Verbrande huidVerbrande huid

SPF-factor: betekenis en uitleg

SPF-factor 30, factor 50, UVA en UVB… Je hebt heel wat te kiezen als je een zonnebrandcrème zoekt. Maar wat is precies ‘SPF’? En wat als je een gevoelige huid hebt?

Waar staat SPF voor?

SPF staat voor Sun Protection Factor (‘zon beschermingsfactor’). Of vrij vertaald: hoe effectief een product je beschermt tegen de zon.

Eenvoudig gezegd zorgt SPF 30 ervoor dat je ’30 keer langer’ in de zon kan zitten dan zonder zonnebrand. Dit geldt alleen als je je goed insmeert, élke twee uur.

Lees dit voor je een zonnebrand gaat kopen

zonbeschermingFactor 30 of factor 50

Je wil het liefst dat je huid volledig beschermd is tegen schadelijke UV-stralen. Maar 100% bescherming in een crème, kan niet.

Of je een SPF-factor 30 of 50 kiest: het maakt weinig verschil. Deze afbeelding toont de verhouding tussen de factor (SPF) en de mate waarop deze je beschermt tegen UVB-stralen. Het verschil in zonbescherming tussen factor 30 en factor 50 is 1%.

Met 97% geeft ALHYDRAN SPF-factor 30 een hoge mate van bescherming. Én het beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Lees meer over deze littekencrème met zonbescherming.

Wat is UVA- en UVB-straling?

Zonlicht bestaat uit UVA- en UVB-straling. Deze twee soorten UV-straling hebben verschillende effecten op je huid.

UVB-stralen dringen door tot je bovenste huidlaag. Je lichaam gaat pigment aanmaken om je tegen deze straling te beschermen en daardoor krijg je ook een bruin kleurtje.

Maar de ‘B’ in UVB staat voor Burn (verbranden). Te lang in de zon zitten zorgt ervoor dat je door deze straling verbrandt.

UVB-stralen dringen niet door wolken, glas of kleding. UVA-stralen wel.

UVA en UVB-straling

UVA-stralen dringen dieper in je huid door. De ‘A’ in UVA staat voor Aging (verouderen). Deze straling zorgt voor schade zoals huidveroudering (rimpels), zonneallergie, pigmentvlekken en huidkanker.

UVA-stralen zijn altijd aanwezig, ook in de winter of op bewolkte dagen, daarom is bescherming hiertegen belangrijk.

Beide soorten straling zorgen voor vervelende huidreacties en huidkanker. Dit komt omdat ze allebei je huid beschadigen.

SPF beschermt alleen tegen UVB-stralen

Veel zonnebrandcrèmes beschermen tegen beide vormen van UV-straling, maar lang niet allemaal. Dat kun je zelf controleren: naast de SPF-factor staat de bescherming tegen UVA apart vermeld op de verpakking.

zonbescherming

Hóe de bescherming tegen UVA staat vermeld op de verpakking, verschilt per merk. Vaak is het een klein rondje met de letters UVA erin. Maar dat is bij elk merk weer anders. Met deze crème is je huid beschermd tegen UVB én UVA.

Kortom: het is van groot belang dat je zonnebrandcrème zowel beschermt tegen UVA- als UVB-straling! En dat geldt extra wanneer je huid gevoelig of beschadigd is.

Gevoelige huid in de zon

Misschien heb je het wel vaker gehad dat je huid reageert op een bepaalde bodycrème of make-up. Dat komt omdat er irriterende stoffen in verzorgingsproducten kunnen zitten. Vaak zijn dit conserveringsmiddelen of parfum.

Bij een gevoelige huid of als je littekens hebt, is een milde zonnebrand belangrijk. ALHYDRAN SPF 30 heeft als hoofdingrediënt Aloë Vera. Dit hydrateert en verzorgt jouw huid, zonder irriterende reactie. En de crème beschermt tegen UVA- en UVB-straling.

Het KWF helpt jou de juiste zonnebrand kiezen →

Adviezen voor ‘gezond zonnen’

Bij een gevoelige huid, maar ook bij een ‘normale’ huid, zorgen deze adviezen voor zo min mogelijk huidschade.

  • Smeer je in 15 á 30 minuten vóórdat je gaat zonnen
  • Smeer je vooral meerdere keren per dag in! (elke 2 uur, na zwemmen, na zweten)
  • Smeer je ook in op wintersport. Lees verder over waarom zonnebrand op wintersport zo belangrijk is
  • Zoek waar het kan de schaduw op
  • Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur wanneer de straling het krachtigst is

Ervaringen met ALHYDRAN SPF 30

Mijn 1e ervaring is 9 jaar geleden toen ik na bestraling een verkleuring van de huid had. Ik heb toen ALHYDRAN gebruikt op de bestraalde huid en het is genezen en de verkleuring is verdwenen. Sindsdien gebruik ik het ook als zonnebrandcrème 30SPF. Ik vind het de beste crème voor een beschadigde huid die er bestaat.

Petra

Tijdens en na 35x bestralen en een operatie, gebruikte ik ALHYDRAN. Zowel de normale als die met factor 30. Het werkt super! Het litteken is nauwelijks meer te zien. Het kalmeert de huid en maakt het bestralingsgebied zacht en soepel.

Katherine Happs

Het litteken op de hand van mijn dochter is netjes aan het genezen met ALHYDRAN SPF 30 en meteen beschermd tegen de zon. Ideale combinatie.

Judith

ALHYDRAN gebruiken voor zonbescherming

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.