Litteken op handLitteken op hand

Littekenweefsel verwijderen: is dat mogelijk?

Je hebt een (oud) litteken, en dat wil je verwijderen. Wat dat betreft moeten we je teleurstellen: is een litteken eenmaal (deels) gevormd, dan zal het altijd in meer of mindere mate zichtbaar blijven. Zelfs plastische chirurgie herstelt je huid niet tot de ‘gave’ huid die je vóór het litteken had.

Maar wacht, het volgende kun je nog wél doen:

  • Afhankelijk van hoe oud het littekenweefsel is, kun je wél de vorming nog beïnvloeden
  • Onafhankelijk van hoe oud het littekenweefsel is, kun je altijd iets doen aan klachten die erdoor zijn ontstaan.

Litteken jonger dan 2 jaar? Gebruik littekencrème

Is je litteken jonger dan 2 jaar? Dan is je huid nog bezig te herstellen van de wond die het litteken veroorzaakt. Je kunt nú nog iets doen om de groei van het littekenweefsel te verminderen.

Het is zaak dat je zo snel mogelijk begint het littekenweefsel te behandelen met een goede littekencrème. Zoals onze crème: ALHYDRAN. Eén van de weinige littekencrèmes waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is.

Uit studies van het Brandwondencentrum Rotterdam (NL), Brandwondencentrum Gent (BE) en Revalidatiecentrum Bad Klosterlausnitz (D) blijkt dat ALHYDRAN:

  • Helpt om afwijkende littekenvorming tegen te gaan
  • Je huidt versoepelt
  • Klachten als jeuk en roodheid verminderen

Ook de vele positieve ervaringen met ALHYDRAN bevestigen de goede werking van de crème. Hoe eerder je begint met smeren, hoe beter.

Litteken ouder dan 2 jaar? Verlicht je klachten

Is je litteken ouder dan 2 jaar? Dan kun je de vorm en kleur van je litteken niet of nauwelijks meer beïnvloeden. Een chirurgische correctie kan daar nog wél iets aan doen, maar zelfs dan krijg je je gave huid niet meer terug.

Naast het feit dat een litteken ouder dan 2 jaar lelijk is, zijn er ook andere veelvoorkomende klachten: jeuk, stugheid, hardheid, pijn en ‘trekken’ van de huid. Als je die klachten herkent, dan kun je daar iets aan doen met littekencrème.

De klachten ontstaan omdat je oude litteken belangrijke huidfuncties mist. De belangrijkste: hydratatie en vochtregulering. Door het ontbreken van vocht, droogt je littekenhuid uit. Dáárdoor ontstaan bovenstaande klachten.

ALHYDRAN littekencrème hydrateert je littekenhuid en zorgt ervoor dat het vocht niet direct weer verdampt. Vooral die laatste eigenschap is belangrijk: andere littekencrèmes brengen alleen vocht in. Maar omdat je littekenweefsel vocht niet kan vasthouden, zoals gewone huid, verdampt het direct weer. Je huid droogt dan uiteindelijk alleen maar meer uit. ALHYDRAN zorgt voor een ‘dakje’ op je litteken, waardoor het vocht behouden blijft.

De hierboven beschreven werking van ALHYDRAN is bewezen. Gebruik ALHYDRAN, en je klachten zullen verminderen of zelfs verdwijnen. Oud littekenweefsel verwijderen is niet mogelijk (hoogstens verlicht de kleur ietwat). Maar zoals je gelezen hebt, kun je aan je klachten wel degelijk iets doen.

Medische ingrepen om littekens te ‘verwijderen’

Soms is een goede huidverzorging alleen niet voldoende. Er zijn verschillende medische ingrepen, waarmee je de zichtbaarheid van littekens kunt verminderen. Ook hierbij geldt: Geen enkele van de methoden geeft de garantie dat het litteken volledig verdwijnt.

Laserbehandeling

Met een laserbehandeling kunnen bepaalde littekens minder opvallend worden gemaakt, bijvoorbeeld met gefractioneerde CO2 laser. Nadeel van laseren is wel dat de behandeling zelf pijnlijk is en dat er nog geen doorslaand wetenschappelijk bewijs van de werking tegen littekens is.

Na laserbehandeling wordt ALHYDRAN gebruikt om klachten te verlichten en de huid te helpen herstellen.

Operatieve litteken correcties

Met behulp van een operatie wordt het ongewenste litteken verwijderd en op een minder opvallende manier opnieuw gehecht. Zo kan het litteken versmald, verkort of verplaatst worden naar een (meer) natuurlijke huidlijn.

Bij de operatie ontstaat een nieuw litteken, met ALHYDRAN verminder je littekenklachten en verklein je de kans op een afwijkend litteken.

Dermabrasie

De littekens en de omliggende huid worden weer gelijk gemaakt, door deze af te schaven met een soort frees. Bij oppervlakkige, niet te diepe littekens is het resultaat het beste. Bijvoorbeeld bij atrofische littekens na acné of waterpokken. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig. Er ontstaat bij elke behandeling een wond die weer moet genezen.

De wond die ontstaat door de behandeling kan na wondsluiting behandeld worden met ALHYDRAN, om de huid te helpen herstellen.

Chemische peeling

Met de chemische peeling wordt de celdeling in de huid versneld. Er treedt een soort vernieuwing op van de buitenste huidlaag (opperhuid). De behandelde huid gaat afschilferen. Het doel is dat het huidoppervlak egaliseert en het litteken minder opvalt. Deze methode is vooral geschikt voor oppervlakkige littekens, zoals acné littekens.

De peeling zorgt voor gecontroleerde ‘beschadiging’ van de huid. ALHYDRAN helpt de huid te herstellen.

Injecties

Er wordt een stof geïnjecteerd die de delingsactiviteit van het littekenweefsel verminderen, bijvoorbeeld corticosteroïde. De injectie kan ook eventuele ontstekingsverschijnselen (zoals roodheid en zwelling) verminderen. De bekendste stof die hiervoor gebruikt wordt is een (meestal triamcinolonacetonide). De injecties moeten meerdere keren herhaald worden, voor een goed resultaat. De behandeling kan pijnlijk zijn, omdat de vloeistof direct in het littekenweefsel wordt ingespoten.

De injecties zorgen voor gecontroleerde ‘beschadiging’ van de huid. ALHYDRAN helpt de huid te herstellen.

Probeer ALHYDRAN gratis uit

ALHYDRAN kun je gratis uitproberen door een gratis proefmonster te bestellen. (Binnen 2 werkdagen in huis.)

Wil je meer weten over de behandeling van littekens en het voorkomen van afwijkende littekens? Vraag gratis de littekengids aan!

Ervaringen met ALHYDRAN bij littekens

Ik had last van littekenweefsel na een knip bevalling. Een paar keer per dag goed masseren met ALHYDRAN heeft goed geholpen. De rest gebruik ik nu als dagcrème, superfijn!

K. Koppelaar

Het is een hele fijne lichte crème, het trekt goed in. Ik gebruik ALHYDRAN voor het behandelen van littekenweefsel. Mijn huid is zichtbaar aan het verbeteren.

Vrouw

Ik ben zeer positief! ALHYDRAN vermindert het littekenweefsel en maakt littekens minder zichtbaar.

Marcel

ALHYDRAN gebruiken voor jouw litteken

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.