SPF-factor: betekenis en uitleg

SPF-factor 30, factor 50, sun protection factor 50+… Als consument heb je heel wat te kiezen als je een zonnebrandcrème zoekt. Maar wat is precies de betekenis van die afkorting, ‘SPF’? Veel mensen weten het niet, of niet precies. Dit is in een notendop wat je moet weten over de bescherming die zonnebrand biedt:

  • Zonlicht bestaat uit UVA- en UVB-straling.
  • Alleen van UVB-straling word je bruin en kun je verbranden.
  • De SPF-factor zegt alléén iets over de bescherming tegen UVB-straling
  • UVA-stralen dringen diep door in de dermis, de dikste laag van de huid. Onbeschermde blootstelling kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en rimpelvorming (fotoveroudering) en onderdrukking van het immuunsysteem.
  • UVA & UVB spelen een rol in de ontwikkeling van huidkanker.

Daarom is het belangrijk je huid tegen zowel UVA als UVB straling te beschermen.

Veel zonnebrandcrèmes beschermen tegen beide vormen van straling, maar lang niet allemaal. Dat kun je zelf controleren: naast de SPF-factor staat de bescherming tegen UVA apart vermeld op de verpakking. Hóe de bescherming tegen UVA staat vermeld op de verpakking, verschilt per merk. Vaak is die veel minder duidelijk dan de SPF-melding.

Omdat zo weinig mensen het verschil kennen en niet precies weten wat SPF nu eigenlijk betekent, wordt internationaal gepleit voor duidelijkere labels én een standaard weergave van bescherming tegen UVA.

Het verschil tussen UVB en UVA

UVA-straling is altijd aanwezig: het dringt door wolken, glas én je opperhuid. Van UVA-straling kun je niet bruin worden of verbranden. Maar UVA veroorzaakt wél de meeste zogenaamde ‘vrije radicalen’, die kunnen zorgen voor veroudering (bijvoorbeeld rimpels), zonne-allergie, pigmentvlekken en huidkanker.

Van UVB-straling word je bruin en kun je verbranden, maar dringt niét door wolken en glas. UVB kan wel in je opperhuid dringen. Net als UVA kan UVB zorgen voor ongewenste en onprettige huidreacties en huidkanker.

Kortom: het is van groot belang dat je zonnebrandcrème zowel beschermt tegen UVA- als UVB-straling!

UV-straling en littekens

Je moet altijd oppassen met UV, maar dat geldt dubbel bij littekens. Je pas gesloten huid is extra kwetsbaar. Te veel zon zorgt voor blijvende verkleuring van je huid. Verbrandt je littekenhuid? Dan is de kans nóg groter op blijvende pigmentverstoringen.

Houd dus altijd zo veel mogelijk je litteken uit de zon! Uiteraard is dat niet altijd mogelijk, zeker niet wanneer het gaat om je gezicht of andere onbeschermde huid. Daarom beschermt onze littekencrème ALHYDRAN nu ook tegen zowel UVA- als UVB-straling.

ALHYDRAN met SPF-factor 30

ALHYDRAN is een littekencrème met wetenschappelijk bewezen werking: je voorkomt er littekens mee, maar kunt bestaande littekens er ook mee doen vervagen of zelfs nagenoeg verdwijnen.

ALHYDRAN SPF 30 beschermt met factor 30 tegen UVB, en ook in hoge mate tegen UVA. Zo hoef je je minder zorgen te maken over je litteken wanneer je het zonlicht niet geheel kunt vermijden. Daarin is onze littekencrème met UV-bescherming uniek.

Houd wel altijd de algemene adviezen voor zonlicht in acht: zoek zo veel mogelijk de schaduw op, vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur wanneer de straling het krachtigst is, smeer je 15 á 30 minuten vóórdat je gaat zonnen in, en smeer je vooral meerdere keren per dag in!

Ervaringen met ALHYDRAN SPF 30

Ik heb ALHYDRAN gebruikt op de bestraalde huid en het is genezen en de verkleuring is verdwenen. Sindsdien gebruik ik ALHYDRAN SPF 30 ook als zonnebrandcrème. Ik vind het de beste crème voor een beschadigde huid.

Petra (52)

Tijdens en na een bestralingstraject met 35x bestralen en een operatie, gebruik ik zowel de normale ALHYDRAN als die met zon factor (SPF 30). Het werkt super! Het litteken is nauwelijks meer te zien. Het kalmeert de huid en maakt het bestralingsgebied zacht en soepel. Ik wil niet anders!

Katherine Happs (36)

Het litteken op de hand van mijn dochter is netjes aan het genezen met ALHYDRAN SPF 30 en meteen beschermd tegen de zon. Ideale combinatie.

Judith

ALHYDRAN gebruiken voor zonbescherming