(Extreem) droge huid op de benen(Extreem) droge huid op de benen

(Extreem) droge huid op de benen

Heb jij te maken met (extreem) droge benen? Dan wil je daar vanaf: van de schilfers, de jeuk en de rode uitslag. Maar wat doe je eraan? Wij gaan je helpen.

Eerst bespreken we de oorzaken van hele droge benen en ook hoe je die oorzaken kunt vermijden. Daarbij dragen we effectieve oplossingen aan. Want ook voor de hardnekkig(st)e gevallen van droge benen weten wij wat te doen.

(Extreem) droge huid op de benen

De oorzaak van droge huid op de benen

Vier belangrijke oorzaken van een droge huid op de benen zijn:

De oorzaak van je uitgedroogde benen kan dus verschillen. Hieronder lopen we de verschillende mogelijkheden door. Wellicht ontdek je dan al, wat bij jou de reden én oplossing is.

Droge benen in de winter

De winter brengt kou, wind en droge lucht. Door deze 3 factoren droogt je huid sneller uit. De kachel draagt hieraan bij: heel knus in de winter, maar in huis zorgt het voor extra droge lucht. Ook de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kunnen een weerslag hebben op je huid.

Vooral plekken op je lichaam waar je huid dun is, zijn gevoelig in de winter. Op je benen zijn dat je schenen en knieën. Maar ook op je armen – op je ellebogen – kun je snel een droge huid krijgen. Ook kunnen huidproblemen als eczeem verergeren in de winter.

Oplossing:

Droge benen in de zomer

In de zomer is de zon vaak de boosdoener van een (super)droge huid op je benen. We dragen vaker een korte broek, jurk of rok. Zo worden je benen blootgesteld aan zonlicht, wat je huid al snel uitdroogt. Met name wanneer je huid verbrandt. Hoe ouder je wordt, hoe vatbaarder je hiervoor bent.

Oplossing:

Droge benen door eczeem

Als er één huidaandoening is die een extreem droge, schilferende en jeukende huid op de benen veroorzaakt, is het wel eczeem. Op de benen zit het vaak in de knieholtes, vooral bij kinderen. Je huid is hier dunner en gevoeliger. De plooien kunnen zorgen voor extra wrijving en zweten, wat eczeem kan verergeren.

Andere plekken op je benen waar je huid regelmatig uitgedroogd kan zijn, zijn de onderbenen, zoals je scheenbenen en kuiten.

Oplossing:

 • Vraag een huidspecialist of dermatoloog om hulp. Hij of zij zal je waarschijnlijk een milde crème voor eczeem adviseren.
 • Probeer (ja, het is extreem lastig) zo min mogelijk te krabben. Want dat zorgt juist weer voor nieuwe eczeem.

Lees ook dit artikel over een droge huid bij eczeem.

Zwanger

Ook zwangerschap kan voor een (zeer) droge huid op je benen zorgen. Dat komt door hormonale veranderingen die invloed hebben op je huid. Veel vrouwen hebben hier last van.

Oplossing

Droge benen door wassen

Een hele bekende oorzaak van een te droge, ruwe huid op je benen is: te vaak douchen en wassen met zeep. Logisch: zeep ontvet. Het tast de bovenste vetlaag van je huid aan. En juist dat laagje zorgt ervoor dat je huid een goede vochtbalans kan houden.

Oplossing:

 • Was je minder vaak, minder lang en minder warm.
 • Gebruik een neutrale zeep. Of helemaal géén zeep. En spoel je benen enkel af met water.
 • Nog steeds last? Gebruik dan een hydraterende crème om je huid te helpen.

Droge benen door scheren

Heb je altijd last van een droge huid na het scheren van je benen? Dit kan komen doordat je scheermesje bot en/of vies is. Of doordat je tegen de haargroei in scheert. Dan veroorzaak je kleine wondjes of bultjes.

Ook mensen die droog scheren, klagen vaak over droge benen. Gebruik daarom liever water, zodat de mesjes soepeler over je huid glijden.

 • Zorg voor een scherp en schoon mesje. En scheer altijd in de richting waarin de haartjes groeien.
 • Nog steeds last? Gebruik dan een huidherstellende crème om je huid te helpen.

Wat te doen tegen een (extreem) droge huid op je benen?

 • Vermijd teveel zon en smeer je goed in.
 • Vraag bij eczeem advies aan een huidspecialist of dermatoloog.
 • Krab bij jeuk zo min mogelijk. Daarmee beschadig je je huid (meer), waardoor je klachten erger worden.
 • Douche minder lang, minder vaak en minder warm.
 • Scheer met een schoon en scherp mesje, en altijd met de haargroei mee.

Met de bovenstaande tips kun jij je droge huid op je benen behandelen, maar óók voorkomen als je er eenmaal vanaf bent. Maar let op: bij verschillende oorzaken horen verschillende behandelingen. Kijk daarom ook even hierboven naar de oplossingen per oorzaak.

Wat als je huid alsnog droog blijft?

Je volgt de bovenstaande tips op, maar je huid blijft droog aanvoelen. Logisch dat je je er onzeker over voelt. Wanneer je er zelf niet uitkomt, kan je een huidspecialist of dermatoloog om advies vragen.

Zo’n specialist zoekt samen met jou naar een oplossing. Die zal je waarschijnlijk aanraden om te smeren met een huidherstellende crème voor je extreem droge huid. Hieronder lees je daar meer over.

Hydraterende crème voor droge huid op je benen

Voor een goede verzorging van je droge benen zijn er tal van opties. Denk aan vaseline, uierzalf, hormoonzalf, crèmes, etc. Maar wat werkt nou echt goed tegen een droge huid op je benen, en welke oplossing is de beste?

Het beste kies je een crème met een bewezen werking. Dan heb je meer zekerheid dat de crème werkt tegen je (extreem) droge benen.

Eén van de weinige crèmes met een bewezen werking is ALHYDRAN Cracked Dry Skin Care, speciaal voor de droge huid op de benen én elders op je lichaam. Dus ook voor je voeten en armen, en bijvoorbeeld de plooien tussen je benen.

De crème is uitgebreid getest door wetenschappers. Zij kwamen in verschillende studies tot de conclusie dat de crème werkt tegen:

 • een (zeer) droge en schilferige huid (‘krokodillenhuid’)
 • een schrale, rode droge huid
 • een jeukende droge huid
 • ‘craquelé’ (gebarsten, rimpelige  huid)
 • pijnlijke benen door een droge huid

Het gaat overigens niet alleen maar om het verhelpen van deze klachten. De droge huid crème van ALHYDRAN helpt ook om droge benen in de toekomst te voorkomen.

Kortom: ALHYDRAN Cracked Dry Skin Care hydrateert langdurig, stimuleert het herstellend vermogen van de huid en helpt zelfs bij de meest hardnekkige droge huidplekjes. Die resultaten zijn merkbaar bij zowel mannen als vrouwen, van kinderen tot ouderen.

Droge huid crème

Wil je meer weten?

Bekijk ervaringen van gebruikers met een droge huid. Twijfel je niet en wil je snel een product voor jouw benen en andere droge huid plekjes? Cracked Dry Skin direct bestellen kan natuurlijk ook.

Een droge huid op de benen gaat vaak gepaard met jeuk. Lees daarom ook het blog: Jeukende benen? Ontdek wat te doen.

Mensen die ALHYDRAN gebruikten voor hun droge huid, zeggen:

Ik ben zeer tevreden over de crème Cracked Dry Skin Care. Mijn huid is zo opgeknapt, het is niet meer droog en de jeuk is ook weg. Helaas heb ik de crème pas laat ontdekt, anders was ik er jaren eerder aan begonnen. Ben er nu zo blij mee. Ik gebruik het voor mijn gezicht, benen en armen. Een echte aanrader.

Vrouw

Ik heb ALHYDRAN gekregen voor mijn zeer droge en pijnlijke benen. Het werkt ook prima tegen jeuk. Het is heerlijk te smeren en mag als één van de weinige producten gebruikt worden onder steunkousen!

Mevrouw Geijn

Zeer goede crème die de droogte van de huid opheft. Erg zuinig in gebruik en smeert heerlijk uit. Een van de weinige crèmes die echt doet wat er beloofd wordt!

Karin

Wil je Cracked Dry Skin Care gebruiken?

Bronnen

We vinden het belangrijk dat de claims die we doen goed onderbouwd zijn. De informatie is gebaseerd op diverse bronnen:

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.