Bestraling van de huidBestraling van de huid

Je huid na bestraling verzorgen: 13 tips

Door bestraling kunnen vervelende huidklachten ontstaan. Je herkent waarschijnlijk (een aantal van) de onderstaande problemen maar al te goed:

Sommige klachten kunnen (mede) ontstaan of verergeren door de chemotherapie.

Je kunt zelf stappen ondernemen (en bepaalde handelingen vermijden) om bovenstaande huidklachten te voorkomen en/of verminderen. Daarom hebben we 13 bewezen tips verzameld van diverse betrouwbare websites voor een effectieve huidverzorging na bestraling:

  1. Blijf altijd in gesprek met je arts
  2. Ga niet te lang in bad of onder de douche
  3. Vermijd het zwembad en de sauna
  4. Was je huid niet met zeep
  5. Gebruik in bad geen badschuim
  6. Dep je huid droog in plaats van wrijven
  7. Krab niet bij jeuk
  8. Vermijd zo veel mogelijk de zon en zonnebanken
  9. Plak geen pleisters op een bestraalde huid
  10. Gebruik geen deodorant of parfum
  11. Onthaar bestraalde lichaamsdelen niet
  12. Draag wijde kleding
  13. Gebruik een crème na bestraling

1. Blijf altijd in gesprek met je arts

Vertel je behandelend arts over al je huidproblemen. Die zal je altijd van goed advies voorzien.

Daarnaast is het belangrijk dat je elke tip die je opvolgt, óók met je arts bespreekt. Met name wanneer je producten als een zalf of talkpoeder wilt gebruiken, bijvoorbeeld tegen de jeuk.

2. Ga niet te lang in bad of onder de douche

Vermijd het bad liever helemaal, maar douche ook zo kort mogelijk (maximaal 10 minuten). Zo voorkom je dat je huid te week wordt, en daardoor vatbaarder voor klachten. Dep je huid zachtjes droog na het douchen of het baden (zie ook tip 6).

3. Vermijd het zwembad en de sauna

Is je huid duidelijk kapot of geïrriteerd na de bestraling? Dan is er kans op infectie. Vermijd dan het zwembad én buitenwater. Zie je geen beschadiging? Dan is zwemmen normaal gesproken geen probleem. Raadpleeg altijd eerst je arts of de verpleegkundige in het ziekenhuis. Zéker als je twijfelt.

En hoe zit dat met een saunabezoek? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. De kans op een infectie kan erdoor toenemen. Maar ziet je bestraalde huid er niet of nauwelijks anders uit dan je gewend bent? Dan kan het wellicht geen kwaad. Ook hierbij is het belangrijk om eerst even te overleggen met je behandelend arts.

En – als je arts het toestaat – smeer je huid altijd goed in, zowel voor als na het zwemmen of de sauna. Gebruik hiervoor een goede beschermende crème.

4. Was je huid niet met zeep

Zeep droogt je huid uit. Daardoor krijg je sneller last van een droge en jeukende huid. Dat geldt des te meer voor een kwetsbare, bestraalde huid. Dus gebruik géén zeep.

Je kunt eventueel pH-neutrale, ongeparfumeerde zeep gebruiken in combinatie met lauwwarm water. Let er daarbij wel op dat de bestralingslijnen die op je huid zijn getekend, niet gewist worden. Overleg eerst met je arts.

5. Gebruik in bad geen badschuim

Badschuim is óók een soort zeep, en dus kun je ook dan last krijgen van jeuk en droogheid. Gebruik in plaats daarvan olie.

Smeer je huid daarnaast goed in met een hydraterende crème nadat je in bad bent geweest. Dat helpt ook om uitdroging van je bestraalde huid te voorkomen. Doe dit alléén na overleg met je arts.

6. Dep je huid droog in plaats van wrijven

Wrijven met een handdoek, ruw óf zacht, werkt irritatie in de hand. Door te deppen, voorkom je wrijving én krijg je minder klachten.

7. Krab niet bij jeuk

Vermijd krabben bij jeuk. Want dan gaat je huid na bestraling alleen maar sneller irriteren en kapot.

Ongeparfumeerde talkpoeder of een anti-jeuk crème helpt om de jeuk te verminderen. ALHYDRAN Anti Itch Care is zo’n anti-jeuk crème die direct zorgt voor verkoeling en een jeukstillend effect. Zo neemt de drang om te krabben af.

8. Vermijd zoveel mogelijk de zon en zonnebanken

Het is niet verstandig om na bestraling in de zon te zitten of onder de zonnebank te gaan. UV-straling van de zon óf zonnebank is schadelijk voor iedere huid, maar extra gevaarlijk voor je kwetsbare, bestraalde huid:

De straling dringt na bestraling veel gemakkelijker je huid binnen. Je loopt daardoor meer risico op een droge huid, permanente verkleuring, littekenvorming en huidkanker.

Ontkom je toch niet helemaal aan het zonlicht? Smeer je huid dan goed in met een verzorgende crème met SPF (ook als het bewolkt is). Maar alléén na overleg met je arts.

9. Plak geen pleisters op bestraalde huid

Pleisters op de bestraalde huid zijn pijnlijk wanneer je ze lostrekt. Bovendien laten ze je huid rood, geïrriteerd en pijnlijk achter.

Dek wondjes af met non-woven gaasjes, die je losjes vastzet met een windsel zoals buisverband. Vraag eerst je arts om advies.

10. Gebruik geen deodorant of parfum

Deodorant en parfum bevatten meestal alcohol en metalen. Alcohol droogt je huid uit en metalen zijn schadelijk voor je huid tijdens de bestraling.

Sommige bestralingscentra staan wel deodorant zonder alcohol, parfum of metalen toe, zolang je je oksel goed droogdept. Overleg dit altijd eerst met je arts.

11. Onthaar bestraalde lichaamsdelen niet

Je kunt je lichaamshaar in bestraalde gebieden op de huid beter niet ontharen. Scheren kan bij een normale huid al irritatie geven. Dus je kunt je voorstellen dat dat veel eerder gebeurt bij een kwetsbare, bestraalde huid.

Wordt je gezicht bestraald, maar heb je bijvoorbeeld een baard? Scheer dan bij voorkeur alleen elektrisch. Volgens het LUMC is dat namelijk minder beschadigend voor je huid. En krijg je geen irritatie door het scheerschuim.

12. Draag wijde kleding

Wijde kleding is zacht, comfortabel en zit niet zo dicht op de huid. Wrijving, schuren en irritatie door vezels voorkom je op deze manier.

13. Welke crème is het beste na bestraling?

Tijdens en na bestraling kun je je gesloten(!) huid dagelijks insmeren met een verzorgende crème die je huid kalmeert.

Maar let op: je kunt niet zomaar iedere crème gebruiken. Daarom gaan we hieronder uitgebreid in op welke crèmes geschikt zijn.

Welke crème is het beste na bestraling?

Allereerst: overleg met je arts over iedere crème! Wat je ook doet, doe niets zonder overleg met je arts en/of de afdeling radiotherapie van het ziekenhuis. Sommigen verbieden namelijk het gebruik van een crème tijdens de bestralingsperiode. Begin pas met smeren als je arts toestemming geeft.

Laat ook altijd zien welke crème je na bestraling wilt gebruiken. Sommige moet je namelijk vermijden tijdens het bestralen.

Ga sowieso voor een zalf die:

  • GEEN metalen bevat; die kunnen tijdens de bestraling in je huid etsen
  • Ongeparfumeerd is; de crème moet zo neutraal mogelijk zijn om irritaties te voorkomen

Pas daarnaast bij het smeren op:

  • De bestralingslijnen; die kunnen door smeren vervagen
  • Allergische reacties; zodra je huid er niet goed op reageert, stop!
  • Of je huid goed gesloten is; je mag nooit een zalf op een open wond smeren

Deze informatie zullen ze ongetwijfeld ook in het ziekenhuis aan je geven. Het is altijd goed om het meerdere keren te horen.

Onze crème voor na de bestraling: ALHYDRAN

ALHYDRAN voldoet aan alle bovengenoemde eigenschappen: de crème bevat geen metalen, is pH-neutraal en ongeparfumeerd.

In de markt staat ALHYDRAN vooral bekend als medische littekencrème. Maar voor iedere huidaandoening werkt de crème verlichtend, beschermend en helend. Dus ook na bestraling.

De positieve effecten van ALHYDRAN op een bestraalde huid zijn onafhankelijk onderzocht. Bij dat onderzoek is vastgesteld dat onze crème:

  • Jeuk en roodheid verlicht
  • Uitdroging van je bestraalde huid vermindert
  • Je huid beschermt en huidreacties door bestraling voorkomt
  • Je huid minder gevoelig maakt
  • Je huid minder ‘branderig’ maakt
  • Je huid soepeler maakt
  • Je beschadigde huid sneller repareert (bijvoorbeeld na epidermolyse. Dit zijn nattende wonden die kunnen ontstaan bij bestraling)

Vanwege de bewezen werking gebruiken óók ziekenhuizen en huidspecialisten onze crème na bestraling. ALHYDRAN is zelfs opgenomen in de Landelijke Consensus Werkwijze Acute Huidreacties Radiotherapie. Daarin staat het volgende over ons product: ‘een crème die het comfort van de patiënt bij Radiodermatitis verhoogt’ (‘radiodermatitis’ is een ontsteking van de huid, die kan ontstaan door bestraling).

Je kunt ALHYDRAN zowel tijdens als na de bestralingsperiode gebruiken. De crème smeert makkelijk en trekt snel in. Daardoor hoef je je huid tijdens bestralingssessies niet extra te reinigen.

Ervaringen met ALHYDRAN bij bestraling

We hebben veel klanten die ALHYDRAN gebruiken na bestraling, bijvoorbeeld bij borstkanker. Een paar van hun ervaringen delen we hieronder.

ALHYDRAN wordt eveneens door brandwondencentra en ziekenhuizen veelvuldig ingezet bij brandwonden. Dan zijn de genoemde klachten vaak nog veel erger dan bij bestraling.

Je kunt de crème vrijblijvend proberen: vraag een gratis proefmonster aan. (Maar nogmaals: overleg éérst met je arts, óók over het gebruik van ALHYDRAN.)

Meer weten over bestraling?

Lees ook de volgende blogs over dit onderwerp:

Bronnen

Ook de vele positieve ervaringen met ALHYDRAN na bestraling bevestigen het effect van de crème. Bestel een gratis proefmonster. Daarmee kun je de verzachtende werking van onze crème op je huid na bestraling direct zelf ervaren.

Praktijkvoorbeelden

Ervaringen van artsen en wondprofessionals, bij de behandeling van wonden met ALHYDRAN. Bekijk de diagnose, symptomen en de persoonlijke ervaring van de behandelaar en patiënt.

Na 5 dagen behandeling

Bestraling (nazorg)

  • De huid is minder pijnlijk en rood
  • Snelle verbetering van de huid
Bekijk de Case Study (PDF)

Na 2 maanden behandeling

Bestraling (nazorg)

  • Geen pijn aan de brandwond
  • Vermindert jeukklachten
Bekijk de Case Study (PDF)

Ervaringen met ALHYDRAN bij bestraling

Mijn huid was verbrand na bestraling. ALHYDRAN is een fijn product, de huid herstelt goed en het voorkomt jeuk.

Aline

Door ALHYDRAN meerdere keren op een dag te smeren is irritatie door bestraling voorkomen. Ik had geen geïrriteerde huid! Dat terwijl de donkere huid heel heftig reageert op bestraling (radiotherapie).

G.

De effecten van de bestraling waren goed te verduren met ALHYDRAN. Bij jeuk en branderigheid gaf het direct verlichting. De huid heeft zich redelijk gehouden. Waarschijnlijk door 3 dagelijks gebruik gedurende en na afloop van de behandeling.

Vrouw

Ervaringen van professionals met ALHYDRAN bij bestraling

Bauwien van der Zwaag
Huidtherapeut Huidtherapie Wezep

ALHYDRAN geeft mooie resultaten bij littekens, bestralingsschade en ook bij de droge huid! Een fijn product en een goede keus bij verschillende huidproblemen.

Afdeling Radiotherapie Hoofddorp
Assistentes Antoni van Leeuwenhoek (AVL) / Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Van onze patiënten horen we vaak dat ALHYDRAN goed helpt bij de droge huid ivm de radiotherapie Ook bij jeuk en branderigheid geven onze patiënten aan veel baat te hebben bij ALHYDRAN.

Debby Lorkeers
Huidtherapeut Care4You Huidtherapie

Ik kan iedereen ALHYDRAN aanraden! Patiënten die het gebruikt hebben tegen bestralingsschade hebben bijna geen last gehad. Ook patiënten met hypostatisch eczeem en brandwonden/littekens waren erg te spreken over ALHYDRAN.

Gebruik ALHYDRAN na bestraling

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

Let op! We versturen alleen in Nederland proefmonsters.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.