Welke creme moet ik gebruiken na bestraling?

Bestraling geeft soms heftige huidreacties. Met name als je naast bestraling ook chemotherapie krijgt. Veel mensen gebruiken een crème tijdens én na de bestralingsperiode. De juiste crème verlicht je huidklachten.

Maar welke crème moet je kiezen? Waar moet je op letten? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt. Zodat je niet de verkeerde keuze maakt.

3 soorten huidreacties bij bestraling

Bestraling geeft 3 soorten huidreacties:

  • Roodheid
  • Droogheid en schilferen
  • Oppervlakkige, vochtige wonden

Is je huid rood, droog en schilferig? Dan kun je een crème gebruiken. Die voorkomt deze klachten niet, maar verlicht ze wél.

Op een open wond is smeren NIET mogelijk. Na wondsluiting kun je starten met het gebruik van ALHYDRAN.

Allereerst: overleg met je arts!

Wat je ook doet, doe niets zonder overleg met je arts. Sommige verbieden namelijk het gebruik van een crème tijdens de bestralingsperiode.

En laat altijd zien welke crème je van plan bent te gebruiken. Sommige moet je namelijk vermijden tijdens het bestralen (zie ook hieronder).

Waar moet je op letten bij een crème?

Je kunt het beste een crème gebruiken die:

  • Geen metalen bevat; die kunnen tijdens de bestraling in je huid etsen
  • Ongeparfumeerd is; de crème moet zo neutraal mogelijk zijn

Pas bij het smeren op:

  • De bestralingslijnen; die kunnen door smeren vervagen
  • Allergische reacties; zodra je er niet goed op reageert, stop!

Onze crème: ALHYDRAN

ALHYDRAN voldoet aan alle bovengenoemde eigenschappen. In de markt staat het vooral bekend als medische littekencrème.

Maar voor iedere huidaandoening werkt ALHYDRAN verlichtend, beschermend en helend. Roodheid, droogheid en schilferen verminderen snel. Vaak verdwijnen de klachten helemaal.

ALHYDRAN wordt door brandwondencentra en ziekenhuizen veelvuldig ingezet bij brandwonden. Dan zijn de genoemde klachten vaak nog veel erger dan bij bestraling. En daar zijn de ervaringen met onze zalf onmiskenbaar.

Ervaringen met ALHYDRAN bij bestraling

Het feit dat ik al meerdere keren ALHYDRAN heb besteld, betekent dat ik zeer tevreden ben over het product. Ik ben ermee begonnen na een bestralingsperiode, waardoor de huid zeer beschadigd raakte en open wonden vertoonde. Inmiddels gebruik ik het al enige maanden en de huid is genezen, maar als gevolg van de bestraling iets donkerder van kleur.

Alma

Superfijne crème na een bestralingsperiode en operaties. ALHYDRAN vermindert daadwerkelijk de littekens.

M. Van Boekel

Ik heb ALHYDRAN gebruikt op de bestraalde huid en het is genezen en de verkleuring is verdwenen. Sindsdien gebruik ik ALHYDRAN SPF 30 ook als zonnebrandcrème. Ik vind het de beste crème voor een beschadigde huid.

Petra (52)

ALHYDRAN gebruiken na bestraling