Littekenbehandeling; wat zegt de wetenschap?

Een littekenbehandeling is er in vele soorten en maten. Sommige zijn wetenschappelijk onderzocht en andere zijn dat niet. Dit zegt de wetenschap over het effectief verwijderen van littekens.

Bewezen littekenbehandeling

Je komt online veel soorten littekenbehandelingen tegen. We kijken naar degenen waarvoor medisch of wetenschappelijk bewijs is. Dat zijn:

Siliconen littekenbehandeling

Siliconenverband of -gel houdt overmatig vochtverlies uit je litteken tegen. Dit zorgt voor een vermindering van littekengroei. Ook worden klachten zoals roodheid en jeuk tegengegaan.

De basis-zorgverzekering in Nederland vergoed in sommige gevallen medische siliconen.

Voorbeelden van siliconen producten voor littekens zijn BAPSCARCARE en SCARBAN.

Operatief verwijderen van een litteken

Een vervelend litteken (hypertrofisch of keloïd) kan door een arts worden weggesneden. Bij deze littekenbehandeling wordt de wond opnieuw gehecht.

Het is dus niet zo dat het litteken volledig verdwijnt. Het kan helaas ook terugkomen. De chirurg verkleind of verplaatst (bijvoorbeeld naar een huidplooi) het litteken meestal. Dit vermindert de zichtbaarheid van het litteken verminderd.

Na een littekenoperatie wordt vaak siliconenverband of siliconengel en hydraterende crème geadviseerd. Om het nieuwe litteken zo goed mogelijk te verzorgen.

Injecties met corticosteroïden

Door corticosteroïden te injecteren in het litteken kan de vorming van het littekenweefsel worden stilgelegd. Dit vertraagt de groei van het littekenweefsel.

De nadelen zijn dat de huid dunner kan worden en er lichte plekken kunnen ontstaan. Een dunnere huid is meer kwetsbaar. De injecties kunnen als zeer pijnlijk worden ervaren.

Cryotherapie (bevriezen van het littekenweefsel)

Door een holle naald wordt er vloeibaar stikstof in het littekenweefsel gespoten. Deze littekenbehandeling wordt gebruikt bij keloïde littekens.

Het litteken wordt vaak minder rood en de jeuk neemt af. Door de bevriezing worden de overactieve littekencellen gedood.

Bij 51 tot 74 % van de keloïde littekens heeft deze littekenbehandeling een goed resultaat.

Het resultaat van deze littekenbehandeling is dat het litteken kan afvlakken. Deze littekenbehandeling is vooral bij kleine acne littekens succesvol.

Druktherapie

Bij druktherapie wordt er druk op de littekencellen uitgeoefend. Deze druk wordt gegeven door speciale op maat gemaakt drukkleding.

Druktherapie is een standaard littekenbehandeling bij alle brandwondencentra in Nederland en België. De resultaten zijn erg goed. Deze therapie wordt vooral ingezet bij grotere littekens na bijvoorbeeld brandwonden.

De arts kan in combinatie met druktherapie siliconenverband gebruiken.

Lasertherapie

Bij deze littekenbehandeling wordt het litteken met een laser behandeld. Er bestaan diverse soorten lasers voor diverse soorten littekens.

De resultaten lijken goed te zijn, echter is er (nog) geen doorslaand wetenschappelijk bewijs binnen een grote groep patiënten.

Radiotherapie

Littekenbehandeling door radiotherapie begint met het littekenweefsel wegsnijden. Hierna wordt er een slangetje in de wond gehecht. Vervolgens gaat er bestralingsvloeistof door het slangetje. Alleen het weefsel dat bestraalt wordt komt zo in contact met de vloeistof.

De kans op terugkeer van het litteken is tussen de 50% en 100%. Op dit moment is niet duidelijk wat de gevolgen op lange termijn zijn van deze littekenbehandeling. Dit gecombineerd met 50% tot 100% kans op terugkeer wordt deze littekenbehandeling zeer terughoudend uitgevoerd.

Hydrateren met littekencrème

Een laatste littekenbehandeling die we bespreken is hydrateren van het litteken.

In 2013 is er een wetenschappelijk artikel verschenen met hierin nieuwe inzichten in littekenbehandeling2. In dit artikel is wetenschappelijk aangetoond dat ALHYDRAN een beter afdekkend en hydraterend vermogen heeft dan medische siliconengels.

ALHYDRAN heeft twee eigenschappen; namelijk het aantrekken van vocht uit de diepere huidlagen en het tegengaan van overvloedige verdamping van vocht door de littekenhuid.

De optimale combinatie van eigenschappen maakt van ALHYDRAN een zeer goede littekencrème. Dit is aangetoond in verschillende wetenschappelijke en klinische studies.

Juist de combinatie van eigenschappen is belangrijk voor een goede littekenbehandeling. Hierdoor zijn cosmetische producten of vochtinbrengende crèmes minder geschikt voor het behandelen van je litteken.

En wat moet ik nu kiezen voor mijn littekenbehandeling?

Er zijn vele manieren van littekenbehandelingen waarvan de bovenste behandelingen medisch zijn onderzocht. Producten met een medische onderbouwing moeten altijd je voorkeur hebben!

Je litteken behandelen? Start met een goede hydraterende crème. Kies een product met een goede onderbouwing, die je kunt controleren.

Als je vreemde klachten krijgt of twijfelt over je behandeling, overleg dan met je arts of behandelaar.

Medische siliconen kun je gebruiken als een hydraterende crème niet genoeg helpt. De overige genoemde behandelingen in dit artikel zijn meer ingrijpende littekenbehandelingen. Bespreek deze met je arts.

Bronnen:

  1. International Clinical Recommenations on Scar Management
  2. Scar management by means of occlusion and hydration: a comparative study of silicones versus a hydrating gel-cream

ALHYDRAN zelf proberen? Bestel hier een gratis proefmonster.

Probeer ALHYDRAN nu