Litteken na keizersnedeLitteken na keizersnede

Litteken na keizersnede verzorgen

Veel vrouwen hebben last van blijvende klachten na een keizersnede. Een litteken na een keizersnede kan zelfs na jaren nog pijnlijk zijn en klachten veroorzaken, omdat littekenhuid minder soepel is dan gewone huid. In dit blog leggen we uit hoe je jouw litteken kunt verzorgen, zodat littekenklachten verminderen.

Tip: Download de gratis Littekengids voor meer informatie over je litteken en behandelingen.

Er kunnen meerdere littekenklachten ontstaan door een ingrijpende operatie zoals een keizersnede. Hieronder benoemen we de belangrijkste vijf.

  • Het litteken geeft een ‘trekkend’ gevoel en/of trekt naar binnen
  • Het litteken is nog steeds pijnlijk na jaren
  • Het litteken jeukt nog steeds na jaren
  • Verdikking van het litteken
  • Het litteken na de keizersnede is rood of paars

4 tips om jouw litteken na een keizersnede te verzorgen

Een keizersnede is een ingrijpende operatie waar je een aantal weken van moet herstellen. Het verzorgen van de wond is belangrijk om het litteken zo mooi mogelijk te laten genezen en klachten te verminderen. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd even langs gaat bij je huisarts voor overleg. Die kan jou informeren over wat de mogelijkheden zijn. Vooral als er sprake lijkt te zijn van een infectie aan je litteken dien je jouw huisarts in te schakelen.

Tip 1: Je wond schoonmaken met lauw water

De littekenhuid kan de eerste dagen na de bevalling nog flink pijn doen en bloeden. Maak je wond daarom dagelijks goed schoon met lauw water (gebruik geen zeep). Dep de wond vervolgens zachtjes droog met een gaasje.

Het is belangrijk om te weten dat je littekenwond eerst gesloten moet zijn voordat je begint met het smeren van welke zalf of crème dan ook. Toch kun je voor die tijd wel iets doen om de nog niet gesloten wond te verzorgen: lucht je wond regelmatig en houd de wond goed droog. Zo voorkom je infecties.

Tip 2: Je litteken na keizersnede insmeren met een littekencrème

Zodra de wond gesloten is (na zo’n 2 à 3 weken), kun je gaan starten met het smeren van ALHYDRAN littekencrème. Smeer een littekencrème nooit als de wond nog niet gesloten is of als hechtingen, die nog verwijderd moeten worden, nog niet verwijderd zijn.

Het is belangrijk om direct te beginnen met het insmeren met een littekencrème als de huid gesloten is. Doe je dit niet, dan kun je last blijven houden van roodheid, jeuk, pijn en zwellingen, én er kan een zichtbaar, lelijk litteken achterblijven.

Je klachten worden voornamelijk veroorzaakt doordat je beschadigde huid niet genoeg vocht kan vasthouden om goed te helen. Door uitdroging ontstaat verkleuring, jeuk en dat welbekende ‘trekkende’ gevoel waar veel vrouwen last van hebben.

ALHYDRAN zorgt ervoor dat je littekenhuid vocht kan vasthouden en soepel blijft. Daarmee kun je de bovenstaande klachten voorkomen. Daarbij helpt onze littekencrème je pasgesloten huid sneller te herstellen. Doordat onze littekencrème je huid hydrateert én het vocht vasthoudt, kun je een groot deel van de littekenvorming voorkomen. Het is zelfs mogelijk dat je litteken straks nauwelijks zichtbaar is.

De werking van ALHYDRAN is bewezen in klinische studies. Onze littekencrème wordt succesvol ingezet bij de nazorg van littekens in diverse brandwondencentra, revalidatiecentra en ziekenhuizen in heel Europa. ALHYDRAN heeft voor prachtige resultaten gezorgd bij mensen die na een operatie last kregen van hun litteken. Bekijk de ervaringen.

Wil je meer lezen over de verzorging van je litteken en het voorkomen van een afwijkend litteken? Download de GRATIS Littekengids.

Tip 3: Je litteken na keizersnede masseren

Masseer je litteken na zes weken regelmatig. Zo zorg je ervoor dat het weefsel zacht en soepel blijft. Je verkleint bovendien de kans op verklevingen van het litteken(weefsel) en daarmee de kans op lichamelijke klachten.

Tip 4: Je litteken na keizersnede behandelen met een siliconenpleister

Vanaf 4 weken na wondsluiting (en wanneer eventuele hechtingen verwijderd zijn,) kan je de littekenbehandeling met littekencrème aanvullen met een medische siliconenpleister (ook wel siliconenverband of siliconenpads genoemd). Je litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar siliconenpleisters beschermen je litteken extra tegen uitdrogen en remmen de productie van littekenweefsel.

Speciaal voor een keizersnede litteken bestaat er Scarban c-section. Deze siliconenpleister is speciaal ontwikkeld voor de nazorg van het litteken na een keizersnede. Het is een voorgevormde siliconenpleister die de kwetsbare littekenhuid afdekt. Dit zorgt ervoor dat vochtverlies vermindert, het litteken eerder tot rust komt en daardoor sneller herstelt. Lees meer op Scarban.nl.

Wil je meer informatie over (afwijkende) littekens of over de behandelingen?

Probeer ALHYDRAN nu

Ervaringen met ALHYDRAN na een keizersnede

Voor mijn geplande keizersnede ben ik gaan Googelen voor de beste littekencrème. Toen ben ik bij ALHYDRAN uitgekomen. Slechts een paar uur nadat ik het had aangebracht voelde ik verlichting van de wond. Het branderige en trekkerige gevoel was weg. Nu een half jaar later is de wond super mooi genezen, zonder roodheid. De crème is super zuinig in gebruik. En het werkt gewoon echt!! Bedankt ik ben er zó blij mee!

Delilah

Ik ben echt ontzettend fan en ik kan het iedereen aanraden. Zelf heb ik het op mijn litteken van de keizersnede gesmeerd en bij de eerste echo van mijn aankomende kindje was de verloskundige verbaasd over hoe mooi het litteken was weggetrokken in 2 jaar.

Hanneke

Na meerdere keizersnedes, met goede genezing, had ik toch last van jeuk en een droge, wat rode huid rondom het meervoudige litteken. Sinds ik begon met dun smeren van Anti Itch Care van Alhydran, is de jeuk en roodheid verdwenen. Ik raad het anderen met soortgelijke klachten absoluut aan!

Vrouw

Vraag de littekengids gratis aan. Zo kom je erachter of je kans hebt op een afwijkend litteken, hoe je dit kunt voorkomen en hoe je klachten vermindert.

✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten
✓ Informatie over soorten littekens
✓ Leer hoe je littekens moet behandelen

Littekengids

Littekengids aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.