litteken verzorgen na operatielitteken verzorgen na operatie

Een litteken na operatie verzorgen: zo doe je dat

Een operatie laat helaas vaak een litteken achter. Je wil natuurlijk dat dit litteken zo goed mogelijk herstelt en klachten beperkt blijven. Gelukkig heb je hier zelf invloed op. Verminder klachten van je operatielitteken met ALHYDRAN, een littekencrème met een wetenschappelijk bewezen werking.

Tip: download de gratis Littekengids om te lezen welke behandeling past bij jouw litteken.

Littekens na een operatie

Na een operatie ontstaat meestal een litteken. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam na een diepe ‘beschadiging’ van de huid.

Operatiewonden zijn vaak diep en veroorzaken littekens vanwege beschadiging in de diepere huidlagen (dermis). Het ontstaan van een litteken na een operatie is daarom normaal.

Toch is dat niet gewenst. Je kunt er last van hebben. Dat geldt voor zowel littekens na een medische operatie als littekens na plastische chirurgie. Een litteken kan opvallen en klachten geven.

Operatielitteken: veelvoorkomende klachten

Wat zijn veelvoorkomende klachten bij een vers operatielitteken?

 • Een jeukend litteken.
 • Pijn aan het litteken.
 • Een litteken wat aanhoudend rood blijft.
 • Dikke roze ‘strengen’ op de littekenhuid.
 • Een ‘trekkend’ gevoel, alsof de huid te strak staat.
 • Minder bewegingsvrijheid van gewrichten. Wanneer een litteken zich op een gewricht bevindt, rekt de huid sneller uit waardoor het litteken wijder wordt en daardoor nog beter te zien is.

Op de plaats waar de huid beschadigd is, gaat het lichaam aan de slag om de huid zo snel mogelijk te herstellen. Er ontstaat bij dat herstelproces littekenweefsel, wat de zichtbaarheid van littekens veroorzaakt en kan zorgen voor de bovenstaande littekenklachten. Goede behandeling en verzorging van het litteken na de medische ingreep zorgt voor verbetering van de littekenhuid en dus een minder zichtbaar litteken.

Litteken na operatie verzorgen

Een litteken vormt zich tijdens het herstelproces, dat begint na de operatie en eindigt na ongeveer 2 jaar (wanneer je litteken uitgerijpt is). Hoe eerder je begint met een littekencrème, hoe mooier het resultaat. Begin daarom direct met smeren als de huid gesloten is en korstjes en hechtingen verdwenen zijn.

Blijf met je litteken uit de zon 

Nieuwe littekenhuid kan UV-straling (nog) niet goed weren. Daardoor kan zonlicht ongefilterd de huid binnenkomen. Bescherm je verse litteken tegen deze schadelijke straling om verbranding, verkleuring en het risico op huidkanker zo veel mogelijk te voorkomen. Dit doe je door blootstelling van het verse litteken aan de zon te vermijden. Dit geldt in ieder geval voor de periode dat je litteken nog actief is. Gebruik een littekencrème met zonbescherming als vermijding van contact met de zon niet mogelijk is.

Tip: download de gratis Littekengids voor meer informatie over hoe je kan zien of je litteken nog actief is en om meer te lezen over littekens en behandelingen.

Je litteken masseren

Wanneer het litteken volledig gesloten is en de korstjes verdwenen zijn, masseer dan voorzichtig je litteken. Littekenhuid is namelijk minder elastisch dan normale huid. Het masseren helpt je litteken soepel te houden en bevordert de productie van nieuw collageen. Plaats je duim en wijsvinger op het litteken en maak kleine ronddraaiende bewegingen.

Verzorg je litteken met littekencrème na een operatie

ALHYDRAN is een medische littekencrème die littekenklachten vermindert. De crème:

 • helpt de pas gesloten huid versneld te herstellen;
 • versoepelt de huid en zorgt voor een toename van de huidelasticiteit;
 • vermindert jeuk;
 • vermindert roodheid;
 • vermindert pijn aan het litteken.

Wanneer een littekencrème smeren na een operatie?

Gebruik de medische en hydraterende littekencrème van ALHYDRAN na je operatie om littekenvorming te voorkomen en bestaande littekens te verminderen.

Breng ALHYDRAN aan zodra de operatiewond gesloten is (en hechtingen verwijderd zijn). Hoe eerder je begint, hoe beter je littekenklachten voorkomt en de zichtbaarheid beperkt.

Smeer 2 keer per dag een dun laagje op het litteken en de omliggende huid voor optimale verzorging en het versoepelen van je huid. Smeer eventueel wat vaker wanneer je merkt dat de huid erom vraagt.

Probeer ALHYDRAN gratis.

Littekencrème voor bestaande (oude) littekens

ALHYDRAN wordt ook gebruikt voor de verzorging van bestaande (operatie)littekens, zolang het litteken nog actief is.

De littekencrème verlicht klachten zoals jeuk, roodheid, pijn en het ’trekken’ van de huid bij oudere littekens. Het verbetert ook de vochtbalans van de huid. Wanneer een litteken niet meer actief is (uitgerijpt), neemt de roodheid af en is het litteken wit van kleur. Hoewel beperkt, is er nog steeds een mogelijkheid om iets te doen aan de zichtbaarheid van het litteken. Lees meer hierover in:  Kun je een oud litteken verwijderen?

Meer weten over (actieve en oude) littekens en behandelingen voor jouw litteken?

Download de gratis Littekengids

Ervaringen met ALHYDRAN na een operatie

Ik heb een nieuwe knieprothese gekregen. Na de operaties kreeg ik ALHYDRAN om op het litteken te smeren. De littekens zijn dan dik, stijf en knobbelig. Na het smeren met de crème verbeterde dat zienderogen. De fysio en de orthopeed waren ook verbaasd over het resultaat!

Mevrouw Baltink

Ik heb een omleidingsoperatie aan mijn hart gehad. Na de operatie ben ik begonnen met ALHYDRAN littekencrème. Ik ben uitermate tevreden over het resultaat. Ik heb een litteken wat er goed uitziet en prachtig geneest.

Rika J.

Na een borstverkleining heb ik eerst andere crèmes geprobeerd voor de littekens. Het gaf voor mij niet het gewenste resultaat. Ik heb toen op advies van mijn plastisch chirurg ALHYDRAN gekocht. Dit werkte meteen goed. Een half jaar na de operatie zijn de littekens nog maar vage streepjes. Ik zag het met de week verbeteren. De littekencrème is erg goed bevallen.

Henriëtte

Probeer ALHYDRAN nu

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.