Brandblaar op handBrandblaar op hand

Hoe behandel je een brandblaar?

Een brandblaar is meestal het gevolg van een (oppervlakkige) tweedegraads brandwond. Het kan leiden tot infecties en andere complicaties dus het is belangrijk om te weten hoe je een brandblaar het beste kunt behandelen.

Je herkent een brandblaar aan het blaasje dat op je huid ontstaat, en zich vult met vocht. In de meeste gevallen kun je een brandblaar zelf behandelen. Neem bij twijfel contact op met een arts.

In dit blog bespreken we de stappen die je zelf kunt ondernemen.

Brandblaar behandelen:

Bij de verzorging van een brandblaar zijn er bepaalde handelingen die je zelf kunt doen, of juist moet vermijden. Wij bespreken ze stap voor stap en nemen je mee in het genezingsproces van een brandblaar.

Wist je dat… ALHYDRAN wordt gebruikt door brandwond specialisten bij de behandeling van brandwonden na wondsluiting om het herstel van de huid te bevorderen?

Gratis proefmonster ALHYDRAN

Prik je brandblaar niet door

Brandblaar doorprikken of niet?

Een brandblaar moet je niet doorprikken. De blaar geeft de best mogelijke bescherming van de nieuwe huid. Die nieuwe huid ontstaat onder de brandblaar. Daarnaast is de kans op infecties bij een open brandblaar veel groter dan wanneer deze heel blijft. Bacteriën en andere ziekteverwekkers krijgen namelijk de kans om de open huid binnen te dringen.

Ook loop je het risico dat je je huid verder beschadigt. Daardoor is de kans op een brandwond litteken groter.

Behandel de rode (dichte) huid rondom de blaar met een crème

Vaak is er rondom je brandblaar ook nog verbrande huid te zien. Deze ziet er rood of roze uit en is geïrriteerd. Deze gesloten huid kun je behandelen met een hydraterende crème, zoals ALHYDRAN Aloë Vera crème. Zo help je de huid genezen en verminder je klachten van pijn en jeuk.

Let op: smeer ALHYDRAN alléén op de gesloten huid rondom de blaar, nooit direct op de (open) brandblaar of op je open huid. Dit kan namelijk tot infecties of irritatie leiden. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch specialist.

De brandblaar doet pijn

Heb je echt veel last van je blaar? Dan kun je alsnog besluiten deze toch door te prikken. Doe dat wel op een zo hygiënisch mogelijke manier, om infecties te voorkomen. Overleg ook eerst even met je huisarts.

Hieronder beschrijven we de stappen van het doorprikken van een brandblaar, volgens specialisten:

Stap 1: Het belangrijkste bij het doorprikken van een blaar is dat dit steriel gebeurt, zodat er geen bacteriën of vuil bij de wond komen. Was eerst grondig je handen voor je een blaar gaat doorprikken.

Stap 2: Ontsmet vervolgens de huid op en rond de blaas met een ontsmettingsmiddel.

Stap 3: Vervolgens prik je de gesloten blaar door met een steriele naald. Dit doe je aan de boven- en onderkant van de blaar, dus op twee tegenoverliggende plaatsen, zo dicht mogelijk bij de huid.

Stap 4: Vang het vocht op met een gaasje en druk zo nodig voorzichtig overtollig vocht weg met een ander gaasje of watje.

Stap 5: Ontsmet de huid opnieuw.

Stap 6: Vervolgens dek je de blaar af met een steriele pleister.

Let op! Een brandblaar kan oppervlakkig of diep zijn. Met het oog zijn die twee niet te onderscheiden. Maar als je merkt dat de wond 2 weken na de verbranding niet goed geneest of je hebt littekenklachten, ga dan naar de huisarts of het brandwondencentrum.

De brandblaar is open gegaan

Brandblaren zijn meestal onschuldig, maar er is altijd kans op een infectie. Daarom is het belangrijk om voorzichtig en hygiënisch om te gaan met de open wond.

“Bij kapotte blaren groter dan een 2 euro munt kun je overwegen de losse vellen met een klein, schoon schaartje weg te knippen. Dek een kapotte, weggeknipte blaar af met een paraffine gaas en een pleister of verband.” – Thuisarts.nl

Hoe herstelt een brandblaar?

Huidherstel na brandblaarEen brandblaar geneest en droogt vanzelf uit als deze heel blijft. Als het goed is, zit hieronder je nieuwe, herstelde huid. Als een brandblaar kapot is gegaan, moet je deze zelf schoonhouden en de kapotte huid steriel wegknippen. Er blijft een open wond achter, deze bedek je met paraffine gaas en een pleister of verband.

Zodra je brandblaar verdwenen is en de huid weer gesloten is, kun je overwegen om verder herstel te ondersteunen. Je huid kan na de opgelopen brandwond namelijk nog last hebben van droogheid en schilfers.

Door het smeren van een hydraterende Aloë Vera crème help je de vochtbalans van je kwetsbare huid herstellen. Je huid heeft namelijk vocht nodig om weer aan te sterken. ALHYDRAN crème heeft deze hydraterende eigenschappen en is bovendien hypoallergeen. Een hypoallergene crème vermindert irritatie, is doorgaans zachter voor de huid en vermindert de kans op allergische reacties.

Brandwond specialisten gebruiken ALHYDRAN

Brandwond specialisten in brandwondencentra gebruiken allerlei hulpmiddelen om het herstel van de huid te bevorderen. Bijvoorbeeld druktherapie en siliconenverband, maar ook hydraterende crème. Vochtverlies is een groot probleem bij ernstige huidbeschadigingen zoals brandwonden. Daarom wordt ALHYDRAN veel gebruikt bij de behandeling van brandwonden na wondsluiting.

Lees meer over brandwonden op onze brandwonden pagina. Of bekijk het blog wat te smeren op brandwonden.

Gratis proefmonster ALHYDRAN

Bronnen:

Ervaringen met ALHYDRAN bij brandwonden

Ik had gloeiendheet vet op mijn vingers gekregen, nadat een stukje vlees van de vork was gevallen. Ik heb ALHYDRAN aangeschaft en het resultaat is geweldig. Vooral op mijn middelvinger zat een grote blaar. Het ziet er weer uit als voorheen.

C. Walraven

Ik heb een tattoo waar blaren op zijn ontstaan door de laserbehandeling. Deze blaren zijn kapot gegaan. Calendula is niet geschikt (genoeg) voor open wondjes, prikt ook een beetje. ALHYDRAN is zachter en lijkt een helende werking te hebben. Iets minder zwelling al vlak na gebruik.

Tim

ALHYDRAN heeft erg goed geholpen bij mijn lelijke brandwonden. Ik had brandblaren door olijfolie op de wijs- en middelvinger. De blaren gingen stuk en gaven een lelijk litteken. Ik heb de crème gebruikt toen de wond droog was. Heel erg fijn dat er al na twee dagen een resultaat zichtbaar was. Ik heb zelfs geen litteken meer! Ik ben heel tevreden.

Ine

Probeer ALHYDRAN nu

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

Let op! We versturen alleen in Nederland proefmonsters.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.