Brandwond behandelenBrandwond behandelen

2e graads brandwond behandelen en verzorgen

Een tweedegraads brandwond is pijnlijk en kan (als het om een diepe verbranding gaat) een litteken achterlaten. Goede verzorging van de verbrande huid verlicht klachten en bevordert het herstel.

Let op:
Als je (zeer) ernstige brandwonden hebt opgelopen, moet je niet hier zijn. Koel met water en bel je huisarts of – als er echt nood aan de man is – 112. Bel bij twijfel altijd een arts!

Stap 1: Koelen met water

Het advies van brandwond specialisten is eenduidig:

Koel minimaal 10 minuten. Gebruik lauw water, níet (ijs)koud. Dan loop je het risico onderkoeld te raken. Gebruik bij voorkeur stromend water (kraan of douche).

Bronnen en uitgebreidere tips voor de behandeling na verbranding:

Hoe kun je het beste een tweedegraads brandwond verzorgen, om een litteken en huidklachten zoveel mogelijk te voorkomen? Daarvoor is het belangrijk om wat meer te weten over brandwonden:

Wat is een tweede graads brandwond?

Een tweedegraads brandwond is een verbranding van de buitenste huidlagen, waarbij de huid beschadigd is. Dit kan zorgen voor flinke pijn en huidklachten.

Bij tweedegraads verbrandingen is de huid rood, vochtig, pijnlijk en er kunnen blaren ontstaan. Bij een diepe verbranding heeft de warmte langer kunnen doordringen in de huid, dan is de huid is roodachtig/wit, nat en zeer pijnlijk. Blaren kunnen zichtbaar aanwezig zijn.

Kenmerken en klachten

Er zijn 2 typen tweedegraads brandwonden: oppervlakkige en diepe.

Oppervlakkige tweedegraads brandwond:

  • Je opperhuid is beschadigd
  • Je huid is glanzend rood/roze
  • Je huid is nat
  • Meestal heb je blaren
  • Je huid voelt pijnlijk

Diepe tweedegraads brandwond:

  • Je huid is erger beschadigd
  • Je huid ziet roodachtig/wit
  • Je huid is nat
  • Meestal heb je blaren
  • Je huid voelt zeer pijnlijk

Na sluiting van de wond kunnen littekens ontstaan. ALHYDRAN helpt de klachten te verlichten je je huid te herstellen na wondsluiting.

Na wondsluiting: gebruik goede littekencrème

De kans op een litteken na een brandwond is heel groot. Je huid probeert te herstellen en trekt daardoor vocht uit je diepere huidlagen. Je beschadigde huid kan dat vocht echter niet vasthouden. Daardoor droogt je huid uit, kan trekken, voelt snel geïrriteerd en pijnlijk, en herstelt lelijk (lees: litteken).

Wanneer je regelmatig een littekencrème op je huid smeert die én vocht inbrengt, én ervoor zorgt dat je huid die vocht weer kan vasthouden, verlicht je je klachten en voorkom je littekens.

ALHYDRAN: littekencrème met bewezen werking

ALHYDRAN is één van de weinige littekencrèmes waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond. De ervaringen van onze klanten spreken eveneens boekdelen. Probeer ALHYDRAN gratis om je (gesloten!) tweedegraads brandwond te verzorgen!

Ervaringen met ALHYDRAN bij brandwonden

Na een steekvlam heb ik flinke 1e en 2e graads brandwonden opgelopen in mijn gezicht en hals. Nadat de wonden dicht waren ben ik meteen gaan smeren met ALHYDRAN. Het is een ongelooflijk fijn product. De brandwonden en littekens zijn wonderbaarlijk mooi genezen! Deze crème is alles verzorgend. Ik ben meer dan tevreden.

Marion Thewessen

Onlangs heb ik een ernstig ongeluk gehad en heb ik 1ste en 2e graad brandwonden opgelopen op mijn borst en maag. Na het aanbrengen van ALHYDRAN voelde ik een sterke verlichting van de jeuk, pijn en droogheid van mijn verbande huid. Binnen een paar dagen werd mijn huid al soepeler en vervaagden de littekens.

Robby Nahr sr.

ALHYDRAN gebruiken bij brandwonden