Brandwond behandelenBrandwond behandelen

2e graads brandwond behandelen en verzorgen

Een tweedegraads brandwond is pijnlijk en kan (als het om een diepe verbranding gaat) een litteken achterlaten. Goede verzorging van de verbrande huid verlicht klachten en bevordert het herstel.

Let op: Als je (zeer) ernstige brandwonden hebt opgelopen, moet je niet hier zijn. Koel met water en bel je huisarts of – bij nood – 1-1-2. Bel bij twijfel altijd een arts!

Dit is belangrijk bij een 2e graads brandwond:

Eerst koelen met water!

Het advies van brandwond specialisten is eenduidig:

Koel minimaal 10 minuten. Gebruik lauw water, níet (ijs)koud. Dan loop je het risico onderkoeld te raken. Gebruik bij voorkeur stromend water (kraan of douche).

Laat het water niet direct op je brandwond stromen. Zet de straal ernaast zodat het water over de brandwond heen loopt.

Bij tweedegraads verbrandingen is de huid rood, vochtig, pijnlijk en er kunnen blaren ontstaan. Bij een diepe verbranding heeft de warmte langer kunnen doordringen in de huid, dan is de huid is roodachtig/wit, nat en zeer pijnlijk. Blaren kunnen zichtbaar aanwezig zijn.

Een oppervlakkige tweedegraads brandwond kun je thuis behandelen.

Een diepe tweedegraads brandwond heeft medische hulp nodig, bel de huisarts of huisartsenpost. Twijfel je over een brandwond? Bel dan ook de huisarts of, bij nood, 1-1-2.

Deze sites kun je ook raadplegen voor de behandeling van brandwonden:

Wat is een tweedegraads brandwond?

Een tweedegraads brandwond is een verbranding van de buitenste huidlagen, waarbij de huid beschadigd is. Dit kan zorgen voor flinke pijn en huidklachten.

Oppervlakkige tweedegraads brandwond:

 • De opperhuid is beschadigd
 • Glanzende rood/roze huid
 • Je huid is nat
 • Meestal heb je blaren
 • Je huid voelt pijnlijk
 • Heelt binnen 2 weken

Diepe tweedegraads brandwond:

 • Je huid is erger beschadigd
 • Roodachtige/witte huid
 • Je huid is nat
 • Meestal heb je blaren
 • Je huid voelt zeer pijnlijk
 • Brandwond blijft langer dan 3 weken

Bel altijd de arts bij een diepe tweedegraads brandwond of als je twijfelt over je brandwond. Bij beide soorten tweedegraads brandwonden is het belangrijk om eerst te koelen, brandblaren niet door te prikken en de zon te vermijden.

Brandblaren niet doorprikken

Brandblaren wil je het liefst met rust laten en niet doorprikken. Als een blaar wel kapot gaat, knip het vel weg met een steriele schaar en dek het af met verband.

Hoe behandel je een brandblaar?

Vermijd de zon

Bij brandwonden is het belangrijk om fel zonlicht te vermijden. UV-straling beschadigt de huid flink. Je huid verbranden zorgt voor een ontsteking en vertraagt het herstel. Daarnaast is je huid erg kwetsbaar.

Het zonlicht kan je herstel vertragen, je brandwond-litteken verkleuren of vervormen.

Vermijd de eerste 2 jaar zon met je brandwond(litteken).

ALHYDRAN

Na wondsluiting: gebruik goede littekencrème

De kans op een litteken na een brandwond is heel groot. Je huid probeert te herstellen en trekt daardoor vocht uit je diepere huidlagen. Je beschadigde huid kan dat vocht echter niet vasthouden.

Daardoor droogt je huid uit, kan trekken en jeuken, voelt snel geïrriteerd en pijnlijk, en herstelt lelijk (lees: litteken).

ALHYDRAN littekencrème helpt de klachten te verlichten en je huid te herstellen na wondsluiting. Dit kan littekens verminderen en helpt ze om mooier te genezen.

Je kunt ALHYDRAN littekencrème gebruiken als je brandwond gesloten is. De wond is dan wat meer genezen en de huid is dicht (er is geen open wond meer).

 • Na ongeveer 6 weken met een diepe tweedegraads brandwond (vraag je arts of je deze crème mag gebruiken).
 • Na 2 weken bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond (als de huid gesloten is).

 

ALHYDRAN: littekencrème met bewezen werking

ALHYDRAN is één van de weinige littekencrèmes waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond. De ervaringen van onze klanten spreken eveneens boekdelen. Probeer ALHYDRAN gratis om je gesloten tweedegraads brandwond te verzorgen!

Ervaringen met ALHYDRAN bij brandwonden

Na een steekvlam heb ik flinke 1e en 2e graads brandwonden opgelopen in mijn gezicht en hals. Nadat de wonden dicht waren ben ik meteen gaan smeren met ALHYDRAN. Het is een ongelooflijk fijn product. De brandwonden en littekens zijn wonderbaarlijk mooi genezen! Deze crème is alles verzorgend. Ik ben meer dan tevreden.

Marion Thewessen

Onlangs heb ik een ernstig ongeluk gehad en heb ik 1ste en 2e graad brandwonden opgelopen op mijn borst en maag. Na het aanbrengen van ALHYDRAN voelde ik een sterke verlichting van de jeuk, pijn en droogheid van mijn verbande huid. Binnen een paar dagen werd mijn huid al soepeler en vervaagden de littekens.

Robby Nahr sr.

ALHYDRAN gebruiken bij brandwonden

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.