Tips voor verzorging van de huid na bestraling

Door bestraling kunnen huidklachten ontstaan: verbrande, rode, droge, jeukende, geïrriteerde, kapotte en pijnlijke huid. Wat is de beste verzorging van je huid na bestraling?

Wanneer je radiotherapie krijgt of kreeg, herken je waarschijnlijk meerdere van bovenstaande klachten. In dit artikel zetten we de beste adviezen die je online tegenkomt, overzichtelijk op een rij.

Wat kun je zelf doen tijdens en na bestraling?

1. Blijf te allen tijde in gesprek met je arts
Vertel je behandelend arts over al je huidklachten. Hij of zij zal je altijd van goed advies voorzien.

2. Ga niet te lang in bad of onder de douche
Vermijd het bad liever helemaal, maar douche ook zo kort mogelijk. Zo voorkom je dat je huid te week wordt, en daardoor vatbaarder voor klachten.

3. Vermijd het zwembad en de sauna
Zwemmen en de hitte van een sauna zijn niet goed voor je bestraalde huid. Je hebt grote kans dat daardoor klachten ontstaan of verergeren.

4. Was je huid niet met zeep
Zeep droogt je huid uit, waardoor je sneller last krijgt van een droge en jeukende huid. Je kunt eventueel pH-neutrale, ongeparfumeerde zeep gebruiken in combinatie met lauwwarm water. Let er daarbij wel op dat de bestralingslijnen die op je huid zijn getekend, niet gewist worden.

5. Gebruik in bad geen badschuim
Badschuim is immers óók een soort zeep. Gebruik in plaats daarvan olie.

6. Dep je huid droog in plaats van wrijven
Wrijven met een handdoek, ruw óf zacht, werkt irritatie in de hand. Door te deppen voorkom je wrijving, en krijg je minder klachten.

7. Gebruik ongeparfumeerde talkpoeder tegen de jeuk
Belangrijk is dat je krabben bij jeuk voorkomt; daardoor gaat je huid immers alleen maar sneller irriteren en kapot. Talkpoeder helpt tegen de jeuk.

8. Vermijd zonlicht, óók zonnebanklicht!
UV-straling van de zon óf zonnebank is schadelijk voor iedere huid, maar extra gevaarlijk voor je kwetsbare, bestraalde huid. De straling dringt veel gemakkelijker je huid binnen. Je loopt daardoor meer risico op droge huid, permanente verkleuring, littekenvorming en huidkanker.

9. Plak geen pleisters op bestraalde huid
Pleisters op bestraalde huid zijn pijnlijk wanneer je ze lostrekt. Bovendien laten ze je huid rood, geïrriteerd en pijnlijk achter. Dek wondjes af met non-woven gaasjes, die je losjes vastzet met een windsel zoals buisverband.

10. Gebruik geen deodorant of parfum
Deodorant of parfum bevatten meestal alcohol en metalen. Alcohol droogt je huid uit, en metalen zijn schadelijk voor je huid tijdens de bestraling.

Sommige bestralingscentra staan wel deodorant zonder alcohol, parfum of metalen toe, zo lang je je oksel goed droogdept. Overleg altijd eerst met je arts hierover.

11. Onthaar bestraalde lichaamsdelen niet
Ontharing is simpelweg niet toegestaan wanneer je bestraald wordt. Ben je man en wordt je gezicht bestraald? Dan mag je alleen elektrisch scheren. Overleg ook dit eerst met je arts.

12. Draag wijde kleding
Wijde kleding is zacht en comfortabel, en zit niet zo dicht op de huid. Wrijving, schuren en irritatie door vezels voorkom je op deze manier.

13. Smeer je (gesloten) huid dagelijks in met een pH-neutrale, ongeparfumeerde crème
Allereerst: het is heel belangrijk dat je geen crème gebruikt die reageert op straling. Dus absoluut geen zalven met metaal, zoals zinkzalf. Metalen kunnen zich in je huid ‘etsen’.

Onze crème, ALHYDRAN, bevat geen metalen en is pH-neutraal en ongeparfumeerd. De effecten van ALHYDRAN op bestraalde huid zijn onderzocht. Vastgesteld is dat ALHYDRAN:

 • Jeuk en roodheid verlicht
 • Uitdroging van je huid vermindert
 • Je huid beschermt en huidreacties door bestraling voorkomt
 • Je huid minder gevoelig maakt
 • Je huid minder ‘branderig’ maakt
 • Je huid soepeler maakt
 • Je huid sneller repareert

Je kunt ALHYDRAN zowel tijdens als na de bestralingsperiode gebruiken. De crème smeert makkelijk en trekt snel in. Daardoor hoef je je huid tijdens bestralingssessies niet extra te reinigen.

ALHYDRAN wordt gebruik door radiotherapeuten

Radiotherapeuten, verpleegkundigen en dermatologen van diverse Nederlandse radiotherapie centra hebben een werkwijze voor huidklachten na radiotherapie opgesteld.

Daarin is ALHYDRAN opgenomen en bestempeld als ‘crème die het comfort van de patiënt bij Radiodermatitis verhoogt’.

Dit staat in de Landelijke Consensus Werkwijze Acute Huidreacties Radiotherapie.

Bronnen

Ook de vele positieve ervaringen met ALHYDRAN na bestraling bevestigen het effect van de crème. Bestel een gratis proefsample. Daarmee kun je de verzachtende werking van onze crème direct zelf ervaren.

Praktijkvoorbeelden

Ervaringen van artsen en wondprofessionals, bij de behandeling van wonden met ALHYDRAN. Bekijk de diagnose, symptomen en de persoonlijke ervaring van de behandelaar en patiënt.

Na 5 dagen behandeling

Bestraling (nazorg)

 • De huid is minder pijnlijk en rood
 • Snelle verbetering van de huid
Bekijk de Case Study (PDF)

Na 2 maanden behandeling

Bestraling (nazorg)

 • Geen pijn aan de brandwond
 • Vermindert jeukklachten
Bekijk de Case Study (PDF)

Ervaringen met ALHYDRAN bij bestraling

Mijn huid was verbrand na bestraling. ALHYDRAN is een fijn product, de huid herstelt goed en het voorkomt jeuk.

Aline (47)

Door ALHYDRAN meerdere keren op een dag te smeren is irritatie door bestraling voorkomen. Ik had geen geïrriteerde huid! Dat terwijl de donkere huid heel heftig reageert op bestraling (radiotherapie).

G. (35)

De effecten van de bestraling waren goed te verduren met ALHYDRAN. Bij jeuk en branderigheid gaf het direct verlichting. De huid heeft zich redelijk gehouden. Waarschijnlijk door 3 dagelijks gebruik gedurende en na afloop van de behandeling.

Vrouw (41)

Gebruik ALHYDRAN na bestraling