(Extreem) droge huid op de benen(Extreem) droge huid op de benen

(Extreem) droge huid op de benen

Heb jij te maken met een (extreem) droge huid op je benen? Dan wil je er vanaf: van de schilfers, de jeuk en de rode uitslag. Wij gaan je helpen. Eerst door de oorzaken te bespreken (en hoe je die vermijdt). Daarna door oplossingen aan te dragen voor de hardnekkig(st)e gevallen.

(Extreem) droge huid op de benen

Oorzaken

De oorzaak van je te droge huid kan verschillen. We lopen de verschillende mogelijkheden door. Wellicht ontdek je dan al wat bij jou de reden is.

Winter & Zomer

De winter brengt kou, wind en droge lucht. Deze 3 factoren drogen je huid sneller uit. De kachel draagt hieraan bij: heel knus in de winter, maar in huis zorgt het voor extra droge lucht. Ook de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kunnen een weerslag hebben op je huid.

Vooral plekken op je lichaam waar je huid dun is, zijn gevoelig in de winter. Op je benen zijn dat je schenen en knieën. Maar ook op je armen – op je ellebogen – kun je snel een droge huid krijgen.

Heb je last van eczeem? Die kan ook verergeren in de winter. Je huid wordt namelijk kwetsbaarder doordat vocht sneller verdampt.

In de zomer zorgt teveel zon voor een (erg) droge huid. Met name als je huid verbrandt. Hoe ouder je wordt, hoe vatbaarder je hiervoor bent. Gek genoeg loop je in de winter ook dit risico: je huid is dan wat bleker en daardoor kwetsbaarder voor UV-straling.

Oplossing:

Eczeem

Als er één huidaandoening is die een extreem droge en jeukende huid veroorzaakt, is het wel eczeem. Om gek van te worden. Op de benen zit het vaak in de knieholtes.

Het begint meestal al als baby, zet door tot in de late kindertijd en verdwijnt pas in de puberteit. Maar tot die tijd heb je te maken met een rimpelige, schilferige en rode huid. Met hevige jeuk.

Oplossing:

 • Vraag advies aan een huidspecialist/dermatoloog. Hij/zij zal je een goede crème adviseren.
 • Probeer daarnaast zelf zo min mogelijk te krabben. Want dat zorgt juist weer voor nieuwe eczeem. We weten het: makkelijker gezegd dan gedaan met die jeuk…

Zwanger

Ook zwangerschap kan voor een (zeer) droge huid zorgen. Dat komt doordat je huid verandert door hormonen. Veel vrouwen hebben dan last van een hevig jeukende huid.

Oplossing:

 • Douche minder lang en gebruik minder zeep (zie ook hieronder).
 • En smeer met een goede crème.

Wassen & Scheren

Een hele bekende oorzaak van een te droge huid is: te vaak douchen en wassen met zeep. Zeep tast de bovenste vetlaag van je huid aan. Logisch: zeep ontvet. En juist die vetlaag zorgt ervoor dat je huid een goede vochtbalans kan houden.

Heb je vaak last van een droge huid na het scheren van je benen? Dit kan komen doordat je scheermesje bot en/of vies is. Of doordat je tegen de haargroei in scheert. Dan veroorzaak je kleine wondjes of bultjes.

Oplossing:

 • Was je minder vaak, minder lang en minder warm. Dagelijks schrobben is echt niet nodig.
 • Gebruik een neutrale zeep. Of helemaal géén zeep en spoel je enkel af.
 • Zorg voor een scherp en schoon mesje. En scheer altijd in de richting waarin de haartjes groeien.
 • Nog steeds last? Gebruik dan een goede crème om je huid te helpen.

Voeding

Er wordt wel beweerd dat mensen die ongezond of eenzijdig eten, vaker last hebben van een (hele) droge huid. Dit is echter niet wetenschappelijk aangetoond.

Het is een logische gedachte: je huid heeft allerlei vitamines en mineralen nodig om goed voor zichzelf te kunnen zorgen. Namelijk:

 • Vitamine A die de bovenste vetlaag van je huid versterkt
 • Vitamine B3 die de aanmaak van huideigen vetten bevordert
 • Vitamine C om je natuurlijke huidbarrière van binnenuit te versterken en verzorgen
 • Vitamine E om de vochtbalans in je huid op peil te houden
 • Koper om de huidskleur stralend te houden
 • Zink voor een goede afweer en een soepele huid

Oplossing:

 • Twijfel je of je wel gezond en gevarieerd genoeg eet? Ga dan eens praten met een goede diëtiste of voedingsdeskundige.

Oplossingen

Wat is er nu te doen tegen een (extreem) droge huid op de benen? Bij verschillende oorzaken horen verschillende oplossingen. Enkele bespraken we al hierboven. Samengevat:

 • Vermijd teveel zon en smeer je goed in
 • Scheer met een schoon en scherp mesje, en altijd met de haargroei mee
 • Douche minder lang, minder vaak en minder warm.
 • Gebruik een neutrale of géén zeep.

Ben je onzeker over de oorzaak? Weet je niet welke oplossing voor jou de juiste is? Vraag dan altijd eerst advies aan een huidspecialist of dermatoloog.

Zo’n specialist zal je onder andere adviseren om je in te smeren met de beste crème die je maar kunt vinden. Daar gaan we graag nog even dieper op in:

Crème tegen een droge huid

Om een hardnekkige droge huid te behandelen, denken mensen al snel aan crèmes. Terecht, want zo kun je je huid helpen de vochtbalans te herstellen.

Maar er zijn er veel: vaseline, uierzalf, hormoonzalf, etc. Welke is de beste? Welke moet je hebben?

Welk product je ook kiest, kies er één met bewezen werking. Dat is immers het belangrijkste kenmerk van een goede crème.

Eén van die bewezen werkzame crèmes maken wij zelf: ALHYDRAN. Wij hebben ons product uitgebreid laten testen door onderzoekers én gebruikers. Onderzoekers kwamen in tal van studies tot de conclusie dat onze crème werkt:

 • Tegen een (zeer) droge huid
 • Tegen roodheid en jeuk
 • Om de huid optimaal en langdurig te hydrateren
 • Om klachten door eczeem te verlichten
 • Om een droge huid ook te voorkomen

Lees meer over de werking van ALHYDRAN, bekijk de ervaringen van gebruikers met een droge huid en laat jezelf overtuigen: Bestel een gratis proefmonster.

Mensen die ALHYDRAN gebruikten voor hun droge huid zeggen:

Ik heb ALHYDRAN gekregen voor mijn zeer droge en pijnlijke benen. Het werkt ook prima tegen jeuk. Het is heerlijk te smeren en mag als één van de weinige producten gebruikt worden onder steunkousen!

Mevrouw Geijn

ALHYDRAN helpt perfect voor het verzorgen van droge huid. Ik gebruik het onder mijn dagcrème en voor de droge huid van mijn armen en benen. Mijn huid wordt er zachter van en voelt niet meer droog aan. Ik vind het fijn dat de crème niet ruikt. Kortom een heel fijn product!

Vrouw

ALHYDRAN is beter dan de reguliere crèmes. Het ruikt goed en trekt snel in. Niet vettig of plakkerig. Wel vrij duur.

Danny

Bronnen

We vinden het belangrijk dat de claims die we doen goed onderbouwd zijn. De informatie is gebaseerd op diverse bronnen:

Wil je ALHYDRAN gebruiken?