Littekencrème tegen uitdroging van je littekenLittekencrème tegen uitdroging van je litteken

Zo stop je uitdroging van je litteken

Eén van de grote problemen bij littekens is uitdroging van de onderliggende huid. De verdamping van water door het litteken zorgt ervoor dat littekens verdikken, verergeren en klachten van je litteken toenemen. In dit artikel lees je waarom het erg is dat littekens uitdrogen en wat een littekencrème hier tegen kan doen.

Een waterreservoir in je huid

Een gezonde huid heeft een goede buitenste huidlaag (stratum corneum) die je beschermt tegen uitdroging. Denk bij een goede buitenste huidlaag maar aan een muur met cement. Aan de ene kant van de muur is een waterreservoir en aan de andere kant van de muur is niets. De muur met cement zorgt ervoor dat het water niet naar de andere kant stroomt en verdwijnt. Het waterreservoir blijft vol.

Een litteken zorgt ervoor dat de kwaliteit van de muur minder wordt. Het cement verdwijnt of wordt poreus. Hierdoor wordt de muur doorlaatbaar en kan het water via het cement toch naar de andere kant. Het waterreservoir loopt leeg.

Uitdroging van je litteken

Als het waterreservoir onder je litteken opdroogt gaat je lichaam je beschermen. Om verdere uitdroging te voorkomen gaat je lichaam maatregelen nemen en extra littekenweefsel aanmaken. Je litteken gaat uitbreiden, verdikken en groeien. Als een gevolg hiervan zullen ook je littekenklachten verder toenemen. Littekenklachten kunnen bijvoorbeeld zijn aanhoudende roodheid, pijnlijk trekken van je litteken, verdikking, groei en ongemakken van je litteken.

Een goed gevuld waterreservoir

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een goed gevuld waterreservoir onder je litteken essentieel is om verdere groei, verdikking en littekenklachten te voorkomen of te behandelen. Een goede littekencrème kan hiervoor zorgen. Een goede littekencrème zorgt er niet alleen voor dat het waterreservoir gevuld wordt maar ook dat het vol blijft.

Een littekencrème moet vocht inbrengen en vasthouden

Een goede littekencrème moet uit een goede combinatie van ingrediënten bestaan. In een littekencrème moeten zowel vocht inbrengende als watervasthoudende ingrediënten zitten. Watervasthoudende ingrediënten (vaak olieachtige substanties) voorkomen waterverlies. Vocht inbrengende ingrediënten halen het vocht uit de diepere huid en zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt.

Een littekencrème die enkel hydraterende ingrediënten bevat zal vocht uit de diepere huidlaag halen maar niet voorkomen dat het water weer verdampt. Als een gevolg van de verdamping zal er opnieuw vocht uit diepere huidlaag worden getrokken waardoor onbedoeld verdere uitdroging ontstaat. Verdere uitdroging zorgt voor een verslechtering van je litteken. Een littekencrème met enkel vocht inbrengende ingrediënten moet hierom vermeden worden.

Wist je dat …
Een littekencrème geen vocht kan inbrengen. Veel mensen denken dat een littekencrème ervoor zorgt dat water uit de crème in de huid wordt opgenomen, dit is niet mogelijk. Een littekencrème zorgt ervoor dat er vocht uit de diepere huidlaag (dermis) wordt getransporteerd naar de bovenste huidlaag.

Het effect van een goede littekencrème

Een goede littekencrème zorgt voor een verbeterde elasticiteit, kleur en soepeler litteken. Het litteken wordt minder zichtbaar en de uitgebreidheid en hoogte zal afnemen. Jeuk, roodheid, en dikte zullen eveneens afnemen. Let op. Een goede littekencrème kan je litteken verminderen maar nooit laten verdwijnen.

ALHYDRAN

ALHYDRAN is een geconcentreerde en gebalanceerde vochtregulerende littekencrème.  De goede werking van ALHYDRAN dankt het aan een combinatie van hydraterende ingrediënten zoals pure aloë vera gel en watervasthoudende ingrediënten zoals minerale olie, decyl oleaat, sorbitan, stearaat, propyleenglycol en jojoba-olie. De werking van ALHYDRAN is door wetenschappelijk onderzoek bewezen en door klinisch onderzoek aangetoond.

Meer weten over het verzorgen van een litteken en het voorkomen van littekenklachten? Vraag gratis de littekengids aan!

Probeer ALHYDRAN nu

Ervaringen met ALHYDRAN

Ik kreeg tijdens bestraling een standaard crème voorgeschreven, waarvoor ik allergisch bleek te zijn. Op advies van de bestralingsarts ben ik ALHYDRAN gaan gebruiken. Dat bevalt erg goed. Ik heb het ook gelijk gebruikt als littekencrème voor het litteken van de operatie. Ik vind het heel goed werken, daarom heb ik ook al de ALHYDRAN SPF 30 besteld voor de zomer.

Wijnanda Hoetmer

De wond is zo mooi genezen, dat je na 5 maanden het litteken bijna niet meer ziet. Er hebben toch 13 krammen ingezeten. Ik vind de littekencrème een aanrader.

Nelleke de V.

Ik ben zeer content met ALHYDRAN. De littekencrème heeft in korte tijd zeer goed geholpen om de littekens van een ooglidcorrectie te versoepelen. Ik leef met het gevoel dat er geen littekens meer zijn.

Jacques Hidding

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

Voorwaarden

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.