Oud litteken jeuktOud litteken jeukt

Jeuk aan je (oude) litteken?

Je litteken jeukt. Dat is meestal niets om je zorgen om te maken. Maar jeuk is vervelend, afleidend en soms zelfs gekmakend. Gelukkig kun je er iets tegen doen. Eerst bespreken we:

Let op! Voorkom dat je gaat krabben, hoe erg de jeuk ook is. Je bent dan misschien even van de jeuk af, maar je maakt het alleen maar erger: je beschadigt je huid nóg verder. Het gevolg: een groter en/of zichtbaarder litteken.

Gaat het om een litteken bij een baby of (jong) kind? Neem dan extra maatregelen tegen krabben, zoals afplakken met een pleister of het kind krabhandschoentjes aantrekken.

oud litteken jeukt

Waarom jeukt een litteken?

Er zijn verschillende redenen waarom je litteken kan jeuken:

  • Een vers litteken kan jeuken omdat je huid aan het genezen is. Anders gezegd: je huid is hard aan het werk, ook al zie je dit niet. Dan kun je ervaren dat je litteken jeukt ‘van binnen’.
  • Bij het genezen kan je littekenhuid gaan ‘trekken’. Daardoor ontstaat vaak jeuk. Dit kan ook bij oude littekens gebeuren. Bijvoorbeeld als je (weer) zwanger bent en je littekenhuid (weer) gaat uitrekken.
  • Een littekenhuid kan moeilijker vocht vasthouden dan een gezonde huid. Dit verstoort de vochtbalans in je huid. Dan kan jeuk ontstaan.

Wanneer jeukt een litteken?

Zowel een nieuw als oud litteken kan gaan jeuken.

Nieuw litteken

Een vers litteken jeukt omdat je lichaam bezig is om je huid te herstellen. Dat veroorzaakt jeuk. Een tekort aan vocht speelt dan meestal ook mee. Een beschadigde huid heeft namelijk moeite met het vasthouden van voldoende vocht.

Alle soorten littekens kunnen gaan jeuken. Maar ‘berucht’ zijn:

Oud litteken

Jeukt je litteken na een jaar of zelfs na jaren? Dit kan een aantal oorzaken hebben:

  • Bij weersveranderingen. Als het weer sterk verandert in een periode van warmte of juist kou, kunnen oude littekens opnieuw klachten veroorzaken, waaronder jeuk.
  • Na het opnieuw opensnijden van een bestaand litteken. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een littekencorrectie, na een medische ingreep of wanneer iemand bij een volgende zwangerschap een keizersnede ondergaat. Het bestaande litteken kan opnieuw klachten geven.

Als je oude litteken jeukt, geeft het ook aan dat je huid op die plek nog steeds ‘in nood’ is. Er ontbreken ingrediënten voor een goede, natuurlijke huidbalans.

Maak je dus niet te snel zorgen als je oude litteken plots gaat jeuken; meestal is er verder weinig aan de hand.

Hoe lang blijft een litteken jeuken?

Hoe lang een litteken normaal gesproken blijft jeuken, daar is geen duidelijk antwoord op. Het is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan het soort litteken, de ernst van je litteken, maar ook hoe goed je je litteken verzorgt.

Wil je weten welk soort litteken jij hebt en hoe je deze het best kunt verzorgen? Download dan de gratis Littekengids.

Wanneer is een jeukend litteken reden tot zorg?

Gaat de jeuk gepaard met andere littekenklachten? Dan moet je oppassen voor een afwijkend litteken. Het gaat om de volgende gevallen:

  • Je litteken jeukt en is dik
  • Je litteken jeukt en is rood
  • Je litteken jeukt en doet pijn
  • Je litteken jeukt en je ziet bultjes
  • Je hebt een combinatie van bovenstaande klachten

Er zijn verschillende soorten afwijkende littekens: keloïd (een verdikt en woekerend litteken) en hypertrofisch (een rood, verdikt en stug litteken). Deze littekens zijn extra zichtbaar en geven veel meer klachten dan normale littekens.

Dus herken je de bovenstaande klachten? Begin dan direct met een goede littekenverzorging; lees hieronder direct verder.

Littekenjeuk verminderen

Verkoeling helpt direct wanneer je litteken jeukt. Blaas op de huid of ga naar buiten. Draag koele en wijde kleding. Je kunt eventueel ook ijs (of ‘cold packs’) gebruiken, maar leg dat nooit direct op de huid! Doe er een washand of theedoek omheen, en houd het dan pas op de jeukende plek.

Maar je verhelpt de jeuk pas écht wanneer je beschadigde littekenhuid weer een goede vochtbalans krijgt. Want – zoals we hierboven uitleggen – uitdroging is de grote veroorzaker van je ongemak.

ALHYDRAN Anti Itch Care is speciaal ontwikkeld tegen jeuk. Wanneer je het opsmeert, merk je direct verkoeling en verlichting van je jeuk. Daarnaast brengt de littekencrème vocht in (dankzij de pure Aloë Vera-gel) én zorgt ervoor dat je huid dit vocht langdurig vasthoudt (blijvende hydratatie).

Zo komt je huid tot rust, blijft het soepeler en geneest het mooier. Je litteken wordt dan minder zichtbaar. Zelfs bij oude littekens kun je dit effect merken. ALHYDRAN werkt ook tegen de vorming van afwijkende littekens. Maak je je toch zorgen over je litteken? Dan is het altijd goed om de huisarts te bezoeken.

Overtuig jezelf: probeer ALHYDRAN gratis uit.

Gratis proefmonster tegen jeuk

Meer weten over de soorten littekens, littekenklachten en het behandelen hiervan? Download gratis de littekengids!

Ervaringen met ALHYDRAN Anti Itch Care

Geeft direct na het aanbrengen verlichting en heeft een langdurige werking. Super product, ik ben zeer tevreden. Echte aanrader.

René

Makkelijk te gebruiken crème. Smeert goed en helpt snel tegen de jeuk. Prikt en kleeft niet en wordt snel opgenomen door de huid. Heeft geen vervelende of sterke parfum geur.

Kristel

Heerlijke verkoelende en jeukstillende crème die goed intrekt. Blijft in tegenstelling dat veel andere producten, lang zijn werking behouden.

Dees

ALHYDRAN gebruiken voor jouw jeukende litteken?

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Het proefmonster wordt de volgende werkdag verstuurd. Bezorging in je brievenbus door de postbode, alleen in Nederland. Maximaal 1 proefmonster per adres.

"*" geeft vereiste velden aan

Kies het proefmonster*
Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.