Bestraling borstkankerBestraling borstkanker

Bijwerkingen na bestraling op de huid: herstel snel en effectief

Bestraling bij kanker heeft een behoorlijke impact op je lichaam. Een van de delen die hier vaak zwaar onder te lijden heeft, is je huid. Bestraling kan leiden tot flinke huidbeschadigingen en verschillende soorten huidwonden. In dit blog gaan we dieper in op deze huidklachten. Wij beschrijven de meest voorkomende huidklachten en leggen uit wat je ertegen kunt doen.

Tip: ALHYDRAN helpt om klachten tijdens en na bestraling te voorkomen of verminderen.

Wat is bestraling?

Bij bestraling (ook wel radiotherapie genoemd) worden kankercellen vernietigd met behulp van röntgenstraling, een radioactieve bron, of een combinatie van beide. Bestraling is een behandeling voor veel soorten kanker.

Het gebied met kankercellen wordt nauwkeurig bestraald met hoge energie. Dit gebeurt via uitwendige bestraling, door de huid heen.

Kankercellen zijn gevoeliger voor straling dan gezonde cellen, waardoor ze beschadigd raken en afsterven. Gezonde weefsels herstellen beter van de stralingsschade. Door het DNA van kankercellen te beschadigen, kunnen deze zich niet meer delen en ook niet verder groeien.

Natuurlijk valt er veel meer te vertellen over wat er allemaal bij bestraling komt kijken, welke soorten er zijn en welke technieken worden gebruikt. Voor uitgebreide informatie over dit onderwerp, bekijk de website van kanker.nl.

Op welke huiddelen wordt bestraling toegepast?

Bestraling wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende soorten kanker en kan worden toegepast op diverse huiddelen of organen? Denk bijvoorbeeld aan de borst, de prostaat, de longen, bij hersentumoren en de hals en keel.

Bijwerkingen op de huid bij bestraling

Dat er enkele nadelen aan bestraling zijn verbonden, zal je niet verbazen. Bestraling kan schadelijk zijn voor de huid, omdat die er letterlijk op sommige plekken kapot van kan gaan.

De bijwerkingen verschillen per persoon. Individuele gevoeligheid en de specifieke plek die behandeld wordt kan daarbij verschil maken. Maar ook de combinatie met andere behandelingen, zoals chemotherapie, kan impact hebben.

Huidbijwerkingen treden vaak tijdens de behandelingen en vlak erna op. De meest voorkomende huidbijwerkingen zijn:

  • De huid in het bestraalde gebied voelt warm of branderig aan en kan gaan steken. Dit kan ook wat pijnklachten geven.
  • De huid wordt droog, met vervelling en jeuk als gevolg.
  • Er kunnen vochtblaren en/of wonden ontstaan.
  • De huid kan licht gaan zwellen.
  • De bestraalde huid kan verkleuren, met rode, bruine of donkere plekken die vanzelf weer wegtrekken. Een herstellende crème kan dit proces versnellen.

Bekijk ook onze pagina over bestraling. Daar vind je meer informatie over mogelijke huidproblemen die optreden, inclusief het onderscheid tussen klachten die tijdens en na de bestraling kunnen optreden.

Hoe lang duurt het herstel na bestraling?

Het herstel na bestraling varieert per persoon en hangt af van verschillende factoren, zoals de intensiteit van de bestraling en het gebied dat is behandeld. Vaak houden de acute huidbijwerkingen wel enkele weken tot maanden aan.

Het is in ieder geval belangrijk om de huid goed te verzorgen en gehydrateerd te houden om het herstel te bevorderen. In sommige gevallen kan het herstelproces langer duren, vooral als de huid ernstig beschadigd is.

Het effect van een hydraterende crème na bestraling

Een droge huid ligt aan de basis van veel klachten bij bestraling. Zorg er dus voor dat je huid gehydrateerd blijft tijdens en na de behandelingen. Je kunt daarvoor ALHYDRAN gebruiken. Deze crème voor de beschadigde huid wordt door radiotherapeuten ingezet bij bestraling. De crème hydrateert diep in je huid vanwege de pure Aloë Vera-gel, het hoofdbestanddeel van ALHYDRAN.

De ingrediënten in ALHYDRAN die helpen tegen huidklachten

Naast Aloë Vera, bevat ALHYDRAN natuurlijke oliën, vitamine C en vitamine E. Deze stoffen zorgen gezamenlijk voor een beschermlaagje, die je huid beschermt en verzorgt.

ALHYDRAN bevat geen zink of andere metaalhoudende ingrediënten die op de bestraling kunnen reageren. De crème smeert gemakkelijk, waardoor het pijnloos op de bestraalde huid aan kan worden gebracht. Het trekt gemakkelijk in de huid, waardoor extra reiniging van de huid tijdens bestralingssessies niet nodig is. Lees meer over de ingrediënten in ALHYDRAN.

Het smeren van ALHYDRAN tijdens en na bestraling, helpt tegen:

  • Jeuk en pijn door een droge, rode huid. Deze klachten verdwijnen vaak binnen een paar weken.
  • Gevoeligheid en een branderig gevoel. Je huid komt direct tot rust en herstelt sneller. Het branderige gevoel neemt af.

Bewijs uit verschillende bronnen

Dat ALHYDRAN een positief effect kan hebben bij (professionele) medische behandelingen blijkt uit verschillende bronnen.

In verschillende case studies, bij radiotherapie, is de werking van ALHYDRAN aangetoond. De positieve effecten blijken ook uit sommige ervaringen van gebruikers die ALHYDRAN hebben gebruikt bij bestraling. Radiotherapeuten bevelen ALHYDRAN aan, ten eerste, vanwege de intensieve hydratatie. Dit is te danken aan de pure Aloë Vera-gel, het hoofdbestanddeel van de crème.

Je kunt de crème vrijblijvend proberen: vraag een gratis proefmonster aan. (Maar: overleg altijd éérst met je arts voordat je begint met het smeren van een crème tijdens of na bestraling.)

Wat kun je nog meer doen tegen huidbijwerkingen na bestraling?

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om je huid na bestraling te verzorgen en klachten te verminderen? We hebben een lijst met 13 belangrijke tips na bestraling opgesteld.

Bronnen

Ervaringen van bestralingspatiënten

Wat was ik blij met de tip over deze crème. Die kreeg van een doktersassistente in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Daar onderging ik 21 bestralingen aan mijn borst. Ik ben er reuzeblij mee! Het resultaat was verbluffend. Heel snel was ik van de pijn en het vervellen af. Topproduct!

Gerda Brink

Na bestralingen kreeg ik als bijwerkingen een droge rode en zelfs bruine huid. Nadat ik ALHYDRAN ben gaan gebruiken, had ik geen last meer van jeuk. De verbrande huid liet los, waardoor ik mijn gewone huid weer terug kreeg. Ik raad deze crème echt aan voor iedereen met vergelijkbare problemen. Hij is de aankoopprijs dubbel en dwars waard.

Ria

Ik ben vlak na de bestraling (borstkanker) ALHYDRAN gaan gebruiken. Bij mij heeft het zo’n verzachtende werking, dat er niets anders tegen op kan. Dat de pijn en de jeuk kan worden bestreden met dit fantastische product is voor mij op dit moment het allerbelangrijkst.

D. Martell

ALHYDRAN gebruiken bij bestraling

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.