Jeukende benenJeukende benen

Jeukende benen? Ontdek wat te doen

Heb jij last van een jeukende huid op je benen? We helpen je graag om er vanaf te komen. Om te weten wat je kunt doen, is het eerst belangrijk om de oorzaak te weten. De 7 meest voorkomende hebben we in dit artikel op een rij gezet, met advies.

Jeukende benen

Veelvoorkomende symptomen bij jeukende benen

Soms kun je de oorzaak van jeukende benen aan de symptomen herkennen. Dat is het geval bij:

 • Rode bultjes
 • Droge huid
 • Rode vlekken
 • Vermoeidheid
 • Pijn
 • Rusteloze benen

De 7 meest voorkomende oorzaken van jeukende benen

De meest voorkomende oorzaken van jeuk aan je benen (inclusief oplossingen) zijn:

  1. Douchen
  2. Warmte
  3. Kou
  4. Slechte doorbloeding
  5. Inspanning (zoals wandelen of sporten)
  6. Scheren
  7. Zwangerschap

 

1. Douchen

Heel veel mensen hebben last van jeuk aan hun benen na het douchen. Óf nadat ze in een bad of jacuzzi hebben gezeten. In al deze gevallen ontstaat de jeuk door (een combinatie van) dezelfde factoren:

 • Je doucht of baadt te vaak
 • Te heet douchen of baden
 • Het (te vaak) gebruiken van (agressieve) zeep

Behalve de jeuk heb je waarschijnlijk ook last van andere symptomen: droge huid met schilfers en rode vlekken of warmte uitslag.

Wat veroorzaakt de jeuk?
Als je huid te vaak in aanraking komt met heet water en/of zeep, tast je het vetlaagje van je huid aan. Die beschermt je benen tegen uitdroging. Het is die droogte die jeuk tot gevolg heeft.

Wat te doen?
Eenvoudig: douche of baadt minder vaak en heet. Gebruik daarnaast géén of een mildere zeep. Je kunt daarnaast je huid extra verzorgen met een hydraterende, beschermende crème. Bestel bijvoorbeeld
ALHYDRAN Anti Itch Care.

2. Warmte

Merk je dat de jeuk aan je benen erger wordt als:

 • Het warmer wordt buiten, vooral in de zomer?
 • Als ze blootgesteld zijn aan meer zon?
 • Je in bed ligt, ’s avonds of ’s nachts, of in de ochtend als je opstaat?
 • Ze op een andere manier meer warmte te verduren krijgen (bijvoorbeeld door een zonnebank, afsluitende kleding, de kachel of de sauna)?

Warmte is een hele bekende oorzaak van jeukende benen. Het staat ook wel bekend als ‘warmte-uitslag’ of ‘hitte-uitslag’. Sommigen noemen het ook wel ‘zweetuitslag’. Want warmte ontstaat ook als je je inspant, bijvoorbeeld tijdens sporten. Zie oorzaak 5: inspanning.

Symptomen die horen bij jeukende benen door warmte zijn: kleine, rode bultjes (of ‘blaasjes’) en/of grotere rode vlekken.

Let op: ook baby’s krijgen hier vaak last van! Hieronder leggen we uit hoe dat komt, en wat je eraan kunt doen.

Wat veroorzaakt de jeuk?
Door warmte kunnen je poriën (deels) verstopt raken. Die zijn belangrijk voor een goede werking van je zweetklieren. Het gevolg is dat de huid op je benen de warmte niet meer goed kwijt kan. Op dat moment kun je jeuk en andere symptomen krijgen.

Bij baby’s gebeurt dit vaak doordat ze te warm aangekleed worden en/of in een te warme kamer slapen. Hun zweetkliertjes zijn nog onrijp, waardoor hun poriën sneller verstopt raken.

Wat te doen?
Wanneer worden jouw benen te veel blootgesteld aan warmte? Als je dat weet, kun je die oorzaken vermijden. Bijvoorbeeld minder in de zon gaan zitten. Of een dunnere deken gebruiken of je elektrische deken uitzetten als je gaat slapen.

Je kunt daarnaast je huid extra verzorgen met een hydraterende, beschermende crème. Bestel bijvoorbeeld een tube ALHYDRAN Anti Itch Care.

Anti jeuk crème

3. Kou

Krijg jij jeukende benen in de winter, of zelfs al in de herfst? Dat komt vaak voor: het is de kou die jeuk tot gevolg kan hebben. Daarom spreken mensen ook van ‘winterjeuk’. Vooral ouderen hebben hier vaak last van.

Symptomen die hierbij horen zijn: een droge huid en schilfers.

Wat veroorzaakt de jeuk?
Uiteindelijk zijn het de schilfers die voor jeuk zorgen.

Wat te doen?
Je huid heeft van nature een beschermend vetlaagje. Die is heel belangrijk tegen uitdroging. Zorg er daarom allereerst voor dat je dit laagje niet aantast. Dat gebeurt als je te lang of te heet doucht of baadt, en/of als je teveel zeep gebruikt bij het wassen.
Zie ook oorzaak 1: douchen.

Zorg er daarnaast voor dat je je huis goed ventileert: door de kachel is de lucht in huis vaak droog. Ook dit is niet goed voor je huid.
Je kunt daarnaast je huid extra verzorgen met een hydraterende, beschermende crème. Bestel bijvoorbeeld ALHYDRAN Anti Itch Care.

4. Slechte doorbloeding

Een slechte doorbloeding in je benen leidt tot een ontsteking van je huid (dermatitis). Dit komt vooral voor op de onderbenen. De symptomen daarvan zijn jeuk en huiduitslag. Dit gaat ook vaak gepaard met spataderen.

Wat te doen?
Denk jij dat dit bij jou aan de hand is? Ga dan naar je huisarts! Die kan deze oorzaak vaststellen, en de juiste behandeling voorschrijven.
De arts adviseert dan ook vaak een middel tegen jeuk. In dat geval kun je ALHYDRAN Anti Itch Care proberen.

5. Inspanning (zoals wandelen of sporten)

Heb je last van jeukende benen tijdens of na:

 • Hardlopen
 • Wandelen
 • Fietsen
 • Lang staan
 • Sporten
 • Of een andere vorm van inspanning?

Dat heeft alles te maken met de wrijving en warmte die dan ontstaat. Symptomen die hierbij horen zijn – naast jeuk – rode huiduitslag of bultjes.

Wat veroorzaakt de jeuk?
Door inspanning ga je zweten. Daardoor (in combinatie met vuil) kunnen je poriën verstopt raken. Daardoor kunnen je benen de warmte niet goed kwijt. Zo ontstaat de uitslag én je jeuk.

Wat te doen?
Je kunt natuurlijk minder gaan bewegen, maar dat adviseren we niet; bewegen is immers gezond. Wat je wel kunt doen is:

 • Ruimere kleding dragen, zodat je minder snel zweet en warmte beter weg kan
 • Je benen insmeren met een hydraterende, beschermende crème vóór en ná de inspanning. Bestel bijvoorbeeld ALHYDRAN Anti Itch Care.

6. Scheren

Veel vrouwen scheren hun benen. Dat kan direct erna, maar ook een paar dagen na het scheren, voor (extreme) jeuk zorgen. Hetzelfde geldt voor harsen!

Daarnaast ontstaan er rode bultjes op je benen.

Wat veroorzaakt de jeuk?
Je huid op je benen is heel gevoelig. Door scheren ontstaat al snel irritatie. Irritatie leidt tot uitslag, met jeuk als onvermijdelijk gevolg.

Wat te doen?
Verzorg je geschoren benen met een hydraterende, beschermende crème. Bestel bijvoorbeeld ALHYDRAN Anti Itch Care.

7. Zwangerschap

Als je zwanger bent, wordt de doorbloeding in je hele lichaam beter. Gek genoeg kan dat voor jeuk zorgen. Want als je bloed beter stroomt, krijg je het sneller warm. Daardoor kan weer warmte-uitslag ontstaan, en dus uitslag en jeuk. Zie ook oorzaak 2: warmte.

Wat veroorzaakt de jeuk?
Door warmte kunnen je poriën (deels) verstopt raken. Die zijn belangrijk voor een goede werking van je zweetklieren. Het gevolg is dat de huid op je benen de warmte niet meer goed kwijt kan. Op dat moment kun je jeuk en andere symptomen krijgen.

Wat te doen?
Kleed je niet te warm, douche of baadt niet te vaak, te heet of te lang en gebruik geen of een milde zeep. Zie ook oorzaak 1: douchen en 2: warmte.

Je kunt daarnaast je huid extra verzorgen met een hydraterende, beschermende crème. Bestel ALHYDRAN Anti Itch Care.

Bestel ALHYDRAN anti-jeuk crème

ALHYDRAN Anti Itch Care is een verkoelende crème met bewezen werking. Het zorgt voor optimale en langdurige hydratatie, verlicht jeuk en brengt je huid tot rust. Het is geschikt voor alle huidtypes en huidaandoeningen die jeuk veroorzaken. Bestel direct.

Verminder je jeuk

Ervaringen van gebruikers

Mijn vrouw had een rode plek op haar been die zorgde voor irritatie en jeuk. Na het behandelen met ALHYDRAN gedurende een maand bleef een lichte verkleuring zichtbaar, maar de irritatie en jeuk waren verdwenen.

Reijnier Braal

Ik heb brandwonden op mijn hand, gezicht en borst. Op advies van mijn arts heb ik ALHYDRAN gesmeerd. Ik had geen pijnklachten meer en de littekencrème haalde de warmte snel uit mijn brandwond. Ook de jeuk werd stukken minder. Door de snelle werking kon ik snel weer aan het werk.

Anoniem

Ik heb een behoorlijke huidbeschadiging opgelopen door gordelroos. ALHYDRAN verzorgt de aangetaste huid, trekt goed in en vermindert de jeuk. Ik merk nog geen verschil in de dikte van de littekens. Ik vind de crème erg prettig in gebruik!

Jacky Z.

Bronnen

‘Itching, is there a remedy?’ a pilotstudy with a rehydration gel-cream in burnpatients.
KLINISCHE STUDIE , gepresenteerd op de European Burn Assosiation (EBA), Budapest, Hongarije, 2007, en de International Society for Burn Injuries (ISBI), Montreal, Canada, 2008, Burn Centre Rotterdam, Nederland, H.J. van Kempen, RN, BHSc, J. Dokter, MD, I.M.M.H. Oen, MD.

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.