Acne littekensAcne littekens

Wat helpt tegen acne-littekens?

Puistjes (acne) zijn op zich al vervelend genoeg. Nog vervelender is wanneer je er blijvend aan herinnerd wordt door een litteken. Je kunt deze acne-littekens voorkomen, in ieder geval voor een deel. Daarvoor geven we je tips.

Heb je al acne-littekens? Lees dan hoe je die (thuis) kunt behandelen. Want er zijn manieren om de zichtbaarheid te verminderen.

Inhoudsopgave

Hoe kun je acne-littekens voorkomen? 4 tips

  1. Knijp de puistjes niet uit!

Je realiseert je dit misschien niet, maar puistjes zijn eigenlijk kleine wondjes. Dat betekent: blijf ervan af! Hoe meer je eraan zit, hoe groter de kans op een zichtbaar litteken.

Dus hoe groot de verleiding ook is, knijp je puistjes niet uit. Op korte termijn zie je er dan misschien minder van. Maar op lange termijn leidt het alleen maar tot ellende. Want:

Bij puistjes uitknijpen komt talg vrij. Dit komt in je huid terecht en veroorzaakt heftige ontstekingen. Daardoor heb je een grotere kans op meer én grotere littekens.

  1. Krab puistjes niet open

Helaas gaat dit soms ook onbewust, maar probeer het toch zo veel mogelijk te voorkomen. Want de open wondjes die je maakt door te krabben, kunnen gaan ontsteken. Met als gevolg lelijke littekentjes.

Wonden moeten uit zichzelf genezen, en dat geldt dus ook voor je puistjes. Wacht tot het puistje of het korstje vanzelf van je gezicht valt tijdens het wassen.

  1. Ga zo min mogelijk in de zon

De zon zorgt voor verkleuring van littekens. Daardoor zijn ze extra zichtbaar. Dek je puistjes en helende wondjes dus zo goed mogelijk af. Als dit niet mogelijk is, smeer je litteken dan in met een littekencrème met SPF om je litteken te beschermen in de zon.

  1. Houd je acne-huid zo schoon mogelijk

Vuil in acne-wondjes kan gaan ontsteken en littekens veroorzaken. Reinig je huid met water en een goede reiniger. Hoe schoner je je huid houdt, hoe minder kans op ontstekingen. Want door te reinigen, verwijder je overtollige talg. Gebruik hiervoor een zeepvrij product. Vermijd agressieve middelen die je huid uitdrogen en je huidbarrière beschadigen. Vraag hierover advies aan een huidspecialist. Zie ook tip 6.

  1. Gebruik ALHYDRAN zodra je huid gesloten is

ALHYDRAN is een littekencrème waarvan de werking wetenschappelijk en klinisch bewezen is. Onze crème hydrateert én geeft je huid een beschermlaagje. Dat helpt om acne-littekens te voorkomen en verminderen.

  1. Acne bestrijden? Bespreek je huidprobleem eerst met een specialist

De beste manier om acne-littekens te voorkomen, is natuurlijk de acne zelf voorkomen. Aan middeltjes tegen acne geen gebrek! Maar voordat je gaat experimenteren met allerlei producten: raadpleeg een huidspecialist. Zeker als je ernstige acne hebt. Het is niet snel schadelijk om met verschillende middeltjes te experimenteren. Maar wat voor anderen werkt, werkt niet per se voor jou. Want puistjes hebben veel verschillende oorzaken. Die bepalen of een behandeling werkt.

Kortom: achterhaal eerst de oorzaak. Ga dan pas gericht je acne bestrijden.

Hoe kun je acne-littekens verwijderen of verminderen?

Eerst het slechte nieuws: geen enkel litteken kun je volledig verwijderen. Dus ook acne-littekens niet. Meer weten hierover? Lees: Littekenweefsel verwijderen: Is dat mogelijk?

Maar acne-littekens verminderen? Dat is heel goed mogelijk, gewoon thuis. Soms heb je er alleen geduld voor nodig. Soms is er iets meer nodig.

Er zijn veel middeltjes die worden aangeraden om acne littekens te behandelen. Maar écht bewijs voor deze middeltjes is er niet. Wat wél wetenschappelijk is bewezen, is de littekencrème van ALHYDRAN. Bovendien is ALHYDRAN een van de weinige littekencrèmes die wetenschappelijk en klinisch bewezen is. Als je al acne of wondjes hebt, helpt onze littekencrème je huid goed te hydrateren én een beschermlaagje te geven. Zo werkt je huidbarrière weer naar behoren. Hierdoor voorkom en verminder je acne-littekens. Lees meer over de bewezen werking van ALHYDRAN.

Hoe kun je acne-littekens laten behandelen?

Zijn jouw acne-littekens zo ernstig dat thuisbehandelingen niet helpen? Dan kun je overwegen om ze te laten behandelen. Of deze voor jou werken, kunnen wij onmogelijk zeggen. Alles hangt af van jouw persoonlijke situatie.

De mogelijke behandelingen zijn:

  • Chemische peeling
  • Dermapen
  • Gezichtsbehandeling
  • Laserbehandeling
  • Microneedling
  • Operatie (bijvoorbeeld plastische chirurgie)
  • Opvullen van diepe acne-littekens (‘putjes’) met fillers
  • Plastische chirurgie

Doe dergelijke behandelingen altijd bij betrouwbare partijen. Overleg het liefst eerst met een huidspecialist.

Het nadeel van deze behandelingen? Dat ze over het algemeen duur zijn. Zeker als je ze na enkele weken of maanden weer moet herhalen. En sommige zijn best ingrijpend. Dat maakt die behandelingen niet laagdrempelig.

In sommige gevallen is vergoeding van je zorgverzekering mogelijk.

ALHYDRAN: de beste thuisbehandeling tegen acne-littekens?

Wil jij de kans op acne-littekens verminderen? Of bestaande littekens doen vervagen? Dan heb je veel baat bij onze littekencrème. De belangrijkste functie van ALHYDRAN is de huidbarrière herstellen en uitdroging van je huid voorkomen. Zo herstelt je huid mooier, wat littekenvorming beperkt.

Op basis van pure Aloë Vera

ALHYDRAN bevat 45% pure Aloë Vera-gel van de soort Barbadensis miller. De gel van deze plant wordt in de medische wereld gebruikt bij de behandeling van allerlei littekens, waaronder littekens door brandwonden.

De werking van ALHYDRAN is wetenschappelijk en klinisch bewezen. Juist daarom wordt onze crème door veel artsen in ziekenhuizen en brandwondencentra gebruikt.

Wat kun je doen als je al littekens van puistjes in je gezicht hebt?

Ook dan kun je ALHYDRAN smeren. Uit de onderzoeken is namelijk gebleken dat de crème er ook voor zorgt dat bestaande littekens verminderen en in sommige gevallen zelfs nagenoeg onzichtbaar worden. Dat blijkt ook uit de ervaringen van gebruikers.

Ook geschikt bij verdikte littekens

Ligt jouw litteken ‘op’ je huid én is je litteken nog actief? Dan kun je met ALHYDRAN verdere verdikking voorkomen en heb je de meeste invloed op de zichtbaarheid van je litteken.

Wil je weten hoe je kan zien of je litteken nog actief is? Download dan de gratis Littekengids en lees alles over (actieve) littekens en behandelingen.

Wanneer is ALHYDRAN niet de oplossing?

Heb je verzonken acne-littekens (putjes in je huid)?

Als je litteken verzonken is in je huid, spreken we van een atrofisch litteken. Geen enkele crème zorgt dat die ‘putjes’ weer verhoogd worden tot je normale huidoppervlak, ook ALHYDRAN niet.

Wél zorgt ALHYDRAN ervoor dat je atrofische litteken rustiger wordt: soepeler, minder rood en elastisch. Ook heb je minder last van jeuk.

Is je acne-litteken volledig wit?

Gebruik ALHYDRAN dan niet. Neem in plaats daarvan contact op met een specialist: een huidtherapeut of dermatoloog.

Probeer ALHYDRAN gratis

Vraag een gratis proefmonster aan en overtuig jezelf…

Ervaringen met ALHYDRAN bij acne

ALHYDRAN heeft mij letterlijk meer zelfvertrouwen gegeven doordat de littekens van mijn acne naar de achtergrond zijn verdwenen. Ik raad het iedereen aan.

Suzan

Door acne had ik last van littekens. Een vriendin van mij heeft mij het aangeraden om deze crème eens te proberen, omdat het bij haar erg goed werkte. Nu gebruik ik al een tijdje ALHYDRAN en ziet mijn huid er veel rustiger en mooier uit.

Roos van den Berg

Door mijn huidtherapeut ben ik aan deze crème gekomen. Het is een fijne crème, ik gebruik het nu al een maar maanden en mijn acne littekens zijn (bijna) weg.

Vrouw

Veelgestelde vragen over acne-littekens

Er bestaan 3 vormen van acne littekens:

  • atrofische littekens
  • hypertrofische littekens
  • keloïde littekens

Bijna 80% van de mensen met acne-littekens heeft voornamelijk atrofische littekens. Deze vormen het grootste deel van de littekens in de huid. Ze ontstaan wanneer tijdens de wondgenezing te weinig huid werd aangemaakt. Ze zorgen voor deukjes en putjes in de huid.

Lees meer over de soorten littekens.

Het beste advies dat we kunnen geven is: zoek advies en hulp van huidspecialisten die veel weten van de donkere huid. Zij kunnen een behandeling op maat voor je maken.

Een donkere huid maakt meer talg aan. Daarbij raken de talgklieren sneller verstopt. Want een donkere huid heeft een dikkere hoornlaag dan de lichte huid.

Het is dan ook niet gek dat je sneller acne hebt met een donkere huid. En dus dat je meer risico loopt op acne(-littekens).

Littekens ontstaan vooral bij ernstige vormen van acne, bij een heftige ontsteking. Maar ook bij lichte acne kunnen littekens achterblijven; dat hangt af van hoe gevoelig je daarvoor bent. Uitknijpen en krabben vergroten het risico op blijvende schade.

Studies hebben aangetoond dat hoe ernstiger en hoe langer de ontstekingsprocessen bij acne verlopen, hoe groter de kans is op littekenvorming. Behandel je acne te laat? Dan is de kans groter dat littekens ernstiger zijn en je huid meer ontsieren.

Het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt voordat acne-littekens uit zichzelf vervagen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de ernst van het litteken. Sommige littekens verdwijnen helemaal niet.

Over het algemeen geldt: als je litteken niet meer actief is (en dus is uitgerijpt) zal er weinig verbetering meer zijn. Zorg dat je voor die tijd je huid een handje helpt. Wil je weten hoe je kan zien of je litteken nog actief is en welke behandelingen mogelijk zijn? Download de gratis Littekengids.

Wat voor jou de snelste manier is, hangt af van jouw situatie. Misschien heb je aan een crème genoeg om je littekens te doen vervagen. Maar als het bijvoorbeeld om putjes gaat, is een andere behandeling nodig.

Vraag advies aan een huidspecialist.

Smeer met crèmes die bewezen effectief zijn op de gesloten huid. Een littekencrème als ALHYDRAN, bijvoorbeeld. ALHYDRAN vermindert klachten en herstelt je beschadigde huid. Daardoor kunnen ook bestaande littekens vervagen.

De beste behandeling hangt af van jouw situatie. Misschien heb je aan een crème genoeg om je littekens te doen vervagen. Maar als het bijvoorbeeld om putjes gaat, is een andere behandeling nodig.

Vraag advies aan een huidspecialist.

Ja, je zorgverzekering kan bepaalde behandelingen vergoeden. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Verwijderen van littekens is nooit mogelijk. Maar wel kunnen oude littekens nog vervagen en littekenklachten verminderen. Bijvoorbeeld door te smeren met een goede, herstellende crème als ALHYDRAN.

Nee. Sterker nog: de zon is al niet goed voor je gezonde huid, laat staan je beschadigde en/of littekenhuid.

Littekens kunnen verkleuren in de zon. Daardoor worden ze juist nóg zichtbaarder. Ook dringt schadelijke straling makkelijker je huid binnen. Daardoor loop je meer risico op (ernstige) huidziektes.

Komt je litteken toch in aanraking met dag- of zonlicht? Smeer je litteken dan in met een littekencrème met UV-bescherming.

Nee, bij een rode huid hoeft er (nog) geen sprake te zijn van een litteken. De rode verkleuring is een teken dat de huid aan het herstellen is. Meestal krijg je dan geen litteken, soms wel.

Wil je hier meer over weten? Download dan de gratis littekengids.

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen wereldwijd. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Puistjes (net zoals mee-eters) zijn één van de symptomen hiervan. Bij sommige mensen is dit slechts een enkel puistje. Maar bij de ander is het veel uitgebreider met nogal wat impact op het uiterlijk.

Bij acne zijn de haarfollikels en talgklieren van de huid verstopt. De bekende puistjes die hierdoor ontstaan, herken je aan het witte kopje. Dat ontstaat door het talg dat hier opgehoopt zit.

Het verschil is dus dat acne een huidaandoening is en een puistje een symptoom van deze aandoening kan zijn.

Probeer ALHYDRAN nu

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.