Help de Brandwonden Stichting
Oud litteken op buikOud litteken op buik

Kun je een oud litteken verwijderen?

“Help! Is mijn oude litteken nog te verwijderen?” Of: “ik heb al 10 jaar een oud en vervelend litteken; kan ik dit nog behandelen?” Dit zijn slechts twee voorbeelden van vragen die geregeld aan ons gesteld worden. We vertellen je alles dat je moet weten over een oud litteken.

Wat is oud, voor een litteken?

Wanneer de huid ernstig beschadigd raakt, zal er een litteken ontstaan. Afhankelijk van de ernst heeft je lichaam 3 maanden tot 2 jaar nodig om een beschadigde huid te repareren in een definitief litteken. We noemen dat ook wel de ‘litteken maturatie’, het volwassen worden van het litteken.

Dat het repareren van je huid de ene keer langer duurt dan de andere keer is afhankelijk van de oorzaak van de wond, de plaats op het lichaam en eventuele aanleg. Littekens ouder dan twee jaar kun je kwalificeren als oud.

Kun je oude littekens verwijderen?

Nee, realiseer je dat een oud litteken verwijderen niet mogelijk is. Het litteken blijft bij je voor het leven. Littekens jonger dan twee jaar zijn afhankelijk van het soort litteken goed te behandelen. Is het teken op de huid ouder dan twee jaar, dan heeft het zich definitief gevormd. De huid zal nooit meer hetzelfde worden als de omringende gezonde huid.

Littekens vervagen en verminderen

Wel kun je het litteken behandelen, om deze te vervagen en verminderen. Maar ook om littekenklachten tegen te gaan.

Er zijn verschillende medisch en wetenschappelijk aangetoonde litteken behandelingen. Het gebruik van een goede hydraterende crème is er daar één van.

Een oud litteken mist belangrijke huidfuncties die een gezonde huid wel heeft. Een belangrijk probleem is uitdroging in de huid. Een tekort aan vocht in je huid zorgt namelijk voor een verergering van je klachten. Door aangedane huid geregeld te hydrateren met een goede littekencrème kun je klachten behandelen en verminderen.

Littekenklachten

De vorm en dikte van een oud litteken kun je niet veranderen. Klachten die hier vaak mee gepaard gaan, wel degelijk. klachten kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • jeuk
  • stugheid
  • hardheid
  • pijn
  • trekken van de huid.

Het doel van een behandeling is dan ook klachten wegnemen en de aangedane huid soepeler maken. Een oud litteken kan door behandeling mogelijk iets vervagen maar verwacht geen wonderen.

Oude littekens behandelen met ALHYDRAN

ALHYDRAN is een goede litteken crème die uitbreid wetenschappelijk is onderzocht. Uit recentelijk wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ALHYDRAN de vochtbalans niet alleen tot op een goed niveau herstelt maar dat dit herstel ook langdurig aanhoudt.

ALHYDRAN zorgt voor:

  • Minder jeuk, pijn en roodheid
  • Actieve bestrijding van littekens
  • Bescherming en versoepeling van de huid

Als je na een periode van hydrateren nog niet tevreden bent over het resultaat, dan adviseren we je om een afspraak te maken met je behandelend arts (bijvoorbeeld dermatoloog of plastisch chirurg). Je arts zal verschillende mogelijkheden met je bespreken, elk met voor- en nadelen.

Ongeacht het soort behandeling zul je de huid moeten blijven hydrateren met een goede crème. Want zolang je een litteken hebt zal uitdroging een probleem blijven!

Ervaringen met ALHYDRAN bij oude littekens

35 jaar geleden heb ik waterpokken gekregen. Sindsdien heb ik op mijn rug en borsten lelijke keloïde littekens overgehouden. Vorig jaar kreeg ik van een vriendin een kleine tube ALHYDRAN. De littekens van 35 jaar oud verdwenen bijna allemaal. Ze werden zacht en de dikke verhogingen werden gelijk met de huid. Het is niet te geloven. Ik ben zeer tevreden met de resultaten.

Mevrouw de Palm

Ik heb een oude brandwond, 55 jaar geleden opgelopen op éénjarige leeftijd. Mijn huid lijkt zich te vernieuwen; elk wondje heelt na enige tijd door herhaaldelijk smeren.

Petri van der Sluiszen

Onwijs fijn product! Merkte wat mijn littekens betreft snel resultaat. Minder rood en littekens vervagen, zelf die al een tijd oud zijn.

Veerle van Dijk

Probeer ALHYDRAN nu