3e graads brandwond behandelen en verzorgen
Je hebt derdegraads brandwonden. Na een moeilijke tijd in het ziekenhuis of brandwondencentrum, ben je weer thuis. Nu begint een tijd van genezing; lichamelijk, maar ook psychisch.
In dit artikel geven we enkele adviezen voor je lichamelijke genezing. Met name over het beperken van littekenvorming.
Wat is een derdegraads brandwond?
Een derdegraads brandwond is een zeer ernstige verbranding. De huid is zwaar beschadigd, tot in het onderhuidse vetweefsel. Er is sprake van zware huidklachten en omdat het een diepe huidbeschadiging is zal er een litteken ontstaan.
In het begin is het verbrande gebied wit of zwart, later wordt de huid bruin en leerachtig. De zenuwuiteinden, haarwortels en zweetklieren zijn verbrand. Daardoor is de wond ongevoelig en de huid zeer droog. Omdat dit een zeer diepe verbranding is waarbij enkele belangrijke functies van de huid zijn verbrand zal de huid moeizaam genezen.
Kenmerken en klachten
- De huid is wit, grauw, donkerbruin of zwart.
- De huid is droog en voelt leerachtig (stug) aan.
- Het is nauwelijks pijnlijk, doordat de zenuwen zijn aangetast.
Het kan zijn dat omliggende tweedegraads brandwonden wel pijnlijk zijn.
Een brandwond litteken zal ontstaan. ALHYDRAN helpt de verbrande huid te herstellen en verlicht huidklachten.
Zijn littekens te voorkomen?
Helaas is het nagenoeg onmogelijk om littekens te voorkomen bij derdegraads brandwonden. Je huid is diep beschadigd. Belangrijke functies zijn verstoord. Met name de vochtregulering.
Je huid kan vocht niet meer vasthouden. Juist die is belangrijk voor een zo littekenloos mogelijk herstel. Het benodigde vocht onttrekt je huid uit de diepergelegen huidlagen. Dat vocht verdampt echter direct. Daardoor onttrekt je huid weer nieuwe vocht. Etc. Deze vicieuze cirkel maakt dat je littekens erger kunnen worden.
De vorm, kleur en grootte van je litteken hangt daarnaast af van je leeftijd, aanleg en huidskleur.
Volg de adviezen van je arts op
Na je periode in het ziekenhuis, word je begeleid door artsen en/of verpleegkundigen. Volg hun adviezen zo nauwkeurig mogelijk op. Daarmee verklein je de kans op (grotere) littekens.
Wanneer je brandwond gesloten is
Is je derdegraads brandwond eenmaal volledig gesloten, kun je gaan smeren met littekencrème. Doe dit altijd in overleg met je arts! Maar: hoe eerder je begint, hoe meer je littekens tegengaat.
De 3 cruciale eigenschappen van een goede littekencrème
Een goede littekencrème:
- Hydrateert
- Maakt je littekenhuid soepeler
- Herstelt de vochtregulatie
Met name de laatste eigenschap missen veel crèmes. Als een littekenzalf er niet voor zorgt dat je huid weer vocht vasthoudt, doen de andere 2 eigenschappen er niet toe. Want:
Wanneer een crème alleen maar hydrateert en dit ingebrachte vocht direct weer verdampt, heeft dit juist een averechts effect: je littekenhuid droogt sneller uit waardoor je litteken kan verergeren
En een uitgedroogde huid is allesbehalve een soepele huid. Een soepele huid zorgt ervoor dat je wond mooier geneest. Het zorgt ook voor minder pijn (‘trekken’ van je huid) en minder jeuk.
ALHYDRAN: littekencrème met bewezen werking
Onze littekencrème bezit bovenstaande cruciale eigenschappen. Dat beweren wij niet alleen; we kunnen onze uitspraak onderbouwen met wetenschappelijke en klinische studies én ervaringen van onze klanten.
Wij geloven in ons product. Daarom kun je ALHYDRAN gratis uitproberen voor een zo gunstig mogelijke genezing van je (derdegraads) brandwond.