BestralingBestraling

Welke crème na bestraling?

Bestraling (radiotherapie) geeft soms heftige huidreacties. Vooral als je ook nog chemotherapie krijgt. Je kunt er gelukkig iets aan doen: je huid insmeren na bestraling. Met de juiste crème verlicht je huidklachten als jeuk en droogheid.

Maar welke crème moet je kiezen? Wat is de beste crème bij bestraling? Waar moet je op letten bij je keuze? Dat vertellen we je in dit artikel.

Let op: behalve je huid insmeren kun je meer doen na bestraling. Lees daarom ook ons artikel ‘Huidverzorging na bestraling’.

3 soorten huidreacties bij bestraling

Bestraling geeft 3 soorten huidreacties:

 • Roodheid
 • Droogheid en schilferen
 • Oppervlakkige, vochtige wonden

Is je huid rood, droog en schilferig?
Dan kun je een crème gebruiken om je klachten te verlichten.

Heb je open wonden na de bestraling?
Dan is een crème niet de juiste oplossing: op een open wond smeren is NIET mogelijk. Want juist dan ben je kwetsbaar voor kwade invloeden van buitenaf, zoals bacteriën. In deze periode moet je wonden goed afdekken en aanrakingen voorkomen. Begin dus pas met smeren nadat de wond gesloten is.

Allereerst: overleg met je arts!

Wat je ook doet, doe niets zonder overleg met je arts en/of de afdeling radiotherapie van het ziekenhuis. Sommigen verbieden namelijk het gebruik van een crème tijdens de bestralingsperiode. Begin pas met smeren als je arts toestemming geeft.

Laat ook altijd zien welke crème je wilt gaan gebruiken. Sommige moet je namelijk vermijden tijdens het bestralen (zie antwoord hieronder).

Waar moet je op letten bij een crème na bestraling?

Je kunt het beste een crème gebruiken die:

 • Geen metalen bevat; die kunnen tijdens de bestraling in je huid etsen
 • Ongeparfumeerd is; de crème moet zo neutraal mogelijk zijn om irritaties te voorkomen

Pas bij het smeren op:

 • De bestralingslijnen; die kunnen door smeren vervagen
 • Allergische reacties; zodra je huid er niet goed op reageert, stop!

Onze crème: ALHYDRAN

ALHYDRAN voldoet aan alle bovengenoemde eigenschappen. In de markt staat het vooral bekend als medische littekencrème.

Maar voor iedere huidaandoening werkt de crème verlichtend, beschermend en helend. De crème bevat geen metalen en is pH-neutraal en ongeparfumeerd. De effecten op bestraalde huid zijn onderzocht en bewezen.

Vastgesteld is dat onze crème:

 • Jeuk en roodheid verlicht
 • Uitdroging van je huid vermindert
 • De huid beschermt en huidreacties door bestraling voorkomt
 • Je huid minder gevoelig maakt
 • De huid minder ‘branderig’ maakt
 • Je huid soepeler maakt
 • De beschadigde huid sneller repareert

Je kunt ALHYDRAN zowel tijdens als na de bestralingsperiode gebruiken. De crème smeert makkelijk en trekt snel in. Daardoor hoef je je huid tijdens bestralingssessies niet extra te reinigen.

Je kunt de crème vrijblijvend proberen: vraag een gratis proefmonster aan.

Ervaringen met ALHYDRAN bij bestraling

We hebben veel klanten die ALHYDRAN gebruiken na bestraling, bijvoorbeeld bij borstkanker. Een paar van hun ervaringen delen we hieronder.

Daarnaast gebruiken óók ziekenhuizen en huidspecialisten onze crème na bestraling. Onze crème is zelfs opgenomen in de Landelijke Consensus Werkwijze Acute Huidreacties Radiotherapie. Daarin staat het volgende over ALHYDRAN: ‘een crème die het comfort van de patiënt bij Radiodermatitis verhoogt’.

‘Radiodermatitis’ is een ontsteking die door bestraling kan ontstaan.

ALHYDRAN wordt eveneens door brandwondencentra en ziekenhuizen veelvuldig ingezet bij brandwonden. Dan zijn de genoemde klachten vaak nog veel erger dan bij bestraling.

Ervaringen van professionals met ALHYDRAN bij bestraling

ALHYDRAN ervaring Skin in Motion
Sanne van Rooijen
Huid- en oedeemtherapeut Skin in Motion

We zetten ALHYDRAN in bij diverse huidaandoeningen en huidbeschadigingen, waarbij de huidbarrière wel wat ondersteuning kan gebruiken. Tijdens de behandeling laten we de klanten ervaren hoe de crème gesmeerd dient te worden en wat het effect is. Bij eczeem neemt de jeuk af en voelt de huid weer soepel. Een bestraalde huid wordt verzacht en ook hier wordt de jeuk verlicht. Na het ervaren van de tester zijn klanten snel overtuigd van de verlichtende werking van ALHYDRAN. Ook zij bevelen het vervolgens weer aan vrienden en kennissen aan.

Debby Lorkeers
Huidtherapeut Care4You Huidtherapie

Ik kan iedereen ALHYDRAN aanraden! Patiënten die het gebruikt hebben tegen bestralingsschade hebben bijna geen last gehad. Ook patiënten met hypostatisch eczeem en brandwonden/littekens waren erg te spreken over ALHYDRAN.

Ervaringen met ALHYDRAN bij bestraling

Het feit dat ik al meerdere keren ALHYDRAN heb besteld betekent dat ik zeer tevreden ben over het product. Ik ben ermee begonnen na een zeven weken durende bestralingsperiode, waardoor de huid zeer beschadigd raakte en open wonden vertoonde. Inmiddels gebruik ik het al enige maanden en de huid is genezen, maar als gevolg van de bestraling iets donkerder van kleur.

Alma

Superfijne crème na een bestralingsperiode en operaties. ALHYDRAN vermindert daadwerkelijk de littekens.

M. Van Boekel

Mijn 1e ervaring is 9 jaar geleden toen ik na bestraling een verkleuring van de huid had. Ik heb toen ALHYDRAN gebruikt op de bestraalde huid en het is genezen en de verkleuring is verdwenen. Sindsdien gebruik ik het ook als zonnebrandcrème 30SPF. Ik vind het de beste crème voor een beschadigde huid die er bestaat.

Petra

ALHYDRAN gebruiken na bestraling

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.