Soorten eczeemSoorten eczeem

Welke soorten eczeem zijn er?

Rode, schilferende huid. Het jeukt en jeukt en jeukt. En het is ook nog eens erg gevoelig of zelfs pijnlijk. Waarschijnlijk heb je last van eczeem. Maar wat is eczeem? En wist je dat er verschillende soorten eczeem zijn?

Snel naar:

Wat is eczeem?

Eczeem is een stuk van je huid dat wat zwakker is. De huidbarrière werkt minder goed en houdt minder vocht vast. Daardoor droogt de huid sneller uit. Door die zwakkere huid kunnen schadelijke stoffen ook eerder je huid binnenkomen. Hierdoor kan het gevoelig worden of gaan irriteren. Je krijgt dan last van jeukende, droge huid. Vaak met schilfers.

Waar je het meeste last van zult hebben bij eczeem, is de jeuk. Jeuk komt door de droge huid die ontstaat bij eczeem. Het is (bijna) onweerstaanbaar om te gaan krabben. Helaas krab je deze kwetsbare, zwakkere huid dan open en worden klachten alleen maar erger. Het is belangrijk je huid goed te verzorgen, met zalf of crème, om klachten en jeuk tegen te gaan.

Eczeem is gelukkig niet besmettelijk, maar wel erfelijk. Ongeveer 3 tot 5 procent van volwassenen hebben er last van. En 10 tot 20 procent van kinderen hebben (vaak atopisch) eczeem. Hier kunnen kinderen op latere leeftijd geen last meer van hebben.

Er zijn verschillende soorten eczeem. Hieronder leggen we de verschillen uit.

Atopisch of constitutioneel eczeem

Atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem) is een niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Bij het acute stadium van het eczeem, wanneer klachten net ontstaan, is de huid rood. Het kan ‘natten’, opzwellen, er kunnen vochtblaasjes zijn en er zijn effecten van krabben (wondjes, irritatie).

Constitutioneel eczeem

Wanneer atopisch eczeem het chronische stadium bereikt, is de huid minder rood. Het wordt meer schilferig en de huid is droog en wat dikker. Huidlijnen worden grover/dieper. In de droge huid kun je ook last krijgen van (pijnlijke) kloven.

Atopisch eczeem zit vaak op plekken van het lichaam waar een ‘buiging’ of plooi zit:

 • Knieholte
 • Binnenkant van de elleboog
 • In de nek
 • Bij de enkels
 • Rond de ogen

Contactallergie of contacteczeem

Contactallergie en contacteczeem zijn hetzelfde. Het is een allergische reactie van je lichaam op een bepaalde stof, waarbij eczeem ontstaat. Het kan eruit zien als roodheid, zwelling, vochtblaasjes, schilferige- of droge huid.

Contactallergie kan ontstaan door producten met (meerdere) chemische stoffen, zoals schoonmaakproducten, haarverf, make-up of verzorgingsproducten. Het kan ook ontstaan door bepaalde andere stoffen, zoals metalen (nikkel en cobalt).

Hier krijg je ‘ineens’ last van óf bij een bepaalde verandering (van badschuim/make-up) óf bij een beroep waarbij je veel in contact komt met een bepaalde (chemische) stof (kappers met haarverf).

Soorten eczeem: contact eczeem

Neem contact op met de arts als je last hebt van bovenstaande klachten na het gebruiken van een nieuw verzorgingsproduct of bijvoorbeeld na het kopen van een nieuwe bril(montuur).

Omdat je ergens mee in contact komt bij deze vorm van eczeem, komt het vaak voor op:

Seborroïsch eczeem

Heb je last van droge, schilferige of rode huid in het gezicht of bij je hoofd/oren? Dit is waarschijnlijk seborroïsch eczeem. De welbekende witte schilfers in het haar, roos, is ook seborroïsch eczeem.
Soorten eczeem: seborroïsch eczeem
De meest voorkomende plekken voor seborroïsch eczeem zijn:

 • In het haar (roos)
 • Bij de haarlijn
 • Oogleden
 • Rondom de neus
 • Wenkbrauwen
 • Oren
 • Op de rug
 • Op de borst

Soms verdwijnt seborroïsch eczeem na een paar weken vanzelf weer, maar het kan ook maanden aanhouden.

Seborroïsch eczeem kan ontstaan door het gebruiken van te veel zeep/shampoo. Zo kun je ook klachten verminderen door minder zeep/shampoo te gebruiken bij je haar of je gezicht wassen.

Lees meer over seborroïsch eczeem en hoe je dit kan behandelen.

Hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem is eczeem op de (onder)benen. Het komt veel voor bij ouderen. De benen zijn dan opgezwollen of dik. Je hebt last van rode korstjes, schilfers en barstjes. Daarnaast kan er vocht uit de huid komen als je het open krabt.

Het eczeem wordt vaak veroorzaakt doordat er te veel vocht in de benen zit. Het kan ook komen door irritatie van kousen of uitdroging van de huid.

Lees meer over hypostatisch eczeem en de behandeling. Of lees meer over de wetenschappelijk bewezen werking en de resultaten van ALHYDRAN bij hypostatisch eczeem.

Bij alle soorten eczeem is goede verzorging van de huid een must. Uitdroging tegengaan met een crème is daarbij een van de prioriteiten. Een crème waar ureum aan toegevoegd is werkt erg goed tegen droge huid. ALHYDRAN Eczema Care helpt jou bij je eczeemklachten.

Henriëtte Vievermans
Huidtherapeut Vievermans Huidkliniek

Over Eczema Care zijn onze klanten positief. Bij licht eczeem kan de eczeem helemaal verdwijnen, zwaardere vormen van eczeem worden milder. Ze zijn heel blij dat ze de producten van de dokter niet zoveel meer hoeven te gebruiken.

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.