brandwond jeukbrandwond jeuk

5 tips tegen jeuk bij brandwonden

Een jeukende brandwond kan ondragelijk zijn. ’s Nachts kun je er wakker van liggen. Het voorkomen van krabben is haast onmogelijk. Dat weet jij waarschijnlijk als geen ander; anders was je hier niet. Dus wat kun je doen tegen jeuk bij een brandwond? Dat vertellen we je, met 5 tips die écht werken:

Maar we beginnen met de vraag:

Waarom jeukt een brandwond eigenlijk?

Na een brandwond doet je lichaam er alles aan om de schade te herstellen. Op die plek is je huid keihard aan het werk om te genezen. Dat zorgt voor (vaak hevige) jeuk. Daarbij komt dat je beschadigde huid belangrijke functies heeft verloren. Met name: vocht vasthouden. Dat zorgt weer voor uitdroging, wat óók tot gevolg heeft dat een brandwond gaat jeuken.

Let op: ook een genezen brandwond jeukt vaak. Want ook dan heeft de huid veel moeite om een goede vochtbalans te houden. Daarom is het ook een goed idee om een oude brandwond te blijven verzorgen. Verderop lees je hoe.

Bandwond op hand

Tip 1: Krab niet aan een brandwond

We weten het: je wordt gek van de jeuk. En het is bijna onmogelijk, maar toch: probeer krabben zo veel mogelijk te vermijden. Daarmee beschadig je je huid namelijk alleen maar meer.

Misschien ben je even verlost van de jeuk. Maar al snel leidt krabben juist tot méér jeuk. Bovendien kunnen er bacteriën of andere viezigheden onder je nagels zitten, die je liever niet in je huid krijgt. Want zo kun je voor een ontsteking zorgen.

Voel je de neiging om te krabben, probeer jezelf dan af te leiden. Maar krab vooral niet.

Tip 2: Draag losse, luchtige kleding

Schuring en wrijving van te strakke en afsluitende kleding veroorzaken jeuk, dus dat wil je vermijden.

Zoek daarom in je kast naar kleren die niet te strak over de brandwond heen zitten. Bij voorkeur zijn die kleren ook nog eens van katoen. Daarmee geef je de huid lucht en ruimte.

Tips tegen een jeukende brandwond

Tip 3: Vermijd warmte

Warmte droogt de huid uit. En een droge huid jeukt meer. Vermijd daarom te lang, te warm of te vaak douchen en badderen. Zorg ook dat de temperatuur in huis niet te hoog wordt. En kies voor een minder warm dekbed.

Tip 4: Gebruik een anti-jeuk crème

Is de brandwond gesloten en zijn eventuele korstjes verdwenen? Dan kun je beginnen met het smeren van een littekencrème.

Het liefst kies je een crème die speciaal ontwikkeld is tegen jeuk. Een anti-jeuk crème dus, die tegelijkertijd je gewonde huid goed verzorgt.

Gebruik bij voorkeur een crème waar geen menthol in zit. Deze stof werkt weliswaar verkoelend, maar heeft allergene eigenschappen. Die kunnen juist jeuk veroorzaken.

Kies in plaats daarvan een crème met hydraterende Aloë Vera en verkoelende iCOOL ML (Menthyllactaat). Die hypoallergene stof verlicht jeuk en vermindert de drang om te krabben, zonder andere klachten te geven.

ALHYDRAN Anti Itch Care

Tip 5: Bespreek het met je arts

Ga naar de huisarts of de arts van het brandwondencentrum als de jeuk niet overgaat of te storend is. De arts kan met je meedenken over vervolgstappen. Kijk op de website van de Brandwondenstichting voor meer informatie.

ALHYDRAN Anti Itch: bewezen effectief tegen jeuk

ALHYDRAN Anti Itch Care is speciaal gemaakt tegen jeuk. Wanneer je het opsmeert, merk je direct verkoeling. Daarnaast brengt de littekencrème vocht in (dankzij de pure Aloë Vera-gel) én zorgt de crème ervoor dat je huid dit vocht langdurig vasthoudt (blijvende hydratatie).

Zo komt je huid tot rust, blijft je huid soepeler, en geneest het mooier. Het litteken van je brandwond wordt dan minder zichtbaar. Zelfs bij oude brandwonden kun je dit effect merken.

Overtuig jezelf: bestel direct een gratis proefmonster.

Professionals over ALHYDRAN

Lees wat artsen & professionals over ALHYDRAN zeggen
Mylene Disselkoen
Huidconsulente Apotheek & Beauty Monster

Wij zijn zeer enthousiast over ALHYDRAN littekencrème. De werking is zeer effectief, helpt super bij jeuk, roodheid, beschadiging van de huid en het verbeteren van littekens.

Rina Rijkenberg & Jeune de Graaf
Huidtherapeuten De Huidtherapeuten Oosterbeek

Wij adviseren ALHYDRAN al ruim 10 jaar binnen onze praktijk als nazorg bij brandwonden, huidverzorging en na laserbehandelingen. De optimale hydratatie en kalmering zorgen voor een gezonde mooi herstelde huid en bij jeukklachten werkt ALHYDRAN verlichtend.

Afdeling Radiotherapie
Verpleegkundigen Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Vooral bij Branderigheid en jeuk vragen onze patiënten vaak om iets anders. ALHYDRAN wordt dan als zeer prettig ervaren.

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.