Brandblaar op handBrandblaar op hand

Hoe behandel je een brandblaar?

Een brandblaar is een tweedegraads brandwond, die je in de meeste gevallen zelf kunt behandelen. Je herkent een brandblaar aan het blaasje dat op je huid ontstaat, dat zich vult met vocht.

We delen de adviezen van eerste-hulp-verleners over de behandeling van een brandblaar.

Let op! Een brandwond is een ernstige verwonding. Neem bij twijfel of ernstige klachten contact op met een (huis)arts.

Brandblaar behandelen:

Wist je dat… ALHYDRAN wordt gebruikt door brandwond specialisten bij de behandeling van brandwonden na wondsluiting om het herstel van de huid te bevorderen?

Gratis proefmonster ALHYDRAN

Moet je een brandblaar doorprikken?

Brandblaar doorprikken of niet?
Veel mensen denken dat ze een brandblaar moeten doorprikken. Dat moet je niet doen! De blaar geeft de best mogelijke bescherming van de nieuwe huid, die ontstaat onder de brandblaar. Daarnaast is de kans op infecties bij een open brandblaar veel groter dan wanneer deze heel blijft.

Het advies van specialisten:

 • ‘Laat blaren zoveel mogelijk heel. Een blaar geeft de beste bescherming voor de nieuwe huid die daaronder ontstaat.’ – Thuisarts.nl
 • ‘Maak de blaren niet open, zo beperk je de kans op infectie.’Stichting Brandwonden

Wil je je rode huid behandelen?

Vaak zit er om je brandblaar ook nog verbrande huid. Deze ziet er rood of roze uit en is geïrriteerd. Deze gesloten huid kun je al behandelen met een hydraterende crème, zoals ALHYDRAN Aloë Vera crème. Zo help je de huid genezen en verminder je klachten van pijn en jeuk.

Heb je heel veel last van de brandblaar?

Als je veel last hebt van de blaar, dan kun je besluiten deze toch door te prikken. Doe dat wel een zo hygiënisch mogelijke manier, om infecties te voorkomen.

Het advies van specialisten:

 • ‘Als u een blaar gaat doorprikken, gebruik dan een naald die u steriel gemaakt heeft met alcohol of sterilon. En was, voordat u uw wond gaat behandelen, zorgvuldig uw handen met water en zeep om de kans op infectie te verkleinen. – Thuisarts.nl
 • ‘Bel de huisarts of huisartsen post bij kleine verbrandingen met blaren en/of een zwarte of grauwwitte huid. Bel 112 bij grote verbrandingen met blaren en/of een zwarte of grauwwitte huid’ – EHBO.nl

Let op! Een brandblaar kan oppervlakkig of diep zijn. Met het oog zijn die twee niet te onderscheiden. Maar als je merkt dat de wond 2 weken na de verbranding niet goed geneest of je hebt littekenklachten, ga dan naar de huisarts of het brandwondencentrum.

Wist je dat? Bij ernstige brandwonden kunnen ook tijdens het genezen van de huid blaren ontstaan. Nadat een brandwond aan het oppervlak is genezen, gaat het herstelproces onder het huidoppervlak door. De huid is extra kwetsbaar. Stoten of schaven, maar ook beweging (rondom een gewricht) kan zo’n blaar veroorzaken.

Wat moet ik doen als een blaar toch kapot gaat?

Brandblaren zijn meestal onschuldig, maar er is altijd kans op een infectie. Daarom is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met de open wond.

Het advies van specialisten:

‘Bij kapotte blaren groter dan een 2 euro munt kunt u de losse vellen eventueel met een klein schoon schaartje weg knippen. Dek een kapotte, weggeknipte blaar af met een paraffine gaas en een pleister of verband.’Thuisarts.nl

‘Als de blaren pijn veroorzaken of door wrijving zouden stukgaan, kan je ze met een steriele naald openprikken en het wondvocht deppen met een steriel, met ontsmettend product doordrenkt depkompres. Wij adviseren om losliggende huid op een steriele of zo hygiënisch mogelijke manier te verwijderen.’Stichting Brandwonden

Hoe herstelt je huid na een brandblaar?

Huidherstel na brandblaar
Een brandblaar geneest en droogt vanzelf uit als deze heel blijft. Als het goed is zit hieronder je nieuwe, herstelde huid. Als een brandblaar kapot is gegaan moet je deze zelf schoonhouden en de kapotte huid steriel wegknippen. Er blijft een open wond achter, deze bedek je met paraffine gaas en een pleister of verband.

Wanneer je huid dicht is (je brandblaar is weg of kapotte brandblaar is genezen), kun je verder herstel ondersteunen. Door hydraterende Aloë Vera crème te smeren help je de vochtbalans van je kwetsbare huid. Deze heeft vocht nodig om weer aan te sterken na de brandblaar.

In ALHYDRAN crème zit sterke Aloë Vera gel, vol met goede vitaminen en mineralen, die je huid extra helpt bij het genezen.

Gratis proefmonster ALHYDRAN

 

Berenklauw zorgt ook voor blaren

De plant Berenklauw zorgt voor rottige klachten, waaronder blaren, deze lijken op brandblaren. Dit gebeurt wanneer je in contact bent geweest met (het sap van) de plant en in de zon bent geweest. Na 24 uur ontstaan dan vervelende rode vlekken die jeuken. Grote blaren kunnen ontstaan. Ze genezen na één tot twee weken. Er kunnen daarna littekens ontstaan en je huid kan bruin verkleuren.

Wat te doen bij contact met een Berenklauw?

Berenklauw

Dit is het advies van het Rode Kruis:

 • Was je huid meteen met veel lauw water en zeep.
 • Bij contact met de ogen: spoel met veel water.
 • Blijf uit de zon. Als je geen uv-licht (zonlicht of zonnebanklicht) op de huid krijgt, krijg je waarschijnlijk geen
  (brand)blaren.
 • Heb je een paar kleine blaartjes die nauwelijks pijn doen? Spoel deze met lauw water en doe er daarna niet-klevend verband of een pleister op.
 • Grote plekken of uitgebreid contact gehad met de plant? Neem contact op met de huisarts of spoedpost. En bedek de huid tegen zonlicht.

Je kunt ALHYDRAN smeren om je geïrriteerde huid te verzorgen.

Brandwond specialisten gebruiken ALHYDRAN

Brandwond specialisten in brandwondencentra gebruiken allerlei hulpmiddelen om het herstel van de huid te bevorderen. Bijvoorbeeld druktherapie en siliconenverband, maar ook hydraterende crème. Vochtverlies is een groot probleem bij ernstige huidbeschadigingen zoals brandwonden. Daarom wordt ALHYDRAN veel gebruikt bij de behandeling van brandwonden na wondsluiting.

Lees meer over brandwonden.

Ervaringen met ALHYDRAN bij brandwonden

Ik had gloeiendheet vet op mijn vingers gekregen, nadat een stukje vlees van de vork was gevallen. Ik heb ALHYDRAN aangeschaft en het resultaat is geweldig. Vooral op mijn middelvinger zat een grote blaar. Het ziet er weer uit als voorheen.

C. Walraven

Ik heb een tattoo waar blaren op zijn ontstaan door de laserbehandeling. Deze blaren zijn kapot gegaan. Calendula is niet geschikt (genoeg) voor open wondjes, prikt ook een beetje. ALHYDRAN is zachter en lijkt een helende werking te hebben. Iets minder zwelling al vlak na gebruik.

Tim

ALHYDRAN heeft erg goed geholpen bij mijn lelijke brandwonden. Ik had brandblaren door olijfolie op de wijs- en middelvinger. De blaren gingen stuk en gaven een lelijk litteken. Ik heb de crème gebruikt toen de wond droog was. Heel erg fijn dat er al na twee dagen een resultaat zichtbaar was. Ik heb zelfs geen litteken meer! Ik ben heel tevreden.

Ine

Probeer ALHYDRAN nu

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.