Littekencrème tegen uitdroging van je littekenLittekencrème tegen uitdroging van je litteken

Zo stop je uitdroging van je litteken

Eén van de grote problemen bij littekens is uitdroging van de onderliggende huid. Doordat je huid is beschadigd, kan het geen vocht meer vasthouden. Dit zorgt ervoor dat littekens verdikken, verergeren en klachten toenemen. In dit artikel lees je waarom je je litteken moet beschermen tegen uitdroging en hoe een littekencrème daarbij helpt.

Tip: Download de GRATIS Littekengids om alles te lezen over littekens en behandelingen.

Een waterreservoir in je huid

Een gezonde huid heeft een goede buitenste huidlaag (stratum corneum) die je beschermt tegen uitdroging. Denk bij een goede buitenste huidlaag maar aan een muur met cement. Aan de ene kant van de muur is een waterreservoir en aan de andere kant van de muur is niets. De muur met cement zorgt ervoor dat het water niet naar de andere kant stroomt en verdwijnt. Het waterreservoir blijft vol.

Een litteken zorgt ervoor dat de kwaliteit van de muur minder wordt. Het cement verdwijnt of wordt poreus. Hierdoor wordt de muur doorlaatbaar en kan het water via het cement toch naar de andere kant. Het waterreservoir loopt leeg.

Vochtverlies in de huid

Uitdroging van je litteken

Als het waterreservoir onder je litteken opdroogt gaat je lichaam je beschermen. Om verdere uitdroging te voorkomen, maakt je lichaam extra littekenweefsel aan. Je litteken breidt zicht uit, verdikt en gaat groeien. Als een gevolg hiervan nemen ook je littekenklachten toe. Littekenklachten zijn bijvoorbeeld: aanhoudende roodheid, pijnlijk trekken van je litteken, verdikking en groei van je litteken.

Voorkom littekengroei en klachten

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat ‘een goed gevuld waterreservoir’ onder je litteken essentieel is om verdere groei, verdikking en littekenklachten te voorkomen of te behandelen. Een littekencrème helpt je hierbij. De littekencrème van ALHYDRAN zorgt er niet alleen voor dat het waterreservoir gevuld wordt, maar ook dat deze vol blijft.

Een effectieve littekencrème hydrateert én houdt vocht vast

Een littekencrème is het meest effectief als het zowel hydraterende als vochtvasthoudende ingrediënten bevat:

  • Hydraterende ingrediënten halen het vocht uit de diepere huidlagen en zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt.
  • Vochtvasthoudende ingrediënten (vaak olieachtige substanties) voorkomen vochtverlies en dus uitdroging door het litteken.

Een littekencrème die enkel hydraterende ingrediënten bevat, haalt vocht uit de diepere huidlaag, maar kan niet voorkomen dat het vocht weer verdampt. Als een gevolg van de verdamping wordt er opnieuw vocht uit diepere huidlaag getrokken waardoor onbedoeld verdere uitdroging ontstaat. Verdere uitdroging zorgt voor een verslechtering van je litteken. Een littekencrème met enkel hydraterende ingrediënten moet hierom vermeden worden.

Lees verder over waar een littekencrème nog meer aan moet voldoen.

Wist je dat …
Een littekencrème geen vocht kan inbrengen. Veel mensen denken dat een littekencrème ervoor zorgt dat water uit de crème in de huid wordt opgenomen, maar dit is niet mogelijk. Een littekencrème zorgt ervoor dat er vocht uit de diepere huidlaag (dermis) wordt getransporteerd naar de bovenste huidlaag.

Het effect van een goede littekencrème

Een goede littekencrème zorgt voor een betere kleur en elasticiteit en een soepeler litteken. Het litteken wordt minder zichtbaar en de grootte zal afnemen. Jeuk, roodheid en dikte zullen eveneens afnemen. Let op: een goede littekencrème kan je litteken verminderen, maar nooit helemaal laten verdwijnen.

ALHYDRAN littekencrème

ALHYDRAN is een geconcentreerde en gebalanceerde vochtregulerende littekencrème.  De goede werking van ALHYDRAN dankt het aan een combinatie van hydraterende ingrediënten zoals pure aloë vera gel en watervasthoudende ingrediënten zoals minerale olie, decyl oleaat, sorbitan, stearaat, propyleenglycol en jojoba-olie. De werking van ALHYDRAN is door wetenschappelijk onderzoek bewezen en door klinisch onderzoek aangetoond. Probeer ALHYDRAN gratis uit.

Meer weten over het verzorgen van een litteken en het voorkomen van littekenklachten?

Probeer ALHYDRAN nu

Ervaringen met ALHYDRAN

Ik kreeg tijdens bestraling een standaard crème voorgeschreven, waarvoor ik allergisch bleek te zijn. Op advies van de bestralingsarts ben ik ALHYDRAN gaan gebruiken. Dat bevalt erg goed. Ik heb het ook gelijk gebruikt als littekencrème voor het litteken van de operatie. Ik vind het heel goed werken, daarom heb ik ook al de ALHYDRAN SPF 30 besteld voor de zomer.

Wijnanda Hoetmer

De wond is zo mooi genezen, dat je na 5 maanden het litteken bijna niet meer ziet. Er hebben toch 13 krammen ingezeten. Ik vind de littekencrème een aanrader.

Nelleke de V.

Ik ben zeer content met ALHYDRAN. De littekencrème heeft in korte tijd zeer goed geholpen om de littekens van een ooglidcorrectie te versoepelen. Ik leef met het gevoel dat er geen littekens meer zijn.

Jacques Hidding

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.