Oud litteken op buikOud litteken op buik

Kun je een oud litteken verwijderen?

“Help! Is mijn oude litteken nog te verwijderen?” Of: “ik heb al 10 jaar een oud en vervelend litteken; kan ik dit nog behandelen?” We vertellen alles wat je moet weten over een oud litteken.

Wat is oud, voor een litteken?

Wanneer de huid ernstig beschadigd raakt, zal er een litteken ontstaan. Afhankelijk van de ernst heeft je lichaam 3 maanden tot 2 jaar nodig om een beschadigde huid te repareren in een definitief litteken.

Dat het repareren van je huid de ene keer langer duurt dan de andere keer is afhankelijk van de oorzaak van de wond, de plaats op het lichaam en eventuele aanleg. Littekens ouder dan twee jaar kun je ‘oud’ noemen.

Een oud litteken is ook niet meer rood van kleur of gezwollen. Het heeft dezelfde kleur als je huid of is iets lichter.

oud litteken verwijderen

Kun je oude littekens verwijderen?

Nee, realiseer je dat een oud litteken verwijderen niet mogelijk is. Littekens jonger dan twee jaar zijn afhankelijk van het soort litteken goed te behandelen.

Is het litteken ouder dan twee jaar, dan heeft het zich definitief gevormd. De huid zal nooit meer hetzelfde worden als de omringende gezonde huid. ALHYDRAN littekencrème helpt wel je litteken soepeler maken en mogelijk verminderen.

Laserbehandeling voor oude littekens

Wat ook wel naar voren komt bij het verwijderen van littekens is een laserbehandeling. Echter kunnen deze ook niet een litteken volledig verwijderen. Een laserbehandeling kan er alleen voor zorgen dat een litteken minder zichtbaar wordt.

Littekencorrectie

Het is misschien mogelijk je litteken te laten corrigeren in het ziekenhuis. Maar dit kan niet bij ieder litteken. Littekencorrectie kan soms gedaan worden als het litteken te dik of breed is. Vraag je arts of behandelaar of dit kan.

De kans is wel groot dat er een nieuw litteken ontstaat, maar deze kan behandeld worden zodat het litteken mooier geneest. Ook met littekencorrectie kun je een litteken niet verwijderen.

Littekens vervagen en verminderen

Wat je wel kunt doen, is je litteken behandelen, om deze te vervagen en verminderen. Maar ook om littekenklachten tegen te gaan.

Er zijn verschillende medisch en wetenschappelijk aangetoonde littekenbehandelingen. Het gebruik van een goede hydraterende crème is er daar één van.

Een oud litteken mist belangrijke huidfuncties die een gezonde huid wel heeft. Een belangrijk probleem is uitdroging in de huid.

Door aangedane huid geregeld te hydrateren met een goede littekencrème kun je klachten zoals jeuk en droge huid behandelen en verminderen.

Littekenklachten

De vorm en dikte van een oud litteken kun je niet veranderen. Klachten die hier vaak mee gepaard gaan, wel degelijk. klachten kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • jeuk
  • stugheid
  • hardheid
  • pijn
  • trekken van de huid.

Het doel van littekencrème smeren is dit soort klachten wegnemen en de aangedane huid soepeler maken. Een oud litteken kan hierdoor mogelijk iets vervagen maar verwacht geen wonderen.

Meer lezen over de soorten littekens en het behandelen van een litteken? Vraag gratis de littekengids aan!

Oude littekens behandelen met ALHYDRAN

ALHYDRAN is een goede littekencrème die uitgebreid wetenschappelijk is onderzocht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ALHYDRAN de vochtbalans niet alleen tot op een goed niveau herstelt, maar dat dit herstel ook langdurig aanhoudt.

ALHYDRAN zorgt voor:

  • Minder jeuk, pijn en roodheid
  • Actieve bestrijding van littekens
  • Bescherming en versoepeling van de huid

Als je na een periode van hydrateren nog niet tevreden bent over het resultaat, dan adviseren we je om een afspraak te maken met je behandelend arts (bijvoorbeeld dermatoloog of plastisch chirurg). Je arts zal verschillende mogelijkheden met je bespreken, elk met voor- en nadelen.

Ongeacht het soort behandeling zal je de huid moeten blijven hydrateren met een goede crème. Want zolang je een litteken hebt zal uitdroging een probleem blijven!

→ ALHYDRAN littekencrème bekijken

Ervaringen met ALHYDRAN bij oude littekens

35 jaar geleden heb ik waterpokken gekregen. Sindsdien heb ik op mijn rug en borsten lelijke keloïde littekens overgehouden. Vorig jaar kreeg ik van een vriendin een kleine tube ALHYDRAN. De littekens van 35 jaar oud verdwenen bijna allemaal. Ze werden zacht en de dikke verhogingen werden gelijk met de huid. Het is niet te geloven. Ik ben zeer tevreden met de resultaten.

Mevrouw de Palm

Ik heb een oude brandwond, 55 jaar geleden opgelopen op éénjarige leeftijd. Mijn huid lijkt zich te vernieuwen; elk wondje heelt na enige tijd door herhaaldelijk smeren.

Petri van der Sluiszen

Onwijs fijn product! Merkte wat mijn littekens betreft snel resultaat. Minder rood en littekens vervagen, zelf die al een tijd oud zijn.

Veerle van Dijk

Probeer ALHYDRAN nu

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.