1e-graads brandwond1e-graads brandwond

1e graads brandwond: kenmerken en behandeling

Heb je een eerstegraads brandwond? Je bent dan bijvoorbeeld verbrand door de zon. Een 1e graads verbranding kun je thuis behandelen. Wij geven praktische tips.

Twijfel je of je een eerstegraads of tweedegraads brandwond hebt? Raadpleeg dan altijd een arts!

In het kort:

  1. Eerst water, de rest komt later! Koel de verbranding met water
  2. After sun. ALHYDRAN is een goede nabehandeling voor je verbrande huid

 

Kenmerken van een eerste graads brandwond

  • Rode en pijnlijke huid
  • Oppervlakkig: de huid is nog intact, er is dus geen sprake van een open wond
  • Soms gezwollen huid
  • De huid is droog en prikkelt

Eerstegraads brandwonden worden bijvoorbeeld veroorzaakt door: zonverbranding, heet water, ongelukjes met de kachel of een te hete strijkijzer.

We zouden het eigenlijk een eerstegraads verbranding moeten noemen en niet een eerstegraads brandwond. Dat komt doordat de huid niet stuk is, er is dus geen sprake van een wond.

LET OP! Als je andere verschijnselen hebt (beschadigde huid, nat, rood/witte kleur, koorts, rillingen, hoofdpijn, blaren, etc.), heb je een tweedegraads brandwond of erger. → Bel de huisarts om advies! Doe dit bij voorkeur wel terwijl je de brandwond onder lauw stromend leidingwater houdt (laat het water langs je brandwond stromen, niet direct erop).

Tips van EHBO specialisten

Eerstegraads brandwonden zijn prima thuis te behandelen. We hebben de adviezen van allerlei eerste hulp (EHBO) specialisten bekeken, ze zijn eenduidig:

1. Eerst water, de rest komt later!

Houdt de brandwond minimaal 10 minuten onder zacht stromend lauw water. Bij voorkeur: laat de straal van de kraan niet direct de brandwond raken, maar juist ernaast. Zodat het water langs je brandwond stroomt.

Geen kraan of douche in de buurt? Gebruik dan natte doeken, of iets anders wat voorhanden is. Zorg dat het water niet te koud is: dat vergroot de kans op onderkoeling en extra pijn.

Het is belangrijk om de huid eerst te koelen na een (1e graads) verbranding.

Bronnen:

Let op! Je moet nooit iets op een open brandwond smeren. Dus óók geen ALHYDRAN! Als je brandwond open is, heb je minimaal een tweedegraads verbranding. Bel in dat geval altijd een arts.

2. After sun crème

Huidarts.com raadt aan om na het koelen met water of een natte doek, after sun te gebruiken. Je kunt een paracetamol of aspirine innemen bij pijn. En verkoelende crème gebruiken bij jeuk (zolang de huid dicht is).

ALHYDRAN is een verkoelende, hydraterende Aloë Vera crème, met verse Aloë Vera gel. Dit kan als een fijne after sun gebruikt worden, omdat het de huid goed verzorgt. Na een verbranding moet je huid weer herstellen en ALHYDRAN helpt daarbij.

ALHYDRAN

Nabehandelen met ALHYDRAN

ALHYDRAN geeft goede resultaten bij alle brandwonden. Door de brandwond na te behandelen met een goede hydraterende crème, zorg je voor een natuurlijk en mooi herstel van je verbrande huid. Het heeft bovendien een verkoelend en jeukverlichtend effect.

Ook zeer ernstige brandwonden waarbij de huid fors beschadigd is. Veel brandwondencentra en artsen gebruiken niet voor niets onze littekencrème als nabehandeling van de brandwonden van hun patiënten.

Wist je dat… de werking van ALHYDRAN bij brandwonden is bewezen in het wetenschappelijke onderzoek van Brandwondencentrum UZ Gent?

Probeer het zelf en vraag een gratis ALHYDRAN proefmonster aan.

Ervaringen met ALHYDRAN bij brandwonden

Het gebruik van ALHYDRAN heeft zeker bijgedragen tot verzachting van de klachten: pijnlijke, stekende jeuk in mijn hals na zonverbranding. Algeheel herstel van de huid is twijfelachtig volgens de dermatoloog, maar ik wordt 's nachts niet meer wakker van de jeuk, en kan weer kleding verdragen aan mijn hals. ALHYDRAN werkt direct verkoelend en verzachtend, smeert makkelijk uit. Ik blijf er voorlopig mee doorgaan.

Freek van Leeuwen

Ik heb brandwonden op mijn hand, gezicht en borst. Op advies van mijn arts heb ik ALHYDRAN gesmeerd. Ik had geen pijnklachten meer en de littekencrème haalde de warmte snel uit mijn brandwond. Ook de jeuk werd stukken minder. Door de snelle werking kon ik snel weer aan het werk.

Anoniem

Mijn verbrande huid ziet er bijna weer normaal uit. Er blijft altijd een beetje kleur verschil. Ik ben heel tevreden.

Antoinette

Probeer ALHYDRAN nu

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.