SteenpuistSteenpuist

Litteken na een steenpuist voorkomen

Steenpuisten kunnen littekens achterlaten. Voorkomen lukt niet altijd, maar je kunt de kans wel zo klein mogelijk houden. En krijg je tóch een litteken? Dan is ook daar iets aan te doen: Je kunt de zichtbaarheid van het litteken na een steenpuist verminderen en huidklachten verlichten.

We geven eerst tips om een litteken na een steenpuist te voorkomen, daarna een tip om een litteken zo veel mogelijk te verwijderen.

Steenpuist uitknijpen? NIET doen!

Knijp nooit – nee, NOOIT! – je steenpuist uit. Niet alleen verhoog je de kans op nieuwe steenpuisten aanzienlijk, je kunt zelfs bloedvergiftiging oplopen.

Maar ook de kans op een litteken schiet ermee omhoog. Dus wil je die voorkomen, laat je steenpuist dan met rust. Raak ‘m niet eens aan.

Wat te doen bij kleine steenpuisten

Kleine steenpuisten verdwijnen vaak vanzelf, ook zonder behandeling door je huisarts.

De steenpuist groeit, ‘rijpt’ en barst uiteindelijk open. Zo ontsnapt het pus en het wondje geneest. Hierdoor kan dus wel een litteken achterblijven, maar dat is minimaal. Bovendien kun je tegen een litteken iets doen (zie het laatste deel van dit artikel).

Zorg ervoor dat het pus niet op je huid komt: zo voorkom je besmetting en nieuwe steenpuisten.

Wat te doen bij grote steenpuisten

Als je een grote steenpuist hebt en je hebt er veel last van (met name pijn), kun je het beste je huisarts raadplegen. Die kan eventueel pus verwijderen, bijvoorbeeld door een sneetje of met een injectienaald.

Hoe groter de wond, hoe groter natuurlijk ook de kans op een litteken. Hieronder lees je hoe je een litteken na een steenpuist zo onzichtbaar mogelijk houdt.

Litteken na een steenpuist behandelen

Heeft je steenpuist tóch een litteken achtergelaten? Dan kun je een littekencrème gebruiken. Daardoor zal je litteken niet verdwijnen; steenpuisten laten zogenaamde ‘verzonken’ littekens achter. Een littekencrème is geen vulling, dus je zult je huid ermee niet kunnen ‘liften’.

Een littekencrème kan wél:

  • De kleur verbeteren, zodat je litteken minder opvalt
  • Je huid soepeler maken, zodat je litteken minder trekt en/of pijn doet
  • Zorgen dat je minder last hebt van jeuk

ALHYDRAN: een steengoede littekencrème

De werking van ALHYDRAN, is wetenschappelijk bewezen. Begin met 3 keer per dag smeren nádat de wond die de steenpuist heeft achtergelaten dicht is, en het resultaat is snel merkbaar.

Wacht er niet te lang mee, zeker niet wanneer je een steenpuist in je gezicht hebt (gehad) of op andere plekken waar een litteken altijd opvalt. ALHYDRAN kan een groot verschil maken.

Overtuig jezelf: bestel een gratis proefmonster.

Wil je meer weten over de behandeling van littekens en of jij kans hebt op afwijkende littekens? Vraag gratis de littekengids aan!

Probeer ALHYDRAN nu

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.