droge voetendroge voeten

Droge voeten: oorzaken, symptomen en tips

Gedurende het jaar kun je last krijgen van droge voeten. In de zomer doordat we meer zweten en vaker in de zon of in het water komen. In de winter zorgt het koude, droge weer juist voor een droge huid. Bij droge voeten kunnen er barstjes en kloven ontstaan. Wij geven tips om je droge voeten te verzorgen.

Hoe herken je een (extreem) droge huid?

Bij een (extreem) droge huid, de medische term is xerosis, bedoelen we droogheid in de bovenste huidlaag (de epidermis). Die huidlaag is beschadigd en we spreken daarom ook van een beschadigde huidbarrière. Het is een aandoening die regelmatig voorkomt en waar iedereen mee te maken kan krijgen.

Wanneer de huid op je voeten droog is, merk je dat vooral aan schilfers, barstjes, kloven en jeuk. Wanneer je huid extreem droog is, loop je zelfs het risico op ontstekingen.

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Er zijn veel verschillende factoren die kunnen zorgen voor uitdroging van de huid. We benoemen de meest voorkomende oorzaken:

  • Wrijving: bijvoorbeeld door het regelmatig dragen van ruwe kleding of het gebruik van ruwe handdoeken.
  • Een lage luchtvochtigheid: dit komt vaak voor in de wintermaanden. Mensen doen vaker de verwarmingen aan, wat een droge lucht geeft.
  • Het overmatig gebruik van zeep: zepen die sterke, chemische elementen bevatten (harde zepen), verwijderen de natuurlijke oliën van de huid.
  • Langdurige blootstelling aan water: ook frequent en langdurig contact met water kan de natuurlijke oliën van de huid verwijderen.
  • Leeftijd: naarmate je ouder wordt, ondergaat je lichaam fysiologische veranderingen. Zo wordt de huid dunner, waardoor het minder goed vocht kan vasthouden en sneller uitdroogt. Bovendien neemt de aanmaak van vetzuren vanaf het 20e levensjaar sterk af.
  • Genetische aanleg: dit kan bijvoorbeeld een verstoring in de aanmaak van vet zijn (in de hoornlaag van de huid).
  • Hormonale veranderingen hebben invloed op de productie van natuurlijke oliën en de hydratatie van de huid. Verschillende fasen in het leven, zoals de puberteit, zwangerschap en menopauze, veranderen de hormoonspiegels en beïnvloeden daarmee de huidconditie.
  • Medische aandoeningen: bijvoorbeeld diabetes en huidziekten zoals psoriasis en atopisch eczeem (dermatitis) kunnen de huid beïnvloeden.
  • Beroepsmatig: langdurig werken met reinigingsmiddelen of chemische stoffen kan de huid uitdrogen.
  • Blootstelling aan de zon: UV-straling van de zon kan de huid beschadigen en de natuurlijke oliën die de huid hydrateren, afbreken.

Dit is een lijstje van meest waarschijnlijke oorzaken, maar er zijn meer factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van een droge huid op meerdere plekken op je lichaam.

Meest voorkomende plekken van een droge huid

De top 3 van meest voorkomende plekken van een droge huid, zijn:

  • Gezicht: door blootstelling aan hevige weercondities en frequent wassen. Lees verder over dagcrème voor de droge en gevoelige huid.
  • Handen: vaak door het vele wassen van de handen of het gebruik van ontsmettingsmiddelen.
  • Benen: en dan met name de onderbenen. Deze bevatten minder talgklieren, waardoor er minder natuurlijke oliën zijn om de huid te hydrateren. In het blog over extreem droge benen leggen we uit wat je hiertegen kunt doen.

Minder voorkomende plek: droge voeten

Droge voeten komen niet voor in het bovenstaande rijtje. Toch kunnen er omstandigheden zijn waardoor iemand juist op de voeten veel last heeft van een droge huid. Hier zijn 3 specifieke oorzaken van droge voeten:

  1. Overmatig gebruik van zeep tijdens het wassen van de voeten.
  2. Schoenen die niet goed passen of gemaakt zijn van materialen die de voeten niet goed laten ademen.
  3. Beroepen waarbij de voeten langdurig in contact zijn met water, zoals zwemmen of werken in vochtige omstandigheden.

Welke plekken op de voeten zijn gevoelig voor een droge huid?

Droge hielen

De hielen zijn vaak vatbaar voor droogheid, omdat de huid op deze plek dikker is dan op andere plekken op de voet. Dit betekent dat er meer lagen zijn die uitdroging kunnen veroorzaken. Je merkt dat op de hielen ook sneller druk wordt uitgeoefend tijdens het lopen. Die druk zorgt soms voor ophoping van dode huidcellen.

Droge voetzolen

Ook de voetzolen (de onderkant van je voet) zijn gevoelig voor droogheid. Vooral bij mensen die veel op blote voeten lopen of die vaak in droge omgevingen verblijven.

Droge zijkanten van de voeten

De zijkanten van de voeten worden soms droog door wrijving van schoenen en door blootstelling aan verschillende weersomstandigheden.

Droge tenen

Droogheid kan ook voorkomen op de tenen. Vooral tussen de tenen, want die plekken zijn gevoelig zijn voor vocht en slechte ventilatie.

Plekken op voeten die minder gevoelig zijn voor droogheid, zijn de bovenkant van de voet, de middenvoet en de enkels. Het zijn plekken die minder vaak worden blootgesteld aan wrijving, schuren en druk.

5 tips tegen droge voeten

We geven je een aantal tips waarmee je kunt voorkomen dat je voeten te veel uitdrogen. Beoordeel zelf welke tips voor jou van toepassing kunnen zijn. Houd daarbij rekening met de onderliggende oorzaak.

  1. Douche minder vaak en minder heet (rond de 36 graden). Vaak en heet douchen, droogt je huid sneller uit. Probeer bijvoorbeeld vaker een dag douchen over te slaan, in plaats van dagelijks te douchen. Zo blijft het vochtgehalte van je lichaam beter in balans.
  2. Gebruik geen zeep of een milde zeep. Een milde zeep heeft een lage pH-waarde, is vrij van harde chemicaliën en bevat zachte reinigingsmiddelen, zoals plantaardige oliën.
  3. Draag katoenen sokken. Katoen ademt goed en heeft meestal een zachte textuur die de wrijving tussen de sok en de schoen vermindert.
  4. Scrub je voeten en vijl (voorzichtig) eelt weg. Dit kan helpen de huid op je voeten soepeler te houden. Vijl niet te veel weg, want hierdoor kun je wondjes veroorzaken.
  5. Smeer je voeten dagelijks in met een verzorgende, hydraterende crème.droge voeten creme

Hierna gaan we uitgebreid in op de laatste tip: het smeren van een hydraterende crème. Met daarin de werking van de reguliere ALHYDRAN crème en een variant die speciaal is ontwikkeld voor de (extreem) droge huid: ALHYDRAN Cracked Dry Skin Care.

ALHYDRAN: een hydraterende crème

Een hydraterende crème verzorgt en beschermt de droge huid. Hoe dat precies werkt, leggen we uit.

In de wetenschappelijk literatuur worden 3 soorten ingrediënten benoemd die een goede, hydraterende crème zou moeten bevatten: occlusieve stoffen, emoliënten en humectants. Dit zijn actieve ingrediënten die samen de hydraterende en beschermende werking geven aan de crème.

De ingrediënten tegen een droge huid die de standaard ALHYDRAN-crème bevat, zijn:

  • Humectants: trekken water aan uit dieper gelegen huidlagen. Die geven de crème haar hydraterende werking. Aloë Vera-gel is een voorbeeld van een humectant in ALHYDRAN en is ook het hoofdingrediënt van de crème (45 procent). Ook propylene glycol is een humectant.
  • Occlusieve stoffen: verhinderen dat je huid te veel vocht verliest,
    doordat er een laagje op de huid gevormd wordt. In ALHYDRAN hebben natuurlijke oliën en cetyl alcohol dit effect.
  • Emoliënten: maken de huid zacht, glad en soepel, omdat ze deels hydrateren en deels occlusief werken. Jojoba-olie heeft dit effect in ALHYDRAN, net als Decyl oleate.

ALHYDRAN Cracked Dry Skin Care: tegen een droge huid

ALHYDRAN Cracked Dry Skin Care is een variant van de reguliere ALHYDRAN en is speciaal ontwikkeld om een (extreem) droge huid te helpen herstellen, zoals droge voeten met kloven. Naast de eerder genoemde ingrediënten van de reguliere ALHYDRAN, zijn daar de volgende ingrediënten extra aan toegevoegd:

  • Panthenol en glycerine: zijn allebei humectants die de huid extra hydrateren en helpen de droge huid herstellen.
  • Shea butter: een emoliënt die de droge huid verzacht en de lipiden-laag verbetert. Lipiden zijn vetten die de ruimtes tussen de huidcellen vullen en zo een waterdichte barrière vormen.
  • Bisabolol: kalmeert en helpt bij de genezing van een beschadigde huid.

De crème herstelt je droge huid en vermindert klachten zoals jeuk, pijn en kloofjes. Je huid wordt weer soepel en voelt langdurig comfortabel aan.

Droge huid crème

Bronnen

Ervaringen

Niet alleen de huidschilfers namen af, maar ook de conditie van mijn extreem droge huid werd beter. Dit allemaal in een korte periode. Echt een top product!

Ingrid

ALHYDRAN Cracked Dry Skin Care is een uitstekende crème. Ik was binnen een paar dagen van mijn droge, geschilferde huid af.

Marga

Fijne creme. Verzacht al na 1 keer gebruik. Goed voor de droge en gevoelige huid.

Rianne
Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

Let op! We versturen alleen in Nederland proefmonsters.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.