Help de Brandwonden Stichting
Littekencrème gebruikLittekencrème gebruik

Littekencrème, waar moet het aan voldoen?

Een goede littekencrème zorgt ervoor dat het vochtgehalte in de huid wordt verhoogt. Daarnaast moet de crème het vocht langdurig vasthouden in de huid. Een cosmetische of hydraterende creme is hierdoor niet geschikt om een litteken te behandelen omdat ze alleen vocht inbrengen, niet vasthouden.

Littekens, waarom ontstaan ze?

Littekens komen vaak voor. Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving met een litteken of heeft er zelf een. De kans dat je een litteken krijgt na bijvoorbeeld een ongeval of operatie valt niet te voorspellen. Wel valt te voorspellen of je een hoger risico hebt op  probleemlittekens. Bij een diepere huidbeschadiging heb je een grotere kans op probleemlittekens, ook de zogenaamde risicofactoren spelen een belangrijke rol bij het voorspellen van probleemlittekens. Als alleen de oppervlakkige huid (epidermis) beschadigd is, door bijvoorbeeld een schaafwond, dan zal de huid zich probleemloos herstellen. Een beschadiging in de diepere huid (dermis) zal littekens veroorzaken.

Littekens, een verminderde huidfunctie

Littekens zijn een oplossing van je lichaam om een beschadigde huid zo snel mogelijk weer dicht te krijgen. Je lichaam probeert de beschadiging zo snel en effectief mogelijk weer dicht te krijgen om infecties en overmatig vochtverlies tegen te gaan. Helaas heeft je lichaam bij een diepere huidbeschadiging (in de dermis) moeite met het volledig herstellen van de huid.

Om de huid toch zo snel mogelijk te sluiten heeft het lichaam er iets op bedacht, namelijk: littekens. Eén nadeel van littekens is de structuur; deze is van mindere kwaliteit dan van gezonde huid. Ook ontbreken belangrijke functies in littekens die nodig zijn om goed te kunnen functioneren. Een litteken kan bijvoorbeeld niet zelfstandig een goede vochtbalans regelen.

Littekens en vochtbalans

Littekens verliezen veel vocht, teveel!  Littekens waarvan de vochtbalans niet op orde is kunnen problemen gaan geven, zoals:

 • Aanmaak extra littekenweefsel. Als reactie op het vochtverlies gaat het litteken extra littekenweefsel aanmaken zodat de barrière van de huid dikker wordt en er minder vochtverlies is. Helaas betekent extra littekenweefsel meer littekenklachten, zoals een minder elastische huid, trekken van het litteken en stugheid van het litteken.
 • Droge huid. Veel vochtverlies door het litteken zorgt voor een droge huid. Een droge huid zorgt voor meer littekenklachten zoals jeuk, pijn en een schilferige huid.

Waar moet de beste littekencrème aan voldoen?

Een goede littekencrème moet de vochtbalans goed en langdurig herstellen. Het is belangrijk dat een crème de vochtbalans verhoogt. Net als gezonde huid, namelijk niet te veel en ook niet te weinig vocht in de huid. Daarnaast moet een littekencrème er ook voor zorgen dat het vocht in de huid niet verdampt. Hieronder 3 voorwaarden waaraan een goede crème moet voldoen:

 1. Goed herstellen van de vochtbalans
  Een littekencrème die niet voldoende de vochtbalans herstelt zal je litteken niet behandelen. Littekens en klachten zullen toenemen zolang er te veel vocht het litteken verlaat. Een littekencrème die te veel hydrateert of vochtverdamping van de huid tegenhoudt kan de huid kwetsbaar maken. Dit door verweking van de huid of omdat de huid minder goed kan ademen.
 2. Langdurig de vochtbalans herstellen
  Als een littekencrème maar kort z’n werk doet zal het litteken al snel weer veel vocht gaan verliezen. Om je litteken te beschermen tegen vochtverlies, wil je dat je littekencrème langdurig werkt. Zo voorkom je dat het litteken en de klachten zich uitbreiden.
 3. Een bewezen littekencrème
  Bij het kiezen van een littekencrème is het belangrijk om jezelf af te vragen of een product voldoende bewijs heeft om jouw litteken te behandelen.

ALHYDRAN littekencrème

Zoals hierboven valt te lezen is een crème niet bij voorbaat een goede littekencrème! ALHYDRAN voldoet wel aan alle voorwaarden om de vochtbalans van het litteken goed en langdurig te herstellen. Ook is ALHYDRAN bewezen effectief.

Ervaringen met ALHYDRAN

Ik heb brandwonden en littekens in mijn gezicht en op mijn handen, veroorzaakt door een explosie. Via mijn huidtherapeut ben ik in contact gekomen met ALHYDRAN. Al na 1 á 2 uur merkte ik dat ik al meer ruimte kreeg in mijn gezicht. De jeuk is sterkt verminderd. De littekencrème zorgt er voor dat de huid vrij kan bewegen, zonder dat deze scheurt.

Wim Arns

Ik gebruik ALHYDRAN voor de brandwonden op mijn arm. Deze crème is erg fijn. Het verzacht de huid, littekens worden soepeler. De pijn en jeuk worden minder

Jolanda Scholman

Na een borstverkleining heb ik eerst andere crèmes geprobeerd voor de littekens. Het gaf voor mij niet het gewenste resultaat. Ik heb toen op advies van mijn plastisch chirurg ALHYDRAN gekocht. Dit werkte meteen goed. Een half jaar na de operatie zijn de littekens nog maar vage streepjes. Ik zag het met de week verbeteren. De littekencrème is erg goed bevallen.

Henriëtte

Probeer ALHYDRAN nu