SteenpuistSteenpuist

Litteken na een steenpuist voorkomen: 4 tips

Steenpuisten kunnen littekens achterlaten. Een litteken voorkomen is lastig, maar je kunt de kans wel verkleinen. Daarnaast kun je klachten na het ontstaan van een litteken na een steenpuist verminderen. We geven je een aantal tips.

Tip: Download de gratis Littekengids voor meer informatie over welke littekens en littekenbehandelingen. 

Wat is een steenpuist?

Een steenpuist is een ontsteking van een haarzakje, die diep in de huid ontstaat. De ontsteking komt door een huidbacterie (stafylokokken). Deze bacteriën treden de huid binnen via de poriën waar het haar de huid uitsteekt. Omdat deze ontsteking erg hard kan worden, noemen we het een ‘steenpuist’. Maar de medische term is furunkel.

Waar ontstaan steenpuisten?

Een steenpuist ontstaat vaak op een plek waar veel wrijving of zweet ontstaat. De huid van het haarzakje gaat dan sneller kapot. Denk aan de oksels, nek en dijen. Maar een steenpuist kan zelfs in het gezicht ontstaan. Soms ontstaan er meer steenpuisten in groepjes tegelijk. Dit noemen we, met een wat vreemde naam, een negen-oog.

Is een steenpuist besmettelijk?

Een steenpuist is erg besmettelijk. Zodra de puist is opengebarsten en de pus op andere plekken terechtkomt, kan daar een nieuwe steenpuist ontstaan. Daarnaast kun je er ook anderen mee besmetten.

Wat is het verschil tussen een puist en een steenpuist?

Een normaal puistje is wat anders dan een steenpuist. Het verschil is te herkennen door naar de oorzaak te kijken. Puistjes ontstaan door overmatige talgproductie in combinatie met bacteriën. Elk haartje in je huid heeft een talgklier die talg produceert. Puistjes ontstaan door een verstopping of ontsteking van deze talgklieren. Dit gebeurt wanneer er teveel talg wordt geproduceerd. Wanneer deze puistjes ontstaan, noemen we dit ook wel acne.

Waar een steenpuist dus ontstaat door een bacteriële infectie van een haarzakje of wondje, zorgt een ontsteking van de talgklieren in de huid dat puistjes kunnen ontstaan.

Hoe ziet een steenpuist eruit?

Een steenpuist herken je aan een diepe onderhuidse puist met etter en een gele ‘puskop’. Qua uiterlijk ziet een steenpuist er wat roder, pijnlijker en groter uit dan een gewone puist. Je herkent een gewone puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid.

Wat te doen bij een steenpuist?

We geven je vijf tips waarmee je de kans op een naderende steenpuist kleiner maakt, of waarmee je klachten vermindert bij een eenmaal bestaand litteken.

Tip 1: Draag liever geen strakke kleding of kleding die tegen de huid schuurt.

Zo zorg je ervoor dat de huid niet beschadigt, de kans op ontstekingen kleiner wordt en daarmee de kans op een steenpuist ook verkleint.

Tip 2: Een steenpuist uitknijpen? Niet doen!

Knijp nooit je steenpuist uit. Niet alleen verhoog je de kans op nieuwe steenpuisten aanzienlijk, je kunt zelfs in hele zeldzame gevallen een bloedvergiftiging oplopen. De bacteriën komen dan in je bloedbaan terecht.

Ook krijg je sneller een litteken wanneer je je steenpuist uitknijpt. Dus wil je die voorkomen? Laat je steenpuist dan met rust. Raak ‘m niet aan.

Tip 3: Zorg ervoor dat eventueel pus niet op je huid komt

Zo voorkom je besmetting en nieuwe steenpuisten. Kleine steenpuisten verdwijnen vaak vanzelf, ook zonder behandeling door je huisarts. De steenpuist groeit, ‘rijpt’ en barst uiteindelijk open. Zo ontsnapt het pus en geneest het wondje. Gebruik lauw water om de huid zo snel mogelijk af te spoelen. Doe er daarna een verbandje op.

Nu de wat kleinere steenpuist is losgebarsten, kan een litteken achterblijven, maar dat is minimaal. Als je een wat grotere steenpuist hebt en je hebt er veel last van (met name pijn), dan kun je het beste je huisarts raadplegen. Die kan eventueel pus verwijderen, bijvoorbeeld door een sneetje of met een injectienaald.

Hoe groter de wond, hoe groter de kans op een litteken. Hieronder lees je hoe je de klachten die ontstaan bij een litteken, minimaliseert.

Tip 4: Gebruik ALHYDRAN littekencrème tegen littekenklachten

Heeft je steenpuist tóch een litteken achtergelaten? Dan kun je een littekencrème gebruiken. Zorg ervoor dat het wondje na je steenpuist volledig gesloten is voordat je een littekencrème aanbrengt.

ALHYDRAN is een littekencrème waarvan de werking wetenschappelijk is onderbouwd. Je gebruikt ALHYDRAN bijvoorbeeld na een operatie, bij een huidaandoening, een ongeluk of een wond. De crème zorgt ervoor dat littekenklachten als roodheid, droogheid of jeuk verminderen.

Je litteken verdwijnt (echter) niet door een littekencrème. Steenpuisten laten zogenaamde ‘verzonken’ littekens achter. Een littekencrème is geen vulling, dus je kunt je huid er niet een ‘lift’ mee geven. Een bestaand litteken zal door ALHYDRAN dus niet verdwijnen. De crème verlicht wel littekenklachten.

Een littekencrème zorgt voor:

  • kleurverbetering, zodat je litteken minder opvalt
  • het soepeler maken van de huid, zodat je litteken minder trekt en/of pijn doet
  • minder jeuk aan je litteken

Probeer ALHYDRAN gratis uit.

Wil je meer weten over het voorkomen en behandelen van littekens?

Probeer ALHYDRAN nu

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Anderen over de Littekengids

Ik heb de Littekengids aangevraagd, omdat ik praktische tips en adviezen zoek die écht werken voor het behandelen van mijn litteken(klachten) en omdat ik graag zélf wat aan het uiterlijk en/of de klachten van mijn litteken wil doen. De Littekengids bevat praktische tips en adviezen, is begrijpelijk geschreven en de informatie heeft mij (verder) geholpen.

Dank ook voor het proefje en de gids, heeft me veel informatie verschaft.

Ingeborg

Ik heb veel over de huid geleerd in mijn opleidingen en BAP Medical heeft punten beschreven die wetenschappelijk goed zijn onderbouwd.

Anoniem

Op basis van de verkregen informatie ben ik mijn nieuwe litteken beter gaan begrijpen. Het litteken in mijn gezicht heb ik daarom tijdens de zonvakantie in de kerstperiode goed UV weten te beschermen.

Anoniem
Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.