Litteken na ooglidcorrectieLitteken na ooglidcorrectie

Een lelijk litteken na een ooglidcorrectie voorkomen

Een chirurgische ooglidcorrectie zonder een litteken achteraf, is normaal gesproken niet mogelijk. Operatiewonden laten vrijwel altijd littekens achter, hoewel de arts zijn best zal doen om die zo minimaal mogelijk te houden. Maar een overduidelijk, lelijk litteken voorkomen na een ooglidcorrectie? Dat is wel degelijk mogelijk.

Het belangrijkste is een goede verzorging van je wond-/littekenhuid na de ingreep. Is jouw ooglidcorrectie al even geleden, en is er een zichtbaar litteken? Ook dan is het nog niet te laat om te starten met een goede verzorging. Daardoor kan je litteken minder opvallend worden.

Littekenklachten na een ooglidcorrectie

De zichtbaarheid van je litteken is waarschijnlijk je grootste zorg. Daarmee hangen de meeste klachten samen. We benoemen ze hieronder.

  • Bultjes: heel veel mensen zien bultjes op hun litteken na een ooglidcorrectie. Dit is een bekend verschijnsel: het zijn kleine, geelwitte cystes. Meestal gaan die vanzelf weg.
  • Rode kleur: een rood litteken is heel normaal. Een litteken blijft normaal gesproken zo’n 3 maanden rood na een ooglidcorrectie. Daarna krijgt het meer en meer de kleur van je huid.
  • Verdikking: Zelfs bij een dik litteken is het belangrijk om te weten dat dit normaal kan zijn. Na een ooglidcorrectie zou een litteken meestal niet langer dan 2 weken dik moeten blijven. Als het bij jou langer duurt, is het verstandig om contact op te nemen met je behandelend arts. Het kan namelijk zijn dat je een hypertrofisch litteken ontwikkelt, wat betekent dat het litteken blijft verdikken.

Hoe lang blijft een litteken zichtbaar na je ooglidcorrectie?

Na 3 maanden zou de zichtbaarheid minder moeten worden, want dan begint je litteken je normale huidskleur aan te nemen. Maar let op: dit hangt ook af van hoe goed je je litteken behandelt. Hoe beter je dat doet, hoe groter de kans dat je litteken uiteindelijk nauwelijks zichtbaar meer is.

Naast bovenstaande zichtbaarheidsklachten, zijn er andere vervelende klachten waar je mee te maken kunt hebben:

  • Verhard litteken: dit is een veelvoorkomende klacht in de 3 maanden na je ooglidcorrectie. Normaal gesproken gaat dit vanzelf weg.
  • Pijn: ook een pijnlijk litteken is normaal na een ooglidcorrectie. Maar de pijn mag niet te lang duren: na 2 weken moet die wel weg zijn. Is dat bij jou anders? Overleg dan met je arts.
  • Trekken: een trekkend litteken ontstaat doordat je huid uitgedroogd is. Hoewel dit normaal is, kun je er gemakkelijk iets tegen doen met een goede huidverzorging. Hieronder lees je daar meer over.

Sommige mensen zijn ook bang voor een ontsteking na een ooglidcorrectie. Wees gerust: dat komt niet vaak voor. Waarschijnlijk gaat het meer om wat ophoping van vocht en slijm. Maar heb je er erg veel last van en maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met je arts.

Wil je alles weten over de soorten littekens en behandelingen? Download dan de gratis littekengids!

Behandeling van een litteken na een ooglidcorrectie

Hoe zorg je ervoor dat je litteken uiteindelijk zo onzichtbaar mogelijk is? Gelukkig kost dat maar weinig moeite. Er zijn enkele tips die je eenvoudig kunt opvolgen:

  • Bescherm je litteken tegen zonlicht: in de periode na de ooglidcorrectie is je littekenhuid enorm gevoelig voor UV-straling. Zonlicht kan ervoor zorgen dat je litteken blijvend verkleurt en dus niet de kleur van je huid aanneemt. Draag daarom buiten altijd een zonnebril en smeer je littekenhuid in met minimaal een zonnebrandcrème SPF 30 (doe beide ook als de zon niet schijnt!). Overigens bieden wij een littekencrème met SPF 30; dan sla je 2 vliegen in 1 klap.
  • Houd je littekenhuid soepel: hoe soepeler je littekenhuid, hoe minder klachten als pijn en een trekkend litteken. Smeer hiervoor met een littekencrème, en breng die masserend op. Daarnaast hoef je je litteken verder niet te masseren; de crème is genoeg.
  • Smeer met een goede littekencrème: een littekenhuid is een beschadigde huid. Dat betekent dat je huid zelf niet meer goed kan herstellen; dáárom ontstaat littekenweefsel. Maar een goede littekencrème herstelt de vochtbalans in je huid, door te hydrateren én je huid een ‘dakje’ terug te geven, zodat het vocht niet zomaar weer verdampt. Welke littekencrème je daarvoor kunt gebruiken, bespreken we hieronder.

ALHYDRAN tegen een litteken na een ooglidcorrectie

Na een (medische) behandeling helpt ALHYDRAN Barrier Repair Care je huid herstellen en versterken. Deze crème vermindert klachten als pijn en trekken, dankzij langdurige hydratatie, verzachting en versterking van de natuurlijke barrière van je huid. Zo herstelt je litteken ook mooier: je litteken wordt minder zichtbaar.

Daarnaast bieden we ook ALHYDRAN SPF 30 aan, ideaal voor gebruik na een ooglidcorrectie als je naar buiten gaat. Hiermee verzorg je niet alleen je littekenhuid optimaal, maar bied je ook bescherming tegen UV-straling. Vergeet niet altijd een zonnebril te dragen.

Ervaringen bij ooglidcorrecties

Super crème voor de behandeling van littekens. De littekens van mijn ooglidcorrectie werden snel minder en zijn nu na 3 maanden bijna geheel verdwenen. Smeert makkelijk, trekt snel in en is niet vet. Ik kon mijn oogmake-up er makkelijk over aan brengen zonder te vlekken. Je doet heel lang met een tube, omdat je het maar dun hoeft te smeren. Ook de Alhydran met zonnefactor is fijn, zowel voor de littekens als ook om zo te gebruiken.

Vrouw

Aanvankelijk gebruikt na een ooglidcorrectie, tot volle tevredenheid. Gezien mijn zeer gevoelige huid gebruik ik het nu 2x per dag als dag-/nachtcrème. Een hele zachte, voedende en snel intrekkende crème. Een van de weinige crèmes die mijn huid goed verdraagt. Wil niets anders meer.

Vrouw*

Fantastische crème die mijn litteken heel goed en snel heeft genezen na een ooglidcorrectie. Nu heb ik dit ook aan mijn moeder gegeven die een erg droge huid (schilferig wat open knapt) heeft en ook dat herstelt zeer snel.

Diana Horstman

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.