Verzorging van de huid na bestraling
13 do’s en don’ts tegen klachten
Door bestraling kunnen vervelende huidklachten ontstaan. Wat is de beste verzorging van je huid na bestraling? Wat moet je doen en wat juist vermijden? We verzamelden 13 tips die kunnen helpen, aanvullend op de adviezen van je arts (die natuurlijk altijd voorgaan!).
Huidproblemen na bestraling
Wanneer je radiotherapie krijgt of kreeg, herken je waarschijnlijk meerdere van onderstaande problemen:
- Jeukende huid
- Kapotte huid
- Huiduitslag
- Droge huid
- Geïrriteerde huid
- Ontsteking van de huid
- Gevoelige/pijnlijke huid
- Verbrande huid
- Verkleuring
Sommige klachten kunnen (mede) ontstaan of verergeren door de chemo. Hieronder geven we per tip aan tegen welke klachten die het meeste helpt.
13 tips voor huidverzorging na bestraling
1. Blijf te allen tijde in gesprek met je arts
Vertel je behandelend arts over al je huidproblemen. Hij of zij zal je altijd van goed advies voorzien.
2. Ga niet te lang in bad of onder de douche
Vermijd het bad liever helemaal, maar douche ook zo kort mogelijk. Zo voorkom je dat je huid te week wordt, en daardoor vatbaarder voor klachten.
Helpt tegen: droge huid, huiduitslag en jeuk.
3. Vermijd het zwembad en de sauna
Zwemmen en de hitte van een sauna zijn niet goed voor je bestraalde huid. Je hebt grote kans dat daardoor klachten ontstaan of verergeren.
4. Was je huid niet met zeep
Zeep droogt je huid uit, waardoor je sneller last krijgt van een droge en jeukende huid. Je kunt eventueel pH-neutrale, ongeparfumeerde zeep gebruiken in combinatie met lauwwarm water. Let er daarbij wel op dat de bestralingslijnen die op je huid zijn getekend, niet gewist worden.
Helpt tegen: droge huid en jeuk.
5. Gebruik in bad geen badschuim
Badschuim is immers óók een soort zeep. Gebruik in plaats daarvan olie.
Helpt tegen: droge huid en jeuk.
6. Dep je huid droog in plaats van wrijven
Wrijven met een handdoek, ruw óf zacht, werkt irritatie in de hand. Door te deppen voorkom je wrijving, en krijg je minder klachten.
Helpt tegen: huidirritatie, huidschade en gevoelige huid/pijn.
7. Gebruik ongeparfumeerde talkpoeder tegen de jeuk
Belangrijk is dat je krabben bij jeuk voorkomt; daardoor gaat je huid immers alleen maar sneller irriteren en kapot. Talkpoeder helpt daartegen.
Helpt tegen: jeuk en beschadiging van je huid.
8. Ga niet in de zon of onder zonnebanklicht!
UV-straling van de zon óf zonnebank is schadelijk voor iedere huid, maar extra gevaarlijk voor je kwetsbare, bestraalde huid. De straling dringt veel gemakkelijker je huid binnen. Je loopt daardoor meer risico op droge huid, permanente verkleuring, littekenvorming en huidkanker.
Helpt tegen: verbrande huid en verkleuring.
9. Plak geen pleisters op bestraalde huid
Pleisters op bestraalde huid zijn pijnlijk wanneer je ze lostrekt. Bovendien laten ze je huid rood, geïrriteerd en pijnlijk achter. Dek wondjes af met non-woven gaasjes, die je losjes vastzet met een windsel zoals buisverband.
Helpt tegen: pijn, rode huid en huidirritatie.
10. Gebruik geen deodorant of parfum
Deodorant of parfum bevatten meestal alcohol en metalen. Alcohol droogt je huid uit, en metalen zijn schadelijk voor je huid tijdens de bestraling.
Sommige bestralingscentra staan wel deodorant zonder alcohol, parfum of metalen toe, zo lang je je oksel goed droogdept. Overleg dit altijd eerst met je arts.
11. Onthaar bestraalde lichaamsdelen niet
Ontharing is simpelweg niet toegestaan wanneer je bestraald wordt. Ben je man en wordt je gezicht bestraald? Dan mag je alleen elektrisch scheren. Overleg ook dit eerst met je arts.
12. Draag wijde kleding
Wijde kleding is zacht en comfortabel, en zit niet zo dicht op de huid. Wrijving, schuren en irritatie door vezels voorkom je op deze manier.
13. Smeer je (gesloten) huid dagelijks in met een crème
Allereerst: het is heel belangrijk dat je geen crème gebruikt die reageert op straling. Dus absoluut geen zalven met metaal, zoals zinkzalf. Metalen kunnen zich in je huid ‘etsen’. Gebruik daarnaast een pH-neutrale, ongeparfumeerde crème die niet irriteert.
Onze crème, ALHYDRAN, voldoet aan die eisen en heeft een bewezen werking. Lees ook de ervaringen onderaan de pagina.
Let op: je kunt geen enkele crème op een open huid smeren. Wacht dus totdat de wond gesloten is vóórdat je insmeert!
Helpt tegen: rode uitslag, droge huid, schilferen en jeuk. En draagt bij aan een goed herstel van je huid (bijvoorbeeld na epidermolyse: nattende wonden die kunnen ontstaan bij bestraling).
Lees verder: Welke crème na bestraling?
ALHYDRAN wordt gebruikt door radiotherapeuten
Radiotherapeuten, verpleegkundigen en dermatologen van diverse Nederlandse radiotherapie centra hebben een werkwijze voor huidklachten na radiotherapie opgesteld.
Daarin is ALHYDRAN opgenomen en bestempeld als ‘crème die het comfort van de patiënt bij Radiodermatitis verhoogt’.‘Radiodermatitis’ is een ontsteking van de huid, die kan ontstaan door bestraling.
Dit staat in de Landelijke Consensus Werkwijze Acute Huidreacties Radiotherapie.
Bronnen
- Borstkankervereniging Nederland: Praktische tips bij bestraling
- Kankercentrum UZ Gent: Bestraling (radiotherapie) bij borstkanker
- Stichting tegen Kanker: Extra bescherming voor de huid
- Nederlands Kanker Instituut (AVL): Radiotherapie bij borstkanker
Ook de vele positieve ervaringen met ALHYDRAN na bestraling bevestigen het effect van de crème. Bestel een gratis proefsample. Daarmee kun je de verzachtende werking van onze crème direct zelf ervaren.