem bij baby’s is: ‘berg’.
De oorzaak van seborroïsch eczeem?
De gistsoort ‘Pityrosporum ovale’ speelt een grote rol bij het ontstaan van seborroïsch eczeem. Deze gist bevindt zich vooral op plekken waar veel talgklieren zitten. Mensen met seborroïsch eczeem hebben meer van deze gist in zich dan gebruikelijk is.
Het afweersysteem van sommige mensen reageert op de gist met een ontstekingsreactie. Dit veroorzaakt de rode kleur van het eczeem. Het is niet helemaal duidelijk is waarom sommige mensen aanleg hebben om op deze gist te reageren en andere mensen niet.
Het verloop van seborroïsch eczeem over de jaren is wisselend. Rustige periodes worden vaak afgewisseld met periodes waarin de aandoening actiever is. Emotionele spanning zoals stress kan een zogenoemde opvlamming of ‘flare up’ laten ontstaan. Hierdoor wordt het eczeem dus erger. Ook de kou in de herfst en winter heeft soms invloed op een toename van de klachten.
Seborroïsch eczeem en voeding
Er is een verband aangetoond tussen seborroïsch eczeem en voeding. Zo concluderen onderzoekers uit het Erasmus MC in Rotterdam dat een hoge fruit inname zorgt voor minder eczeemklachten. Andere bronnen raden juist weer de inname van bepaalde fruitsoorten af, zoals citrus vruchten, kiwi’s, ananas een aardbeien. Ook witte bloem producten, snelle suikers, varkensvlees, koffie en andere ongezonde voeding worden afgeraden.
Ben je benieuwd of de oorzaak van jouw klachten in jouw voedingspatroon zit? Dan kun je een voedingstest doen. Hierin wordt gekeken waar jouw lichaam wel en niet op reageert.
Op welke plekken komt seborroïsch eczeem voor?
Seborroïsch eczeem zie je vooral in het gezicht of voorhoofd en op het behaarde hoofd. Nog specifieker: bij de haargrenzen, de wenkbrauwen en de plooien net naast de neus. Seborroïsch eczeem komt ook in het oor en achter het oor voor.
Minder vaak wordt het eczeem geconstateerd op de wimpers, de borst, de rug en in lichaamsplooien (zoals: navel, onder de borsten, de buikplooi, liezen, bilspleet, rond de anus). In lichaamsplooien is de schilfering door het zweten een stuk minder. De huid is daar dan alleen maar rood.
De symptomen van seborroïsch eczeem
Seborroïsch eczeem op de hoofdhuid is te herkennen aan een aantal verschijnselen, die afhankelijk van de plek waar het voorkomt, iets kunnen verschillen.
Schilfertjes, jeuk en roodheid op de behaarde hoofdhuid (roos)
Een welbekende en meest milde vorm van seborroïsch eczeem is ‘roos’. Roos komt alleen voor tussen de haren. Het zijn fijne huidschilfertjes en het gaat soms gepaard met jeuk en een rode hoofdhuid. Door een enorme hoeveelheid van deze schilfertjes kan de hele hoofdhuid erdoor bedekt raken. Dit zorgt soms zelfs voor tijdelijke haaruitval.
Schilfertjes, jeuk en roodheid in het gezicht (onbehaarde hoofdhuid)
Op de onbehaarde hoofdhuid zie je vergelijkbare verschijnselen ontstaan; jeuk, roodheid en schilfering. Deze schilfering ziet er wel wat geliger en vettiger uit dan de schilfertjes die je op de behaarde hoofdhuid ziet.
Is seborroïsch eczeem besmettelijk?
Nee, seborroïsch eczeem is geen aandoening die zich verspreidt naar andere plekken op je lichaam of van de ene persoon naar de andere kan overslaan. Het is gelukkig een onschuldige aandoening. Dit neemt niet weg dat het wel vervelend kan zijn.
Welke behandelingen zijn er voor seborroïsch eczeem?
Seborroïsch eczeem is goed te behandelen. Een nadeel is wel dat wanneer je een behandeling stopt, het eczeem mogelijk weer terugkomt. Er bestaat namelijk geen definitieve genezing voor de aandoening. De aanleg ervoor blijft.
Welke mogelijkheden zijn er voor behandeling?
Seborroïsch eczeem shampoo, crème en lotion
Shampoos, crèmes of lotions worden vaak aangeraden om klachten te bestrijden. Ze kunnen ook in combinatie gebruikt worden.
Shampoos en lotions
Een erge mate van roos wordt vaak met antiroos shampoo behandeld, waarbij het als kuur wordt gebruikt. Voor na het douchen is een anti-roos lotion een goede optie. Bekijk bijvoorbeeld de Anti-roos shampoo van AT14 of de AT14 hoofdlotion.
Ook mensen met bijvoorbeeld een contactallergie kunnen beide producten veilig gebruiken.
Crèmes
Een crème tegen de symptomen van (seborroïsch) eczeem is bijvoorbeeld ALHYDRAN Eczema Care. Denk aan klachten als een droge, jeukerige en rode huid die bij seborroïsch eczeem optreden. De crème helpt bovendien de intensiteit en duur van een flame-up te verminderen, terwijl de eczeemvrije periodes juist worden verlengd. Heb je last van hevige jeuk? Probeer dan ook eens de ALHYDRAN Anti Itch Care naast de Eczema Care.
Natuurlijke behandeling van seborroïsch eczeem
Sommige mensen passen liever een natuurlijke behandeling toe en gaan dus zelf thuis aan de slag. Natuurlijke producten die bij deze behandelingsmethode vaak gebruikt worden, zijn bijvoorbeeld citroenen, azijn, grondzepen, kokosolie of tea trea olie. Houd er wel rekening mee dat deze methoden niet de wetenschappelijke onderbouwing hebben als de crèmes en lotions die we hiervoor bespraken.
Een systemische behandeling van seborroïsch eczeem
Bij ernstige vormen van seborroïsch eczeem kan een kuur worden voorgeschreven met tabletten. Deze tabletten doden de gist en verminderen daardoor meestal het eczeem. Laat je hierover informeren door je huisarts.
Lees verder over: de soorten eczeem.
Bronnen: