LittekencorrectieLittekencorrectie

Littekencorrectie: wat je moet weten

Heb je een litteken op een zichtbare plek waar je graag vanaf wilt? Er zijn verschillende manieren om je litteken te verminderen. Een littekencorrectie is één van de mogelijkheden. In dit blog lees je meer over de ingreep en de nazorg daarvan.

Wat is een littekencorrectie?

Een littekencorrectie is een medische behandeling die uitgevoerd wordt door een specialist (zoals een plastisch chirurg). Bij een littekencorrectie probeert de specialist de vorm van het litteken te verbeteren door een chirurgische ingreep. Deze ingreep kan bestaan uit het verwijderen van het litteken en de wond opnieuw sluiten. Ook kan de ligging of de lengte van het litteken aangepast worden. Een littekencorrectie maakt een litteken minder opvallend, maar een litteken zal nooit helemaal verdwijnen.

Belangrijk bij aanvang van een littekencorrectie-operatie is dat het litteken niet meer actief is. Deze operatie wordt dus alleen uitgevoerd wanneer het litteken geen littekenklachten meer vertoont. Het litteken is dan wit of lichtbruin van kleur. De roodheid is duidelijk afgenomen. Voer je de operatie in een te vroeg stadium uit, dan loop je het risico dat je de littekenwond erger maakt.

Wil je meer weten over het herkennen van een (niet-)actief litteken? Download de GRATIS Littekengids.

Littekencorrectie door medici

Bij een littekencorrectie wordt je huidige litteken verwijderd door middel van een snee. Om de wond dicht te maken, is het soms nodig om een stukje huid te transplanteren. Er ontstaat bij deze ingreep een nieuw litteken. Het is de bedoeling dat deze minder zichtbaar wordt, doordat het litteken kleiner is of naar een meer verdekte plek verschuift (bijvoorbeeld een huidplooi). Soms is het nodig om meerdere operaties uit te voeren voor een mooie correctie.

Na de ingreep begint het genezingsproces weer van voor af aan. Is je huid gevoelig voor afwijkende littekenvorming? Dan heeft een operatieve littekencorrectie mogelijk geen zin. Laat je goed informeren en maak een zorgvuldige afweging.

Na de ingreep is het belangrijk om het operatielitteken goed te verzorgen. De behandelend arts zal je daarin begeleiden. ALHYDRAN is één van de verzorgingsproducten die veel wordt ingezet na operaties. Daarover lees je meer in de volgende paragraaf.

Tip: download de GRATIS Littekengids voor meer informatie over littekens en littekenbehandelingen.

Je litteken behandelen na de operatie

Er zijn verschillende manieren om je litteken zelf te verzorgen. Goede verzorging na een behandeling zorgt voor een beter herstel van het litteken.

Littekencrème

Voor de ‘correctie’ van bestaande littekens is een goede littekencrème een logische volgende stap. Na de operatie is het nieuwe litteken dat ontstaat, opnieuw actief. Je hebt dan weer invloed op het resultaat van het uiteindelijke litteken. Maar het betekent ook dat je opnieuw met littekenklachten te maken krijgt, zoals roodheid, verdikking, droogheid en jeuk.

Na wondsluiting van dit nieuwe litteken is het verstandig om met een littekencrème te smeren. Een litteken verliest meer vocht dan een gezonde huid, met littekenklachten als gevolg. Zorg daarom voor een goede hydratatie van het litteken waarbij vocht goed wordt vastgehouden, zoals met ALHYDRAN. Wist je dat je ALHYDRAN ook eerst gratis kan proberen?

Lees hier verder over waar een littekencrème aan moet voldoen.

Siliconenpleister

Vanaf 4 weken na wondsluiting (en wanneer eventuele hechtingen verwijderd zijn,) kun je de littekenbehandeling met littekencrème aanvullen met een medische siliconenpleister (ook wel siliconenverband of siliconenpads genoemd). Deze siliconenpleister beschermt je litteken extra tegen uitdrogen en remt de productie van littekenweefsel. Deze stap is dus een logisch vervolg nadat je gestart bent met het insmeren van je litteken met ALHYDRAN. Zo kun je ervoor kiezen om littekencrème overdag te smeren en ’s nachts een siliconenpleister te dragen.

Lees hier verder over siliconenpleisters.

Wil je weten welke behandeling past bij jouw litteken en hoe je afwijkende littekens voorkomt?

Ervaringen met ALHYDRAN bij littekens

De littekencrème wordt gebruikt op een litteken na een ongeval met prikkeldraad in het gezicht. Het smeert gemakkelijk. ALHYDRAN is zacht en maakt het litteken heel soepel. Wij zijn zeer tevreden.

Joyce

Tijdens en na 35x bestralen en een operatie, gebruikte ik ALHYDRAN. Zowel de normale als die met factor 30. Het werkt super! Het litteken is nauwelijks meer te zien. Het kalmeert de huid en maakt het bestralingsgebied zacht en soepel.

Katherine Happs

Geneest de wond goed en littekens zijn na 2 maanden bijna verdwenen.

Bijl

ALHYDRAN gebruiken voor jouw litteken

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.