Litteken op handLitteken op hand

Is littekenweefsel te verwijderen?

Een veelgestelde vraag: “Kun je littekenweefsel verwijderen?”. Helaas moeten we je teleurstellen: Eenmaal gevormd, blijft een litteken altijd in meer of mindere mate zichtbaar. Zelfs plastische chirurgie herstelt je huid niet tot de ‘gave’ huid die je vóór het litteken had.

Toch is dit niet het hele verhaal. We leggen uit wat je nog wél zelf kunt doen.

  • Je lichaam heeft (afhankelijk van de ernst) 3 maanden tot 2 jaar nodig om een beschadigde huid te herstellen tot er een definitief litteken overblijft. Als je litteken nog niet definitief is, dan is het vaak nog mogelijk om de vorming van littekenweefsel te verminderen. Door bijvoorbeeld te smeren met een hydraterende littekencrème.
  • Heb je klachten als jeuk en ‘trekken’? Je kunt altijd iets aan je littekenklachten doen, ongeacht hoe oud het littekenweefsel is.

Daarnaast zijn er medische behandelingen voor je litteken. Die kunnen helpen om de zichtbaarheid van je littekenweefsel te verminderen.

Littekenweefsel verminderen met littekencrème

Bij een litteken jonger dan 2 jaar is je huid nog bezig te herstellen van de wond die het litteken heeft veroorzaakt. Je kunt nú nog iets doen om de groei van het littekenweefsel te verminderen.

Dan moet je wel zo snel mogelijk beginnen met een goede littekencrème. ALHYDRAN is één van de weinige littekencrèmes waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is.

Uit studies van het Brandwondencentrum Rotterdam (NL), Brandwondencentrum Gent (BE) en Revalidatiecentrum Bad Klosterlausnitz (D) blijkt dat ALHYDRAN:

Ook de positieve ervaringen met ALHYDRAN bevestigen de werking van de crème. Hoe eerder je begint met smeren, hoe beter.

Littekenklachten verlichten met ALHYDRAN

Of je nu een nieuw of oud litteken hebt, littekenweefsel kan altijd klachten geven. Veelvoorkomende littekenklachten zijn: jeuk, stugheid, hardheid, pijn en ‘trekken’ van de huid. Herken je deze klachten? Gelukkig kun je daar altijd eenvoudig zelf iets aan doen: met littekencrème.

De klachten ontstaan omdat je oude litteken belangrijke huidfuncties mist. De belangrijkste: hydratatie en vochtregulering. Door het ontbreken van vocht, droogt je littekenhuid uit. Dáárdoor ontstaan bovenstaande klachten.

ALHYDRAN littekencrème hydrateert je littekenhuid en zorgt ervoor dat het vocht niet direct weer verdampt. Vooral die laatste eigenschap is belangrijk: andere littekencrèmes brengen alleen vocht in. Maar omdat je littekenweefsel vocht niet kan vasthouden, zoals gewone huid, verdampt het direct weer. Je huid droogt dan uiteindelijk alleen maar meer uit. ALHYDRAN zorgt voor een ‘dakje’ op je litteken, waardoor het vocht behouden blijft.

Zo kun je met ALHYDRAN je littekenweefsel verzachten en je klachten verminderen. Deze werking is bewezen.

Je oude littekenweefsel verwijderen is niet mogelijk – dat wist je al. Maar soms krijgt het wel een iets lichtere kleur dankzij onze crème. Dan wordt je litteken iets minder opvallend. Dat is dan mooi meegenomen.

Medische behandeling van littekenweefsel

Er zijn verschillende medische ingrepen waarmee je de zichtbaarheid van je litteken kunt verminderen. Ook hierbij geldt: je littekenweefsel laten verwijderen is nooit helemaal mogelijk. Dus ook niet bij de hieronder genoemde methoden.

Hoogstens wordt je litteken (veel) minder opvallend. Dat is natuurlijk al winst, zeker wanneer het weefsel op een zichtbare plek zit, zoals in je gezicht.

Laserbehandeling

Met een laserbehandeling kunnen bepaalde littekens minder opvallend worden gemaakt. Bijvoorbeeld met een gefractioneerde CO2 laser.

Het nadeel van een litteken laten weglaseren is dat de behandeling zelf pijnlijk is. En dat er nog geen doorslaggevend wetenschappelijk bewijs van de werking tegen littekens is.

Een laserbehandeling geeft ook huidklachten, zoals roodheid, jeuk en irritatie. Je kunt dan ALHYDRAN gebruiken om klachten te verlichten en je huid te helpen herstellen.

Littekenweefsel operatief verwijderen

Je kunt littekenweefsel chirurgisch laten weghalen met een operatie in het ziekenhuis. Daarna krijg je op die plek een nieuwe hechting. Zo kan het litteken versmald, verkort of verplaatst worden naar een (meer) natuurlijke huidlijn. Dit is een vorm van plastische chirurgie.

Na de operatie komt er dus een nieuw litteken voor in de plaats. Met ALHYDRAN verminder je de klachten daarvan, en verklein je de kans op een afwijkend litteken.

Dermabrasie

Bij dermabrasie wordt je litteken en de omliggende huid weer gelijk gemaakt. Daarbij gebruiken artsen een soort frees om je litteken af te schaven. Dit werkt het beste bij oppervlakkige, niet te diepe littekens. Bijvoorbeeld van acne of waterpokken. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig.

Na elke dermabrasie-behandeling ontstaat een wond, die weer moet genezen. Daarbij ontstaat een nieuw litteken. Om dat zo onzichtbaar mogelijk te houden, is een goede huidverzorging cruciaal.

De wond die ontstaat door de behandeling kun je na wondsluiting insmeren met ALHYDRAN. Zo herstelt je huid mooier.

Chemische peeling

Een chemische peeling versnelt de celdeling in je huid. Dan treedt een soort vernieuwing op van de buitenste huidlaag (opperhuid).

De behandelde huid gaat afschilferen. Het doel is dat het huidoppervlak egaliseert en je litteken minder opvalt. Deze methode is vooral geschikt voor oppervlakkige littekens, zoals van acne of waterpokken.

De peeling zorgt voor gecontroleerde ‘beschadiging’ van de huid. ALHYDRAN helpt dan je huid te herstellen.

Injecties

Hierbij wordt een stof geïnjecteerd die de delingsactiviteit van je littekenweefsel vermindert. De injectie bevat bijvoorbeeld corticosteroïde. De injectie kan ook eventuele ontstekingsverschijnselen (zoals roodheid) verminderen.

Het injecteren moet meerdere keren herhaald worden voor een goed resultaat. De behandeling kan pijnlijk zijn, omdat de vloeistof direct in je littekenweefsel wordt ingespoten.

De injecties zorgen voor gecontroleerde ‘beschadiging’ van de huid. Na het injecteren kan ALHYDRAN de huid verder helpen herstellen.

Probeer ALHYDRAN gratis uit

Je kunt ALHYDRAN gratis uitproberen! Vraag een gratis proefmonster aan (binnen 3 werkdagen in huis).

Gratis proefmonster ALHYDRAN

Wil je meer weten over de behandeling van littekens en het voorkomen van afwijkende littekens? Vraag gratis de littekengids aan!

Ervaringen met ALHYDRAN bij littekens

Ik had last van littekenweefsel na een knip bevalling. Een paar keer per dag goed masseren met ALHYDRAN heeft goed geholpen. De rest gebruik ik nu als dagcrème, superfijn!

K. Koppelaar

Het is een hele fijne lichte crème, het trekt goed in. Ik gebruik ALHYDRAN voor het behandelen van littekenweefsel. Mijn huid is zichtbaar aan het verbeteren.

Vrouw

Ik ben zeer positief! ALHYDRAN vermindert het littekenweefsel en maakt littekens minder zichtbaar.

Marcel

ALHYDRAN gebruiken voor jouw litteken

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.