Help de Brandwonden Stichting
Jeukende muggenbultJeukende muggenbult

Wat helpt het beste tegen een jeukende muggenbult?

Argh, muggen! Ieder jaar weer worden we gek van de jeuk nadat we gestoken worden. Er zijn genoeg middelen om de jeuk te bestrijden. Maar welk is het beste?

In dit artikel passeren verschillende huismiddelen de revue (de zogenaamde ‘tips van oma’). Ze werken tegen jeuk op de korte termijn. Maar op de lange termijn kleven er nadelen aan.

Wij willen je laten zien dat er een oplossing is die op de korte termijn de jeuk verhelpt, én op de lange termijn goed voor je huid is.

Echt niet doen tegen jeuk van een muggenbult!

Gevolgen: krabben bij jeuk

Probeer niet te krabben

Het is onze eerste reactie bij jeuk: krabben! Daar is een goede reden voor: vaak is pijn minder erg dan jeuk. Krabben verlicht de jeuk direct en geeft zelfs een heel bevredigend gevoel.

Maar krabben beschadigt je huid, wat juist tot méér jeuk leidt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Dus ja, krabben verlicht je jeuk wel eventjes. Maar leidt uiteindelijk tot meer jeuk én wondjes. En als je pech hebt, worden die wonden nog littekens ook.

Zet geen kruisje met je nagel

Dit is een klassieke tip van ‘oma’: druk met je nagels een kruisje in je huid, op de plek van de muggenbult. En inderdaad: door de pijn die dat geeft, voel je de jeuk niet meer. Éven. Want zodra de pijn weg is, komt de jeuk weer terug. Je bent de jeuk dus niet aan het verhelpen, maar onderdrukken. (Bron: Rode Kruis, Vijf feiten en fabels over muggen)

Daarbij kun je ook je huid extra beschadigen als je je nagel erin drukt. Dan ontstaat er een wondje, die juist éxtra gaat jeuken.

Tandpasta tegen jeuk door een muggenbeet: geen goed idee

Je leest het op veel websites: met tandpasta kun je jeuk van een muggenbult tegengaan. Dan gaat het om tandpasta met de ingrediënten menthol (mint) en eucalyptus. Want deze stoffen werken verkoelend. Daardoor verlicht het de jeuk van de muggenbult snel.

Maar minder bekend is dat deze stoffen de huid juist uitdrogen en irriteren als je ze te lang gebruikt. En ja, je raadt het al: daardoor krijg je júist weer jeuk! (Dit wordt ook uitgelegd door een dermatoloog in een artikel in het Algemeen Dagblad: ‘Veel aftersuns drogen de huid alleen maar meer uit’.)

Anti Itch Care tegen jeuk van een muggenbult

Welk middel kan dan wel je jeuk verhelpen én zorgt goed voor je huid? Dat is ALHYDRAN Anti Itch Care.

Wat is ALHYDRAN?

ALHYDRAN is een medische hydraterende zalf voor de huid in nood. Het zorgt ervoor dat je huid mooi herstelt. En daarnaast dat klachten door huidaandoeningen verminderen of verdwijnen (jeuk, droogte, roodheid).

In de basisvorm bestaat ALHYDRAN al jaren. En heeft het zijn effectiviteit al lang en breed bewezen, óók tegen jeuk. Nu is er een variant die speciaal bedoeld is om jeuk te verzachten.

Wat is ALHYDRAN Anti Itch Care?

Aan ALHYDRAN Anti Itch Care is een niet-allergeen ingrediënt toegevoegd: ICoolML – ‘Menthol Lactate’. Een stof die de werking tegen jeuk extra versterkt. Het verzacht jeuk en geeft verkoeling, zonder dat je huid uitdroogt.

Wat betekent dat voor jou? Dat je jeuk snel weg is, terwijl de zalf goed voor je huid zorgt. Je merkt het vanzelf, omdat je huid soepel en glad aanvoelt.

Hoe weet je of ALHYDRAN echt werkt?

  • Uit onderzoek: toen onze zalf ontwikkeld werd, viel het meteen op hoe goed het tegen jeuk werkt. Uit de praktijk én klinische onderzoeken blijkt: 90% van de patiënten had veel minder jeuk bij huidaandoeningen en brandwonden.
  • Uit ervaring: gedurende de jaren is door professionals heel veel ervaring opgedaan met ALHYDRAN bij jeuk. Daarbij wordt de werking tegen jeuk steeds weer bevestigd. Mede daardoor adviseren of gebruiken honderden zorgprofessionals onze zalf.
  • Van onze klanten: ‘minder jeuk’ is één van de meest genoemde positieve effecten van ALHYDRAN door onze klanten. Je kunt ze zelf nalezen op onze pagina met klantervaringen (je kunt ze makkelijk filteren op ‘jeuk’).

Nooit meer last van jeuk door muggenbulten. Met ALHYDRAN Anti Itch Care. Klinkt dat niet geweldig?

Veelgestelde vragen over muggenbulten

Waarom jeukt een muggenbeet?

Een muggenbeet veroorzaakt een allergische reactie doordat er histamine vrijkomt. Daardoor wordt jeuk veroorzaakt (samen met een bultje en roodheid).

Hoe lang jeukt een muggenbult?

Een muggenbult blijft gemiddeld 3 tot 4 dagen zichtbaar. Dat wil niet zeggen dat je ook zolang last hebt van jeuk.

Mijn muggenbult blijft jeuken. Hoe kan dat?

Als je muggenbult langer blijft jeuken, komt dat waarschijnlijk omdat je gekrabd hebt. Dat kan ervoor zorgen dat de bult niet verdwijnt, evenals de jeuk! Als jij dit hebt, ga dan naar je huisarts.

De beste créme tegen jeukende muggenbult

Ervaringen

Wij hebben de crème gebruikt op wondjes die zijn ontstaan van een bacteriële infectie, als herstellende crème na een dagje zon en op jeukende plekken van muggenbultjes. Heel erg tevreden, de wonden zijn goed genezen en de crème verzachte de jeuk.

Mirjam

Als moeder heb ik altijd een grote tube ALHYDRAN in de koelkast staan. Niet omdat het koel bewaard moet worden, maar omdat het dan extra jeukstillend is bij insectenbeten, processierups irritaties (zeer recent) en brandwonden (Hallo, oven en strijkijzer). Bijzonder product en naar mijn mening onmisbaar in huis.

Inge van der Aa

ALHYDRAN gebruik ik voor schrale en jeukende plekjes en het helpt fantastisch. Zomers gebruik ik de crème met zonfactor 30 voor mijn gezicht. Bevalt prima.

Anneke

Bronnen

Wij vinden een sterke onderbouwing belangrijk bij alles wat we vertellen over ALHYDRAN. De informatie die je hierboven leest is gebaseerd op diverse bronnen:

‘Itching, is there a remedy?’ a pilotstudy with a rehydration gel-cream in burnpatients.
KLINISCHE STUDIE , gepresenteerd op de European Burn Assosiation (EBA), Budapest, Hongarije, 2007, en de International Society for Burn Injuries (ISBI), Montreal, Canada, 2008, Burn Centre Rotterdam, Nederland, H.J. van Kempen, RN, BHSc, J. Dokter, MD, I.M.M.H. Oen, MD.