Bestraling van de huidBestraling van de huid

Verzorging van de huid na bestraling

Door bestraling kunnen vervelende huidklachten ontstaan. Dat vraagt om een goede huidverzorging. Wat moet je doen en wat kun je beter vermijden na bestraling? We verzamelden 13 tips.

Huidproblemen na bestraling

Wanneer je bestralingsbehandeling (ook wel radiotherapie genoemd) krijgt of hebt gehad, herken je waarschijnlijk (een aantal van) de onderstaande problemen:

Sommige klachten kunnen (mede) ontstaan of verergeren door de chemo. Hieronder geven we tips voor het verzorgen van je huid na bestraling.

13 tips voor huidverzorging na bestraling

1. Blijf altijd in gesprek met je arts
Vertel je behandelend arts over al je huidproblemen. Die zal je altijd van goed advies voorzien.

2. Ga niet te lang in bad of onder de douche

Vermijd het bad liever helemaal, maar douche ook zo kort mogelijk (maximaal 10 minuten). Zo voorkom je dat je huid te week wordt, en daardoor vatbaarder voor klachten. Dep je huid zachtjes droog na het douchen of het baden.

3. Vermijd het zwembad en de sauna

Of het verstandig is om te gaan zwemmen (chloor en buitenwater) nadat je een bestraling hebt gehad, is afhankelijk van de mate waarin je huid beschadigd is. Is je huid duidelijk kapot of geïrriteerd? Dan is er kans op infectie. Zie je geen beschadiging? Dan is zwemmen geen probleem. Als je twijfelt, raadpleeg dan je huisarts of de verpleegkundige in het ziekenhuis.

En hoe zit dat met een saunabezoek? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. De kans op een infectie kan erdoor toenemen. Maar ziet je bestraalde huid er niet of nauwelijks anders uit dan je gewend bent? Dan kan het wellicht niet kwaad. Belangrijk is om bij twijfel even te overleggen met een behandelend arts.

Smeer je huid goed in voor en na het zwemmen of de sauna met een beschermende crème.

4. Was je huid niet met zeep

Zeep droogt je huid uit, waardoor je sneller last krijgt van een droge en jeukende huid. Je kunt eventueel pH-neutrale, ongeparfumeerde zeep gebruiken in combinatie met lauwwarm water. Let er daarbij wel op dat de bestralingslijnen die op je huid zijn getekend, niet gewist worden.

5. Gebruik in bad geen badschuim
Badschuim is immers óók een soort zeep en dus kun je last krijgen van jeuk en droogheid. Gebruik in plaats daarvan olie. Smeer je huid daarnaast goed in met een hydraterende crème nadat je in bad bent geweest om uitdroging van je huid te voorkomen.

6. Dep je huid droog in plaats van wrijven
Wrijven met een handdoek, ruw óf zacht, werkt irritatie in de hand. Door te deppen, voorkom je wrijving én krijg je minder klachten.

7. Gebruik talkpoeder of een crème tegen de jeuk

Vermijd krabben bij jeuk. Door te krabben gaat je huid alleen maar sneller irriteren en kapot. Ongeparfumeerde talkpoeder of een anti-jeuk crème helpt om de jeuk te verminderen. ALHYDRAN Anti Itch Care is zo’n anti-jeuk crème die direct zorgt voor verkoeling en een jeukstillend effect waardoor de drang om te krabben, afneemt.

8. Vermijd zoveel mogelijk de zon en zonnebanken

Het is niet verstandig om na bestraling in de zon te zitten of onder de zonnebank te gaan. UV-straling van de zon óf zonnebank is schadelijk voor iedere huid, maar extra gevaarlijk voor je kwetsbare, bestraalde huid. De straling dringt veel gemakkelijker je huid binnen. Je loopt daardoor meer risico op een droge huid, permanente verkleuring, littekenvorming en huidkanker. Ontkom je toch niet helemaal aan het zonlicht? Smeer je huid dan goed in met een zonnebrandcrème met SPF (ook als het bewolkt is).

9. Plak geen pleisters op bestraalde huid

Pleisters op de bestraalde huid zijn pijnlijk wanneer je ze lostrekt. Bovendien laten ze je huid rood, geïrriteerd en pijnlijk achter. Dek wondjes af met non-woven gaasjes, die je losjes vastzet met een windsel zoals buisverband.

10. Gebruik geen deodorant of parfum

Deodorant en parfum bevatten meestal alcohol en metalen. Alcohol droogt je huid uit en metalen zijn schadelijk voor je huid tijdens de bestraling.

Sommige bestralingscentra staan wel deodorant zonder alcohol, parfum of metalen toe, zo lang je je oksel goed droogdept. Overleg dit altijd eerst met je arts.

11. Onthaar bestraalde lichaamsdelen niet

Je kunt je lichaamshaar in bestraalde gebieden op de huid beter niet ontharen. Wordt je gezicht bestraald, maar heb je bijvoorbeeld een baard? Scheer dan bij voorkeur alleen elektrisch.

12. Draag wijde kleding
Wijde kleding is zacht, comfortabel en zit niet zo dicht op de huid. Wrijving, schuren en irritatie door vezels voorkom je op deze manier.

13. Smeer de (gesloten) huid in met een crème

Tijdens en na bestraling kun je je gesloten huid dagelijks insmeren met een verzorgende crème die je huid kalmeert. Het is heel belangrijk dat je geen crème gebruikt die reageert op straling. Dus absoluut geen zalven met metaal, zoals zinkzalf. Metalen kunnen zich in je huid ‘etsen’. Gebruik daarnaast een pH-neutrale, ongeparfumeerde crème die niet irriteert.

ALHYDRAN voldoet aan die eisen en heeft een bewezen werking. Lees ook de ervaringen onderaan de pagina.

De crème kalmeert de huid en helpt tegen rode uitslag, een droge huid, schilfers en jeuk. En het draagt bij aan een goed herstel van je huid, bijvoorbeeld na epidermolyse (nattende wonden die kunnen ontstaan bij bestraling).

Let op: Gebruik geen crème op een open huid. Wacht dus totdat de wond gesloten is vóórdat je je insmeert.

Lees verder: Welke crème na bestraling?

Radiotherapeuten werken met ALHYDRAN

Radiotherapeuten, verpleegkundigen en dermatologen van diverse Nederlandse radiotherapie centra gebruiken ALHYDRAN bij de behandeling van hun patiënten. Ook hebben ze een werkwijze voor huidklachten na radiotherapie opgesteld.

Daarin is ALHYDRAN opgenomen en bestempeld als ‘crème die het comfort van de patiënt bij Radiodermatitis verhoogt’. ‘Radiodermatitis’ is een ontsteking van de huid, die kan ontstaan door bestraling.

Dit staat in de Landelijke Consensus Werkwijze Acute Huidreacties Radiotherapie.

Meer weten over bestraling?

Lees ook de volgende blogs over dit onderwerp:

Bronnen

Ook de vele positieve ervaringen met ALHYDRAN na bestraling bevestigen het effect van de crème. Bestel een gratis proefmonster. Daarmee kun je de verzachtende werking van onze crème direct zelf ervaren.

Praktijkvoorbeelden

Ervaringen van artsen en wondprofessionals, bij de behandeling van wonden met ALHYDRAN. Bekijk de diagnose, symptomen en de persoonlijke ervaring van de behandelaar en patiënt.

Na 5 dagen behandeling

Bestraling (nazorg)

  • De huid is minder pijnlijk en rood
  • Snelle verbetering van de huid
Bekijk de Case Study (PDF)

Na 2 maanden behandeling

Bestraling (nazorg)

  • Geen pijn aan de brandwond
  • Vermindert jeukklachten
Bekijk de Case Study (PDF)

Ervaringen met ALHYDRAN bij bestraling

Mijn huid was verbrand na bestraling. ALHYDRAN is een fijn product, de huid herstelt goed en het voorkomt jeuk.

Aline

Door ALHYDRAN meerdere keren op een dag te smeren is irritatie door bestraling voorkomen. Ik had geen geïrriteerde huid! Dat terwijl de donkere huid heel heftig reageert op bestraling (radiotherapie).

G.

De effecten van de bestraling waren goed te verduren met ALHYDRAN. Bij jeuk en branderigheid gaf het direct verlichting. De huid heeft zich redelijk gehouden. Waarschijnlijk door 3 dagelijks gebruik gedurende en na afloop van de behandeling.

Vrouw

Ervaringen van professionals met ALHYDRAN bij bestraling

Bauwien van der Zwaag
Huidtherapeut Huidtherapie Wezep

ALHYDRAN geeft mooie resultaten bij littekens, bestralingsschade en ook bij de droge huid! Een fijn product en een goede keus bij verschillende huidproblemen.

Afdeling Radiotherapie Hoofddorp
Assistentes Antoni van Leeuwenhoek (AVL) / Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Van onze patiënten horen we vaak dat ALHYDRAN goed helpt bij de droge huid ivm de radiotherapie Ook bij jeuk en branderigheid geven onze patiënten aan veel baat te hebben bij ALHYDRAN.

Debby Lorkeers
Huidtherapeut Care4You Huidtherapie

Ik kan iedereen ALHYDRAN aanraden! Patiënten die het gebruikt hebben tegen bestralingsschade hebben bijna geen last gehad. Ook patiënten met hypostatisch eczeem en brandwonden/littekens waren erg te spreken over ALHYDRAN.

Gebruik ALHYDRAN na bestraling

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.