LaserontharingLaserontharing

Je huid verzorgen na laserontharing: 5 tips

Laserontharing is een van de meest voorkomende vormen van laserbehandelingen. Houd na een laserontharing wel rekening met een herstelperiode.

In deze periode vertoont je huid klachten zoals rode vlekken, branderigheid, zwelling en/of korstjes. Daarnaast komt jeuk na een laserontharing erg vaak voor.

Een goede verzorging van je huid helpt tegen deze klachten. Ook helpt het bij een mooier herstel van je huid.

Hoe werkt een laserontharing-behandeling?

Bij een laserontharing wordt een bepaald soort laser gebruikt om haarzakjes te vernietigen. Dit gebeurt door middel van lichtpulsen. Het pigment van de haarwortel neemt het licht van de laser op. Het haar en het haarzakje beschadigen zodanig, dat er geen nieuw haar gaat groeien.

Doet laserontharing pijn?

Tijdens de behandeling kan de laser een beetje prikken, maar er zijn ook mensen die helemaal niks voelen. Sommige laserklinieken doen ook de uitspraak: ‘100% pijnloze ontharing’.

Elke laserbehandeling heeft wel een effect op je huid. Na de behandeling kan de huid branderig of verbrand aanvoelen. De huid kan rode vlekken krijgen, opzwellen of gaan jeuken. Daarom denken mensen ook wel dat hun huid een allergische reactie vertoont.

In enkele gevallen kan de huid zelfs verbrand raken na een laserontharing. Dan kunnen blaasjes met vocht ontstaan. Of blaren.

Bij bijvoorbeeld een PlexR-behandeling ontstaan vaak korsten op de behandelde plek.

Hoe moet je je huid verzorgen na laserontharing?

Na een laserontharing is je huid wat kwetsbaar. Het kan rood zijn, branderig voelen of een beetje opzwellen. Dit is normaal, maar natuurlijk niet prettig. Een verkoelende crème met Aloë Vera kan helpen deze klachten te verlichten.

5 tips voor de periode na een laserontharing of laserbehandeling:

  1. Bescherm je huid tegen de zon
  2. Niet krabben of pulken
  3. Draag geen strakke of schurende kleding
  4. Koel je huid als je hier behoefte aan hebt
  5. Smeer verzorgende crème (met Aloë Vera)

Tip 1. Belangrijk: bescherm je huid tegen de zon

We zeiden het net al: na een laserbehandeling is je huid (erg) kwetsbaar. UV-straling van de zon of van een zonnebank kan dan extra schade aanrichten. Dit kan ook zorgen voor verkleuringen van pigment en dat wil je waarschijnlijk niet.

Het advies is om in ieder geval tot 4 weken (zoveel mogelijk) uit de zon te blijven. Als je toch graag naar buiten wilt, kan dit (meestal) na een aantal dagen van herstel. Bespreek altijd met je behandelaar wanneer het veilig is om naar buiten te gaan.

Ga je naar buiten? Bij zon, maar ook bij bewolkt weer is het goed om jezelf te beschermen met minimaal SPF 30 of 50 óf met kleding.

Tip 2. Belangrijk: niet krabben of aan je huid pulken

Wanneer je huid aan het genezen is, gaat het trekken en jeuken. Heel vervelend natuurlijk en het liefst zou je er aan blijven zitten. Maar dit kan het herstel tegen gaan en er kunnen zelfs littekens ontstaan.

Als je last hebt van jeuk, kun je een hydraterende crème smeren. Dit verzorgt je huid ook direct.

Tip 3. Draag geen strakke of schurende kleding

Strakke of schurende kleding kan die gevoelige, behandelde plek irriteren. Je hebt waarschijnlijk al snel door dat dat niet lekker aanvoelt. Door je huid meer ‘lucht’ en ruimte te geven, heeft het ook meer rust om goed te genezen van de behandeling.

Tip 4. Je huid koelen na een laserontharing

Je kan de behandelde huid koelen met een koelpack of ijsklontjes. Doe hier wel een doek omheen. Direct contact met ijs kan de huid (erg) irriteren. Een crème met Aloë Vera kan ook een verkoelend effect hebben.

Tip 5. Verzorgende crème smeren na laserontharing of laserbehandeling

Door een verzorgende crème te smeren na een laserontharing of laserbehandeling, kunnen klachten als jeuk, roodheid en zwelling afnemen. Crème met Aloë Vera kan ook verkoelen en hydrateren. De huid heeft hydratatie nodig na een laserbehandeling.

ALHYDRAN Barrier Repair Care is de optimale verzorging voor je huid na laserontharing. De crème heeft Aloë Vera als hoofdbestandsdeel. Het ondersteunt het herstel van de huid. Ook verlicht het de klachten die ontstaan bij een laserbehandeling.

Lees meer over laserbehandelingen en huidverzorging na een laserbehandeling

Michelle Jansen Laserkliniek Zwolle
Michelle Jansen
Huidtherapeut Laserkliniek Zwolle

Wij zijn erg tevreden over ALHYDRAN. Binnen onze kliniek gebruiken we het veel. Wij zien een verzachtende en herstellende werking na het gebruik van ALHYDRAN, in het bijzonder bij sinus pilonidalis en littekens na automutilatie. Vooral bij recente littekens waarbij sprake is van roodheid en jeuk. Ook bij huidreacties na laserontharen werkt het licht verkoelend en verzachtend.

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.