Hypostatisch eczeemHypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem: symptomen en behandeling

Hypostatisch eczeem is één van de vele huidziekten uit de eczeem familie. Deze vorm zie je uitsluitend op de (onder)benen. Wat is de oorzaak? Wat zijn de symptomen? En het belangrijkste: met welke behandeling ben je er zo snel mogelijk vanaf? In dit artikel krijg je antwoord op al je vragen.

Oorzaak van hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem wordt veroorzaakt door een afwijking in de aderfalen in de benen. Daardoor wordt je bloed onvoldoende afgevoerd vanuit je benen.

Gevolg: opeenhoping van bloed (‘stuwing’). In dit bloed zitten afbraakproducten, onstekingseiwitten en afweercellen. Deze spelen een belangrijke rol in het ontstaan van je eczeem. Hoe precies is nog onbekend.

Eczeem jeukt. Daardoor wrijf en krab je waarschijnlijk veel. Dat verergert het eczeem, én houdt het in stand. Probeer de plekken dus vooral niet aan te raken, hoe moeilijk dat ook is.

Heb je al lang hypostatisch eczeem? Dan loop je ook nog het risico dat je contactallergisch eczeem ontwikkelt. Dat kan zich ook verder uitbreiden dan je (onder)benen: naar je armen en je romp.

Het is dus belangrijk er zo snel mogelijk iets aan te doen!

Symptomen van hypostatisch eczeem

Hoe herken je het? De symptomen zijn:

 • Rode plekken met schilfering
 • Veel jeuk
 • ‘Zwaar’ en/of ‘vermoeid’ gevoel in je benen
 • Beenkrampen, vooral ‘s nachts

Rond hypostatisch eczeem spelen vaak ook andere problemen. Dat zijn dus geen symptomen van de huidziekte zelf, maar wijzen wel op de aanwezigheid ervan:

 • Spataders
 • Oedeem (vochtophoping rondom je enkels)
 • Purpura (niet-wegdrukbare paarsrode bultjes en vlekjes in je huid)
 • Bruingele pigmentaties
 • Atrofie Blanche (pijnlijke witglanzende plekjes)
 • Zweertjes

Behandeling van hypostatisch eczeem

Het probleem is het slechte functioneren van je aderen. Die oorzaak moet worden aangepakt. Ga hiervoor naar je huisarts. Die zal bijvoorbeeld je spataders behandelen. Of je oedeem bestrijden met zwachtels of elastische kousen (die je levenslang moet dragen).

Behandeling tegen jeuk en roodheid

Tegen de jeuk en roodheid schrijft men vaak corticosteroïdenzalf of -crème voor. Dit verlicht je klachten. Maar je loopt ook risico bij langdurig gebruik: je hebt kans op bijwerkingen. Zoals een dunnere huid en/of zweertjes.

ALHYDRAN is een veilig alternatief in de behandeling van milde tot matige hypostatisch eczeem in de eerste fase. Zónder de bijwerkingen! Je kunt het zo lang gebruiken als je wilt. De effectiviteit bij deze vorm van eczeem is aangetoond in een onderzoek door de Universiteit van Maastricht.

Ervaringen van gebruikers met hypostatisch eczeem

Ik heb al een aantal jaren last van hypostatisch eczeem. Ik heb op advies van huisarts en dermatoloog, diversen zalven geprobeerd, met name tegen de jeuk aanvallen. ALHYDRAN helpt super goed tegen de jeuk. Als ik de huid open heb gekrabd, herstelt hij ook snel weer door de zalf aan te brengen. Het lost het probleem niet op, maar de huid ziet er veel beter uit en ik ben van de jeuk af, als ik maar 2 maal daags smeer.

Simon van Aken

Ervaringen van professionals

Debby Lorkeers
Huidtherapeut Care4You Huidtherapie

Ik kan iedereen ALHYDRAN aanraden! Patiënten die het gebruikt hebben tegen bestralingsschade hebben bijna geen last gehad. Ook patiënten met hypostatisch eczeem en brandwonden/littekens waren erg te spreken over ALHYDRAN.

Na 4 weken behandeling

Conclusies

 • 18 patienten onderzocht
 • 17 zijn positief over het effect
Bekijk de resultaten (PDF)

Gebruik ALHYDRAN bij eczeem

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.