allergische reactie na peelingallergische reactie na peeling

Allergische reactie na een chemische peeling?

Reageert je huid sterk op een chemische peeling? Dan denk je al snel aan een allergische reactie. Maar waarschijnlijk is dat niet wat er aan de hand is. In werkelijkheid is het een ‘gewone’ bijwerking van de behandeling.

Klachten na een chemische peeling zijn:

 • Acne/puistjes
 • Rode vlekken
 • Droge huid

Deze klachten ontstaan omdat je huid aan het werk moet na de peeling. Je kunt het ook ‘wennen’ noemen. Dat maakt je huid onrustig, en dat merk je.

In principe trekken de klachten snel weg naarmate je huid zich vernieuwt. Daarbij kun je je huid een handje helpen: met goede nazorg in de vorm van een crème.

Welke huidklachten kun je ervaren na een chemische peeling?

Een chemische peeling kan ook nadelen hebben, in de vorm van (tijdelijke) huidklachten. Hieronder behandelen we kort degene die het meest voorkomen.

Acne/Puistjes

Veel mensen klagen na een peeling over meer puisten, bultjes of uitslag. In veel gevallen gaat het waarschijnlijk om acne, getriggerd door de peeling.  Dit komt het meest voor na een diepe chemische peeling.

De belangrijkste tip bij puistjes is: niet uitknijpen! Blijf er zo veel mogelijk vanaf, want je huid heeft na de peeling juist rust nodig. Door de puistjes met rust te laten, voorkom je ook littekens. Hydrateren is wél belangrijk. Hiervoor gebruik je een goede crème.

Rode vlekken

Rode vlekken na een chemische peeling zijn heel gewoon. Je huid kan ook wat branderig en warm aanvoelen, zeker kort na de behandeling.

Hoe gevoeliger je huid is, hoe roder je huid. Hoe lang je huid rood blijft? Dat is moeilijk te zeggen. Meestal slechts een paar uur. Maar: hoe beter je je huid verzorgt, hoe sneller de roodheid wegtrekt.

Droge huid

Ook een droge huid komt vaak voor na een peeling. Dat heeft alles te maken met de behandeling, waarbij je huidbarrière dunner wordt. Hierdoor heeft je huid moeite een goede vochtbalans te houden.

Klachten die vaak samen met een droge huid optreden, zijn: jeuk, schilfers en een ‘trekkerige’ huid.

Precies voor die situatie ontwikkelden wij ALHYDRAN Barrier Repair Care. Deze crème hydrateert tot in je diepste huidlagen, én zorgt ervoor dat het vocht vastgehouden wordt.

Overige huidklachten na een peeling

 • Jeukende huid: Een uitgedroogde huid (zie hierboven) gaat vanzelf jeuken. Dit hangt dus samen met de vorige klacht, waarbij die nazorg dus zo belangrijk is.
 • Schilferige huid: Hierbij geldt hetzelfde als bij jeuk. Een droge huid schilfert snel, waardoor die ook weer sneller jeukt. Goede nazorg helpt.
 • Branderige huid: Met name kort na de behandeling kun je last hebben van een branderig gevoel. Je kunt zelfs kleine blaasjes zien. Een chemische peeling werkt namelijk met zuren, die voor branderigheid kunnen zorgen.
 • Zwelling: Bij een aantal mensen kan een verdikking optreden. Met name een gezwollen gezicht komt voor. Dit trekt vanzelf weer weg.
 • Trekkende huid: Is een gevolg van een te droge huid. Daardoor verliest je huid elasticiteit.
 • Pijnlijke huid: Elke hiervoor genoemde klacht kan met pijn gepaard gaan. Wanneer de klachten verdwijnen, verdwijnt ook de pijn.

Let op: zijn de klachten bij jou zo heftig, dat je het niet vertrouwt? Neem dan altijd contact op de met de kliniek die de chemische peeling uitvoerde. Of ga direct naar je huisarts.

Nazorg na een chemische peeling

Je huid is kwetsbaar na de peeling. Geef je huid dus voldoende rust én verzorging. Dan ben je ook sneller van je klachten af, óf voorkom je deze . Volg deze belangrijke tips:

 1. Blijf zo veel mogelijk van je huid af: Dus niet krabben! Ook niet als je veel jeuk hebt. Trek ook niet aan schilfers. Dat geeft risico op littekens.
 2. Vermijd hitte: Ga niet heet douchen of baden, en ga niet naar de sauna. Blijf ook zo veel mogelijk uit de zon. Vermijd anders direct contact met UV-straling, bijvoorbeeld met een zonnebril, petje en/of een crème met SPF-factor 30.
 3. Ga niet sporten: Minimaal 24 tot 48 uur na de behandeling. Maar luister vooral naar je huid: als die nog te onrustig is, wacht dan langer met sporten.
 4. Spoel je huid af met lauw water: Dep vervolgens voorzichtig droog.
 5. Smeer met een herstellende crème: Een goede vochtinbrengende crème voorkomt klachten als jeuk en schilfers, en laat je huid sneller en mooier herstellen.

Barrière crème

Huidverzorging na een peeling: ALHYDRAN Barrier Repair Care

Na een (medische) behandeling helpt ALHYDRAN Barrier Repair Care de huid herstellen en versterken. Deze crème vermindert irritatie en roodheid en kalmeert de huid. Het zorgt voor een optimale en langdurige hydratatie, verzacht en versterkt de natuurlijke barrière van de huid en brengt de huid direct tot rust.

We ontwikkelden de crème specifiek voor nazorg bij huidbehandelingen als een chemische peeling.

Na een laser en peeling behandeling kalmeert het mijn huid en neemt de roodheid af. Mijn gezicht voelt niet trekkerig. De crème trekt goed in!

Vrouw

ALHYDRAN Barrier Repair Care verzacht niet alleen fysiek, maar ook zichtbaar de roodheid na een PlexR behandeling. Alles wordt egaler van kleur.

Alice

Hele fijne crème, smeert makkelijk uit en versnelt het helingsproces na een cosmetische behandeling, microneedling.

Anoniem

Herstel je huid na een peeling

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.