Help de Brandwonden Stichting
Verbrande huidVerbrande huid

SPF-factor: betekenis en uitleg

SPF-factor 30, factor 50, sun protection factor 50+… Als consument heb je heel wat te kiezen als je een zonnebrandcrème zoekt. Maar wat is precies de betekenis van die afkorting, ‘SPF’?

Waar staat SPF voor?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Of vrij vertaald: hoe effectief een product je beschermd tegen de zon.

De SPF geeft aan hoe sterk een zonnebrand je tegen UVB-stralen beschermt. Maar het vertelt niks over de bescherming tegen UVA.

Zonlicht bestaat o.a. uit UVA- en UVB-straling. En UVA is minstens zo belangrijk. Voor je huid zijn beide soorten UV stralen namelijk schadelijk. Wij hebben een littekencrème die jouw huid beschermt tegen UVA.

Lees dit voor je een zonnebrand gaat kopen

Waarom beschermen tegen UVA én UVB?

Veel zonnebrandcrèmes beschermen tegen beide vormen van UV-straling, maar lang niet allemaal. Dat kun je zelf controleren: naast de SPF-factor staat de bescherming tegen UVA apart vermeld op de verpakking.

Hóe de bescherming tegen UVA staat vermeld op de verpakking, verschilt per merk. Vaak is het een klein rondje met de letters UVA erin. Maar dat is bij elk merk weer anders. Met deze crème is je huid beschermt tegen UVB én UVA.

Het verschil tussen UVB en UVA

UVA-straling is altijd aanwezig: het dringt door wolken. En grotendeels ook door glas en kleding. En bereikt de diepere lagen van je huid.

Doordat deze stralingen zo diep in je huid komen, wordt je er niet bruin door. Ook verbrand je niet door UVA. Deze straling zorgt wel voor schade zoals huidveroudering (bijvoorbeeld rimpels), zonneallergie, pigmentvlekken en huidkanker. Bij zonnig weer én bij bewolking is zonbescherming van belang.

Van UVB-straling word je bruin en kun je verbranden. Maar het dringt niét door wolken, gewoon glas en kleding heen. UVB dringt minder diep door in je huid. En dringt dus wel door in je opperhuid. Net als UVA kan UVB zorgen voor ongewenste en onprettige huidreacties en huidkanker.

Kortom: het is van groot belang dat je zonnebrandcrème zowel beschermt tegen UVA- als UVB-straling! En dat geldt extra wanneer je huid gevoelig of beschadigd is.

UV-straling en littekens

Je moet altijd oppassen met UV, maar dat geldt dubbel bij littekens of een gevoelige huid. Je pas gesloten huid is extra kwetsbaar. Te veel zonlicht zorgt voor blijvende verkleuring van je huid. Verbrandt je littekenhuid? Dan is de kans nóg groter op blijvende pigmentverstoringen.

Houd dus altijd zo veel mogelijk je litteken uit de zon! Uiteraard is dat niet altijd mogelijk, zeker niet wanneer het gaat om je gezicht of andere onbeschermde huid. Daarom beschermt onze littekencrème ALHYDRAN SPF 30 nu ook tegen zowel UVA- als UVB-straling.

ALHYDRAN met SPF-factor 30

ALHYDRAN is een littekencrème met wetenschappelijk bewezen werking: je voorkomt er littekens mee, maar kunt bestaande littekens er ook mee doen vervagen of zelfs nagenoeg verdwijnen.

De crème bevat huidvriendelijke ingrediënten. Bij een droge huid, eczeem of andere huidproblemen kan je deze littekencrème gebruiken. Bijvoorbeeld ter vervanging van een zonnebrand voor de gevoelige huid.

ALHYDRAN SPF 30 beschermt met factor 30 tegen UVB, en ook tegen UVA. Zo hoef je je minder zorgen te maken over je litteken wanneer je het zonlicht niet geheel kunt vermijden. Daarin is onze littekencrème met UV-bescherming uniek.

Houd wel altijd de algemene adviezen voor zonlicht in acht: zoek zo veel mogelijk de schaduw op, vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur wanneer de straling het krachtigst is, smeer je 15 á 30 minuten vóórdat je gaat zonnen in, en smeer je vooral meerdere keren per dag in!

Een SPF 30 of 50?

Je wil het liefst dat je huid volledig beschermd is tegen schadelijke UV-stralen. Maar 100% bescherming in een crème, kan niet.

Of je een factor 30 of 50 kiest: het maakt weinig verschil. Deze afbeelding toont de verhouding tussen de factor (SPF) en de mate waarop deze je beschermd tegen UVB-stralen. Zoals je kan zien is het verschil 1%.

Met 97% geeft ALHYDRAN SPF30 een hoge mate van bescherming. Lees meer over deze littekencrème met zonbescherming.

Ervaringen met ALHYDRAN SPF 30

Mijn 1e ervaring is 9 jaar geleden toen ik na bestraling een verkleuring van de huid had. Ik heb toen ALHYDRAN gebruikt op de bestraalde huid en het is genezen en de verkleuring is verdwenen. Sindsdien gebruik ik het ook als zonnebrandcrème 30SPF. Ik vind het de beste crème voor een beschadigde huid die er bestaat.

Petra

Tijdens en na 35x bestralen en een operatie, gebruikte ik ALHYDRAN. Zowel de normale als die met factor 30. Het werkt super! Het litteken is nauwelijks meer te zien. Het kalmeert de huid en maakt het bestralingsgebied zacht en soepel.

Katherine Happs

Het litteken op de hand van mijn dochter is netjes aan het genezen met ALHYDRAN SPF 30 en meteen beschermd tegen de zon. Ideale combinatie.

Judith

ALHYDRAN gebruiken voor zonbescherming