Bestraling borstkankerBestraling borstkanker

Bijwerkingen na bestraling op de huid

Bij bestraling of radiotherapie wordt straling met hoge energie gebruikt om kankercellen te vernietigen. Maar je huid kan hierdoor ook flink beschadigen. Per persoon kunnen deze bijwerkingen verschillen na een bestraling. Wij beschrijven de meest voorkomende huidklachten en leggen uit wat je daar tegen kunt doen.  

Tip: ALHYDRAN helpt om tijdens én na bestraling klachten te voorkomen of verminderen.

Wat is bestraling?

Bij bestraling worden kankercellen vernietigd met behulp van röntgenstraling, een radioactieve bron of een combinatie van beiden.

Kankercellen zijn gevoeliger voor straling dan cellen van gezonde omliggende weefsels. De kankercellen worden zo beschadigd dat ze niet meer ‘beter worden’ en doodgaan. Gezonde weefsels herstellen beter van de stralingsschade.

Hoe werkt bestraling?

Het gebied waar de kankercellen zitten, wordt heel nauwkeurig bestraald door straling met hoge energie. Dit gebeurt door de huid heen, dus via uitwendige bestraling. Bestraling is een behandeling voor veel soorten kanker.

Bijwerkingen van de huid bij bestraling

Dat er nadelen aan bestraling zijn verbonden, is niet verwonderlijk. Bestraling is namelijk schadelijk voor je huid. De bijwerkingen van bestraling verschillen per persoon en ontstaan vaak in de loop van de bestralingssessie.

Er kunnen verschillende soorten bijwerkingen ontstaan. Deze kunnen van invloed zijn op je eet- en drinkpatroon, er kan sprake zijn van haaruitval, maar er kunnen ook een aantal bijwerkingen zichtbaar op de huid ontstaan.

De meest voorkomende bijwerkingen op de huid zijn:

  • De huid in het bestraalde gebied voelt warm en branderig aan na de bestraling.
  • Je huid wordt droog, met vervelling en jeuk als gevolg.
  • Toenemende vochtblaren en/of wonden.
  • Een lichte zwelling van de huid.
  • De bestraalde huid kan ook gaan verkleuren. Er kan een rode, bruine of donkere plek ontstaan. Dit trekt vanzelf weer weg. Een herstellende crème kan dit proces versnellen.

Gebruik een hydraterende crème na bestraling

Een droge huid ligt aan de basis van alle voorkomende klachten bij bestraling. Zorg dus dat je huid gehydrateerd blijft tijdens én na de behandelingen. Gebruik daarom ALHYDRAN, een hydraterende crème na een bestraling. Deze crème voor de beschadigde huid wordt door radiotherapeuten ingezet bij bestraling. De crème hydrateert diep in je huid vanwege de pure Aloë Vera-gel (het hoofdbestanddeel van ALHYDRAN).

De voordelen van een hydraterende crème na bestraling

Het smeren van ALHYDRAN na een bestraling helpt tegen:

  • Jeuk en pijn door een droge, rode huid. Deze klachten verdwijnen vaak binnen een paar weken.
  • Gevoeligheid en een branderig gevoel. Je huid komt direct tot rust en herstelt sneller na de bestraling. Het branderige gevoel neemt af.

De ingrediënten in ALHYDRAN die helpen tegen huidklachten

Naast Aloë Vera, bevat deze herstellende crème natuurlijke oliën, vitamine C en vitamine E. Deze stoffen zorgen gezamenlijk voor een beschermlaagje, die je huid beschermt en verzorgt. In verschillende case-studies bij radiotherapie is de werking van ALHYDRAN aangetoond.

ALHYDRAN bevat géén zink of andere metaalhoudende ingrediënten die op de bestraling kunnen reageren.

Deze positieve effecten blijken ook uit de ervaringen van mensen die ALHYDRAN gebruikt hebben na bestraling.

Wat kun je zelf doen tegen bijwerkingen op de huid na bestraling?

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om huidklachten zo veel mogelijk tegen te gaan? We hebben daarvoor een lijst met de belangrijkste do’s en dont’s opgesteld.

Lees verder: Welke crème na bestraling?

Wil je ook meer weten over andere bijwerkingen van bestraling? Kijk daarvoor bijvoorbeeld op de website van kanker.nl

Ervaringen van bestralingspatiënten

Wat was ik blij met de tip over deze crème. Die kreeg van een doktersassistente in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Daar onderging ik 21 bestralingen aan mijn borst. Ik ben er reuzeblij mee! Het resultaat was verbluffend. Heel snel was ik van de pijn en het vervellen af. Topproduct!

Gerda Brink

Na bestralingen kreeg ik als bijwerkingen een droge rode en zelfs bruine huid. Nadat ik ALHYDRAN ben gaan gebruiken, had ik geen last meer van jeuk. De verbrande huid liet los, waardoor ik mijn gewone huid weer terug kreeg. Ik raad deze crème echt aan voor iedereen met vergelijkbare problemen. Hij is de aankoopprijs dubbel en dwars waard.

Ria

Ik ben vlak na de bestraling (borstkanker) ALHYDRAN gaan gebruiken. Bij mij heeft het zo’n verzachtende werking, dat er niets anders tegen op kan. Dat de pijn en de jeuk kan worden bestreden met dit fantastische product is voor mij op dit moment het allerbelangrijkst.

D. Martell

ALHYDRAN gebruiken bij bestraling

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.