(Extreem) droge huid op de benen(Extreem) droge huid op de benen

(Extreem) droge huid op de benen

Heb jij te maken met een (extreem) droge benen? Dan wil je er vanaf: van de schilfers, de jeuk en de rode uitslag. Wij gaan je helpen.

Eerst door de oorzaken te bespreken (en hoe je die vermijdt). Daarna door bijbehorende oplossingen aan te dragen. Want ook voor de hardnekkig(st)e gevallen van droge benen hebben wij een oplossing.

Oorzaken

De oorzaak van je te droge huid kan verschillen. We lopen de verschillende mogelijkheden door. Wellicht ontdek je dan al wat bij jou de reden is.
Mogelijke oorzaak van je droge huid:

Droge benen in de winter

De winter brengt kou, wind en droge lucht. Deze 3 factoren drogen je huid sneller uit. De kachel draagt hieraan bij: heel knus in de winter, maar in huis zorgt het voor extra droge lucht. Ook de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kunnen een weerslag hebben op je huid.

Vooral plekken op je lichaam waar je huid dun is, zijn gevoelig in de winter. Op je benen zijn dat je schenen en knieën. Maar ook op je armen – op je ellebogen – kun je snel een droge huid krijgen. Ook kunnen huidproblemen als eczeem verergeren in de winter.

Oplossing:

Droge benen in de zomer

In de zomer is de zon vaak de boosdoener. We dragen vaker een korte broek, jurk of rok. En door de blootstelling aan zonlicht wordt je huid al gauw droger. Met name wanneer je huid verbrandt. Hoe ouder je wordt, hoe vatbaarder je hiervoor bent.

Oplossing:

 • Kijk in de zomer uit voor teveel zon. Smeer je benen (en natuurlijk ook de rest van je lichaam) altijd in met een goede zonnebrand crème.

Eczeem

Als er één huidaandoening is die een extreem droge en jeukende huid veroorzaakt, is het wel eczeem. Om gek van te worden. Op de benen zit het vaak in de knieholtes. Bij eczeem heb je al snel last van een droge, schilferige en rode huid. Met hevige jeuk.

Oplossing:

 • Vraag een huidspecialist of dermatoloog om hulp. Hij of zij zal je waarschijnlijk een milde crème voor eczeem adviseren.
 • Probeer (ja het is extreem lastig) zo min mogelijk te krabben. Want dat zorgt juist weer voor nieuwe eczeem.
 • Lees ook dit artikel over een droge huid bij eczeem

Zwanger

Ook zwangerschap kan voor een (zeer) droge huid zorgen. Dat komt doordat je huid verandert door hormonen. Veel vrouwen hebben dan last van een hevig jeukende huid.

Oplossing:

 • Douche minder lang en gebruik minder zeep (zie ook hieronder).
 • En smeer met een voedende crème.

Droge benen door wassen & Scheren

Een hele bekende oorzaak van een te droge huid is: te vaak douchen en wassen met zeep. Logisch: zeep ontvet. Het tast de bovenste vetlaag van je huid aan. En juist dat laagje zorgt ervoor dat je huid een goede vochtbalans kan houden.

Heb je vaak last van een droge huid na het scheren van je benen? Dit kan komen doordat je scheermesje bot en/of vies is. Of doordat je tegen de haargroei in scheert. Dan veroorzaak je kleine wondjes of bultjes.

Oplossing:

 • Was je minder vaak, minder lang en minder warm.
 • Gebruik een neutrale zeep. Of helemaal géén zeep. En spoel je benen enkel af met water.
 • Zorg voor een scherp en schoon mesje. En scheer altijd in de richting waarin de haartjes groeien.
 • Nog steeds last? Gebruik dan een goede crème om je huid te helpen.

Oplossing: Wat helpt tegen droge benen

Wat is er nu te doen tegen een (extreem) droge huid op de benen? Bij verschillende oorzaken horen verschillende oplossingen. Enkele bespraken we al hierboven. Samengevat:

 • Vermijd teveel zon en smeer je goed in.
 • Scheer met een schoon en scherp mesje, en altijd met de haargroei mee.
 • Douche minder lang, minder vaak en minder warm.
 • Gebruik een neutrale of géén zeep.

Wat als je huid alsnog droog blijft?

Je volgt braaf bovenstaande tips op. Maar je huid blijft droog aanvoelen. Logisch dat je er onzeker over voelt. Wanneer je er zelf niet uitkomt kan je een huidspecialist of dermatoloog om advies vragen.

Zo’n specialist zoekt samen met jou naar een oplossing. En zal je onder andere aanraden om te smeren met de beste crème die je maar kunt vinden. Hieronder lees je hoe je zo’n crème uitkiest.

Crème voor een droge huid

Om de droge huid te behandelen zijn er tal van opties. Denk aan vaseline, uierzalf, hormoonzalf, crèmes, etc. Welke is de beste? Welke moet je hebben?

Simpel: kies er één met een bewezen werking. Dat is immers het belangrijkste. Je wil natuurlijk dat het helpt. En effect heeft.

Eén van weinige crèmes met een bewezen werking is: ALHYDRAN. Dit product is uitgebreid getest door wetenschappers én gebruikers. Onderzoekers kwamen in tal van studies tot de conclusie dat deze crème werkt:

 • Tegen een (zeer) droge huid
 • Tegen roodheid en jeuk
 • Bij het optimaal langdurig hydrateren van de huid
 • Om klachten door eczeem te verlichten
 • Om een droge huid ook te voorkomen

Huidherstellende crème

Speciaal voor de droge huid is er de Cracked Dry Skin Care. De crème geeft een intense voeding. En stimuleert het herstellend vermogen van de huid.

Het helpt zelfs bij de meest hardnekkige droge huidplekjes. Ideaal te gebruiken voor het hele lichaam. En dus ook wanneer je een oplossing zoekt voor bijvoorbeeld de zeer droge huid op je benen.

Wil je meer weten? Bekijk ervaringen van gebruikers met een droge huid. Twijfel je niet en wil je snel een product voor jouw benen en andere droge huidplekjes? Cracked Dry Skin direct bestellen kan natuurlijk ook.

(Extreem) droge huid op de benen

Mensen die ALHYDRAN gebruikten voor hun droge huid zeggen:

Ik heb ALHYDRAN gekregen voor mijn zeer droge en pijnlijke benen. Het werkt ook prima tegen jeuk. Het is heerlijk te smeren en mag als één van de weinige producten gebruikt worden onder steunkousen!

Mevrouw Geijn

Zeer goede crème die de droogte van de huid opheft. Erg zuinig in gebruik en smeert heerlijk uit. Een van de weinige crèmes die echt doet wat er beloofd wordt!

Karin

Ik gebruik ALHYDRAN voor mijn droge jeukende huid. Het heeft een snelle werking. Mijn huid is minder droog en ik heb geen jeuk meer. Top!

Ben van der Zalm

Wil je Cracked Dry Skin Care gebruiken?

Bronnen

We vinden het belangrijk dat de claims die we doen goed onderbouwd zijn. De informatie is gebaseerd op diverse bronnen:

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.